Tråden for dumme spørsmål.

Jeg skal brygge for første gang på 10-12 år, og har tilgang på en grainfather. Hvorfor må man egentlig ta opp maltbeholderen og så helle skyllevann over, heller enn å bare helle vann rett i grainfatheren, varme opp til riktig temp og dyppe maltbeholderen tilbake i vannet og skylle på den måten?
 
Jeg skal brygge for første gang på 10-12 år, og har tilgang på en grainfather. Hvorfor må man egentlig ta opp maltbeholderen og så helle skyllevann over, heller enn å bare helle vann rett i grainfatheren, varme opp til riktig temp og dyppe maltbeholderen tilbake i vannet og skylle på den måten?
Da vil vel vørteren renne over kanten? Pluss at du ikke får skylt ut like mye sukkerstoffer fra mesken hvis den står nede i vørteren.
 
Jeg skal brygge for første gang på 10-12 år, og har tilgang på en grainfather. Hvorfor må man egentlig ta opp maltbeholderen og så helle skyllevann over, heller enn å bare helle vann rett i grainfatheren, varme opp til riktig temp og dyppe maltbeholderen tilbake i vannet og skylle på den måten?
Du kan gjøre dette på mange måter. Det å helle rett i GF’n krever at du først tømmer den for vørter. Da er det enklere å heve kurven. Ved å helle i GF’n blir det som å vaske en skitten gryte uten å helle ut det skitne vannet noen ganger før den blir ren.

Du kan også brygge ‘no sparge’ som er mye enklere siden du da ikke skyller i det hele tatt. Du mister en tier i effektivitet.
Jeg brygger ofte slik
 
Heii, noen som kan hjelpe meg med å finne slange og tilkoblinger for å bytte til John Guest/DuoTight tilobling på den Hiwi regulatoren dere ser på bildet til høyre?

Hiwi regulator

Den eksisterende slangen begynner bli gammel, er bøyd og ikke ansatt som god nok lenger.

Må jeg bytte hele UT-ventilen med tilkobling på regulatoren, gjør vi også det.20250511_121704525_iOS.jpg
 
Sist redigert:
Heii, noen som kan hjelpe meg med å finne slange og tilkoblinger for å bytte til John Guest/DuoTight tilobling på den Hiwi regulatoren dere ser på bildet til høyre?

Hiwi regulator

Den eksisterende slangen begynner bli gammel, er bøyd og ikke ansatt som god nok lenger.

Må jeg bytte hele UT-ventilen med tilkobling på regulatoren, gjør vi også det.Vis vedlegget 72504
Jeg har brukt armert slange med 12mm utvendig mål. Varm dem i varmt vann så går de på. Slangeklemmer kan du gjenbruke.
 
Jeg har brukt armert slange med 12mm utvendig mål. Varm dem i varmt vann så går de på. Slangeklemmer kan du gjenbruke.
ja, skal se om jeg finner en slik slange, men det beste hadde vært å gå bort fra denne patenten. Slangen "bretter seg" og fører til "tretthetsbrudd" etter noen år slik. Derfor jeg etterlyser en kobling jeg kan skru inn i regulatoren.

Bestilte ny slange hos Brewshop.
 
Sist redigert:
Aha. Jeg har skrudd fast fordeleren i veggen, derfor ingen problem.
Skrur du fordeleren fast i regulatoren vil den stikke godt opp, noe som gir stor vektarm med mulighet for at det brekker ved belastning.
 
ja, skal se om jeg finner en slik slange, men det beste hadde vært å gå bort fra denne patenten. Slangen "bretter seg" og fører til "tretthetsbrudd" etter noen år slik. Derfor jeg etterlyser en kobling jeg kan skru inn i regulatoren.
År? Man bytter jo normalt slanger før det er gått "noen år".
 
Aha. Jeg har skrudd fast fordeleren i veggen, derfor ingen problem.
Skrur du fordeleren fast i regulatoren vil den stikke godt opp, noe som gir stor vektarm med mulighet for at det brekker ved belastning.
ja, vært for lat, men samtidig litt redd for å skru inn i kjøleskap veggen (og ødelegge noe), men er kanskje sikkert?
 
Nå har jeg to ganger på rad "ødelagt" øl ved å fylle øl på fat som nettopp har vært brukt. Det har ikke vært noe feil med den lille skvetten som har vært i fatene, det har bare satt smak på ølet som er fylt på.

Det første var en rugsaison som ble fylt på et fat som nettopp var tømt for meksikansk lager. Jeg tenkte at 19 liter belgisk øl lett ville nøytralisere den lille skvetten med lager. Men nei, lageren hadde noe H2S og saisonen fikk en ny smak som ikke var god.

Så en fruktig ipa som ble tømt på et fat som var tømt for rødskjegg. Ipa er ipa tenkte jeg, men nei. Den grapefruktaktige bitterheten fra rødskjegg kjennes nå og overdøver den fruktige humlesmaken og aromaen som var der før.

Så til det dumme spørsmålet. Jeg har jo gjort dette mange ganger før uten å "ødelegge" ølet. Ser mørkt på å vaske, desinfisere og fylle fat med co2 hver gang det er tomt. Hvis jeg får skylt et lukket fat med varmt/kokende eller oksygenfritt vann er jeg fornøyd. Men det er ikke enkelt. Å fylle noe av plast med kokende vann er ikke aktuelt. Kokt, avkjølt vann vil ta til seg oksygen igjen så det er heller ikke gunstig. Det eneste jeg kan komme på er å sette av et fat jeg kan fylle med kokende vann, lukke og sette på co2 mens det avkjøles. Da har jeg rent oksygenfritt vann jeg kan bruke til å skylle mange fat.

Er det noe annet jeg kan gjøre som er enklere?
 
Tilbake
Topp