Amarillo
Norbrygg-medlem
Nå har jeg to ganger på rad "ødelagt" øl ved å fylle øl på fat som nettopp har vært brukt. Det har ikke vært noe feil med den lille skvetten som har vært i fatene, det har bare satt smak på ølet som er fylt på.
Det første var en rugsaison som ble fylt på et fat som nettopp var tømt for meksikansk lager. Jeg tenkte at 19 liter belgisk øl lett ville nøytralisere den lille skvetten med lager. Men nei, lageren hadde noe H2S og saisonen fikk en ny smak som ikke var god.
Så en fruktig ipa som ble tømt på et fat som var tømt for rødskjegg. Ipa er ipa tenkte jeg, men nei. Den grapefruktaktige bitterheten fra rødskjegg kjennes nå og overdøver den fruktige humlesmaken og aromaen som var der før.
Så til det dumme spørsmålet. Jeg har jo gjort dette mange ganger før uten å "ødelegge" ølet. Ser mørkt på å vaske, desinfisere og fylle fat med co2 hver gang det er tomt. Hvis jeg får skylt et lukket fat med varmt/kokende eller oksygenfritt vann er jeg fornøyd. Men det er ikke enkelt. Å fylle noe av plast med kokende vann er ikke aktuelt. Kokt, avkjølt vann vil ta til seg oksygen igjen så det er heller ikke gunstig. Det eneste jeg kan komme på er å sette av et fat jeg kan fylle med kokende vann, lukke og sette på co2 mens det avkjøles. Da har jeg rent oksygenfritt vann jeg kan bruke til å skylle mange fat.
Er det noe annet jeg kan gjøre som er enklere?
Det første var en rugsaison som ble fylt på et fat som nettopp var tømt for meksikansk lager. Jeg tenkte at 19 liter belgisk øl lett ville nøytralisere den lille skvetten med lager. Men nei, lageren hadde noe H2S og saisonen fikk en ny smak som ikke var god.
Så en fruktig ipa som ble tømt på et fat som var tømt for rødskjegg. Ipa er ipa tenkte jeg, men nei. Den grapefruktaktige bitterheten fra rødskjegg kjennes nå og overdøver den fruktige humlesmaken og aromaen som var der før.
Så til det dumme spørsmålet. Jeg har jo gjort dette mange ganger før uten å "ødelegge" ølet. Ser mørkt på å vaske, desinfisere og fylle fat med co2 hver gang det er tomt. Hvis jeg får skylt et lukket fat med varmt/kokende eller oksygenfritt vann er jeg fornøyd. Men det er ikke enkelt. Å fylle noe av plast med kokende vann er ikke aktuelt. Kokt, avkjølt vann vil ta til seg oksygen igjen så det er heller ikke gunstig. Det eneste jeg kan komme på er å sette av et fat jeg kan fylle med kokende vann, lukke og sette på co2 mens det avkjøles. Da har jeg rent oksygenfritt vann jeg kan bruke til å skylle mange fat.
Er det noe annet jeg kan gjøre som er enklere?
