Finn Berger
Moderator
Jeg gjærer så å si alltid med åpning for luft under hovedgjæringa. Men når den begynner å gå mot slutten, og gjæraktiviteten reduseres, er det på tide å stenge for lufta.Testet nettopp åpen gjæring a la Kinn bryggeri. Hadde først bare lokket løst på, men måtte legge noe i mellom for å få nok åpning. Det begynte å ploppe i gjærlåsen.
Dette var ved gjenbruk av BE 134 gjæret på 28-30 grader, uten annen oksygenering en det som kommer ved overføring til gjæringskaret. Gjærutbyttet var som normalt og det gjæret fra 1,068 til 1,006 på 3 dager. Uten at jeg kan merke noe usmak foreløpig. Spenende og se hvordan det utvikler seg.
Kinn oksygenerer etter overføring til gjæringskar før åpen gjæring. Men jeg ville teste om jeg slipper unna uten på mitt lille kar.
Palmer sier ett eller annet sted - som jeg ikke klarer å finne igjen - at åpen gjæring er et alternativ til oksygenering av vørteren. Det er jeg ikke helt overbevist om, men et bidrag representerer det nok. (Og kanskje stemmer det