Tråden for dumme spørsmål.

Første gang jeg brukte denne gjæren bommet jeg på temp ble gjæret på 20-23 grader. Den syntes jeg ble for tam. Andre gang bommet jeg også da ble det 29-30. Den likte jeg. Så nå tester jeg det regimet en gang til. Men jeg må innrømme at smaksløkene mine ikke har vært seg selv etter corona'en. Så jeg liker litt overdrevne smaksprofiler. Er heller ikke sikkert jeg merker alle usmakene like godt. :cool:
Jeg ville vært engstelig særlig for fusel med den temperaturen. Hvis hjemmebrent smaker som fineste vodka for deg nå, er det grunn til å være skeptisk;).
 
Jeg ville vært engstelig særlig for fusel med den temperaturen. Hvis hjemmebrent smaker som fineste vodka for deg nå, er det grunn til å være skeptisk;).

Siden jeg er oppvokst i en del av landet der halvparten av gårdene gjerne hadde noe kokende på låven. Har jeg nok smakt litt av hvert. Det viktigste jeg lærte var å lukte på flaska før jeg forsynte meg. For hjembrent og hjembrent er slettes ikke samme sak. Hedde en kompis som brente med like god kvalitet som Vodka.

Som Wisky drikker har jeg lært å sette pris en litt fusel. Vil du ha karakter på ølen så skader det ikke med litt fusel.

Det kan godt tenkes at jeg setter pris på den gjæringstemperaturen nettopp på grunn av fuselproduksjonen. Trodde handverksøl var kjent for å inneholde en del fusel. Ellers så er vel Mackøl kjent for å inneholde mer fusel en for eksempel Ringnes. Og jeg synes jo Ringnes er noe mer kjedelig en Mack. :)
 
Siden jeg er oppvokst i en del av landet der halvparten av gårdene gjerne hadde noe kokende på låven. Har jeg nok smakt litt av hvert. Det viktigste jeg lærte var å lukte på flaska før jeg forsynte meg. For hjembrent og hjembrent er slettes ikke samme sak. Hedde en kompis som brente med like god kvalitet som Vodka.

Som Wisky drikker har jeg lært å sette pris en litt fusel. Vil du ha karakter på ølen så skader det ikke med litt fusel.

Det kan godt tenkes at jeg setter pris på den gjæringstemperaturen nettopp på grunn av fuselproduksjonen. Trodde handverksøl var kjent for å inneholde en del fusel. Ellers så er vel Mackøl kjent for å inneholde mer fusel en for eksempel Ringnes. Og jeg synes jo Ringnes er noe mer kjedelig en Mack. :)
Fusel er et no-no:).

Nå er det flere typer høyere alkoholer som dekkes av begrepet, og noen av dem kan bidra med noe positivt i f.eks. sterke belgiske øl. Men generelt er det minste snev forbudt. jeg er følsom for stoffet, og hater det om jeg kan kjenne det.
 
Børste for drill til gjæringskar, f.eks fermentasaurus snub nose. Har sett på nett til drill med løse blå dingser, som sikkert blir slynget ut. Finner den ikke igjen ? Anyone ?
 
Søk carboy cleaner. Har noen selv men finner heller ikke igjen på norske butikker. Finner dog en rekke varianter på ebay og amazon

Edit: strømmen har to på lager https://www.homebrew.no/tilbehør/102598/carboy-cleaner-til-drill
Noe av det siste jeg ville gjort her i verden, er å komme nærmere flatbottomene mine (PET-plast) enn to meter med en drill, uansett hva som var montert på den:).

Noen ganger er ringen av seig guffe etter gjæringa nifst seig, så jeg er ikke sikker på at den greia med de blå "klutene" ville tatt dem, heller. Jeg fyller i litt varmt vann, holder karet på skrå (vel, setter det i vasken) og gnir med gummihansker. Skyller godt, og så vasker jeg med varmt vann og oppvaskmiddel og en mjuk svamp (blå cellulosesvamp fra Biltema). (Desinfiserer med StarSan før bruk. Fyller på 12 liter, sjekker at krana er tett, og legger den på sida på en benk på kjøkkenet. Snur den litt og litt over ei god stund; passer på når jeg går forbi. Sikkert overkill, men så kjenner jeg meg trygg, i alle fall:). StarSanen har jeg stående i ei bøtte, og bruker den ellers til å desinfisere flasker etter hvert som vi drikker dem. Så det er lite ekstra bryderi.)
 
20 watt er veldig lite, er det gjæring som skal foregå i fryseren? Og hvilken temperatur er det i rommet den står?
Ja, det er tiltenkt gjæring.

Tenkte meg 20w ville bli litt i minste laget. Per nå står fryseren i garasjen men planen er å flytte den ned i kjelleren som holder en 18-19 grader om sommeren.
 
Jeg tror det er nok. Har en varmeplate fra mangrove jack på 25w som holder i massevis.
Legger du varmematta rundt ei standard gjæringsbøtte kan det være vanskelig å måle temp med inkbird. Du har ikke noe sted å tape fast sonden. Kanskje går det å feste den på lokket?
 
Det er nok lite behov for varming. Gjæringa genererer noen ekstra grader. I garasjen er det vel godt og varmt nå, og kjelleren er flott til alegjæring om sommeren
 
Jeg tror det er nok. Har en varmeplate fra mangrove jack på 25w som holder i massevis.
Legger du varmematta rundt ei standard gjæringsbøtte kan det være vanskelig å måle temp med inkbird. Du har ikke noe sted å tape fast sonden. Kanskje går det å feste den på lokket?
Jeg tror tanken er å varme opp hele fryseren, ikke ett gjæringskar.
 
Noe av det siste jeg ville gjort her i verden, er å komme nærmere flatbottomene mine (PET-plast) enn to meter med en drill, uansett hva som var montert på den:).

Noen ganger er ringen av seig guffe etter gjæringa nifst seig, så jeg er ikke sikker på at den greia med de blå "klutene" ville tatt dem, heller. Jeg fyller i litt varmt vann, holder karet på skrå (vel, setter det i vasken) og gnir med gummihansker. Skyller godt, og så vasker jeg med varmt vann og oppvaskmiddel og en mjuk svamp (blå cellulosesvamp fra Biltema). (Desinfiserer med StarSan før bruk. Fyller på 12 liter, sjekker at krana er tett, og legger den på sida på en benk på kjøkkenet. Snur den litt og litt over ei god stund; passer på når jeg går forbi. Sikkert overkill, men så kjenner jeg meg trygg, i alle fall:). StarSanen har jeg stående i ei bøtte, og bruker den ellers til å desinfisere flasker etter hvert som vi drikker dem. Så det er lite ekstra bryderi.)
Problemet er at Fermentasaurusen har for liten åpning til at jeg får inn hånda. Bruker flaskebørste på det seigeste før jeg bruker bucket blasteren. Men det er ett tynt lag lenger nede den ikke får spylt vekk. Da har jeg brukt flaskebørste med forlenger. Nå festet jeg en svamp på rørespaden og det funker fint. Skjønner ikke voffor jeg ikke har gjort det før


IMG_9535.jpeg
 
Jeg tror tanken er å varme opp hele fryseren, ikke ett gjæringskar.
Jeg varmer opp hele kjøleskapet og en apollo med 25 liter vørter med de 25w, selv om jeg kjølt ned vørteren for mye og starter gjæringa 3 grader under det jeg hadde tenkt å starte på, selv uten hjelp fra gjæren. Plata har haktisk ikke direkte kontakt med hjæringskaret mitt heller, og inkbirden måler temp midt i vørteren. Lufta rundt varmes fort opp, veggene er godt isolert. Men varmeteppet fra Brewshop er sikkert flott, det. Ser de mener det varmer 60-80 liters gjæringstanker.
Ellers er min erfaring at behovet for kjøling er mye større enn varming om en ikke bruker kveik, da.
 
Tilbake
Topp