Tråden for dumme spørsmål.

Hei,

Jeg har et problem jeg ikke har vært borti tidligere, som jeg lurer på om noen av dere har vært borti før/kan komme med innspill til.

Jeg brygga nylig en cream ale med følgende grist:

3,3kg pilsner
540g flaket mais
360g flaket ris
200g syremalt

Med vannjustering skulle pH være på 5.3. Jeg kokte i 60min, og hadde to moderate humletilsetninger. Vørteren ble kjølt og overført til en Fermzilla for gjæring under trykk, og jeg brukte to pakker us-05 på 21c i gjæringsskap. OG var 1.052. Når aktiviteten i koppen til blowtien ga seg målte jeg den til 1.007, som er unormalt lavt for min del. Jeg smakte da på prøven, men den smakte veldig lovende. Jeg gjennomførte derfor en cold crash i et døgn før jeg overførte oksygenfritt til fat. Smakte her og, og alt var bra.

Jeg satt så fatet i øleskapet mitt på i undekant av 1. bar trykk, og reiste vekk for helga. Dette ble gjort på torsdag. Når jeg kom tilbake på søndag var jeg svært spent på resultatet, og tok meg derfor en halvliter. Den kom ut klar og fin, og luktet greit, men smakte plutselig forfærdelig surt. Såpass surt at jeg var sikker på at jeg hadde fått en lactoinfeksjon. Sorgen var stor!

Jeg renset umiddelbart slange og kran med star san (med tanker om skylling med både vann og pipeline, og mere vann etterpå), men bestemte meg samtidig for å beholde fatet under trykk og koblet til en picknick kran for å kunne sjekke forløpet for en slik infeksjon.

I dag tok jeg en ny smaksprøve, og nå var det meste av surheta borte. Samtidig var dessverre mye av smaken borte også. Ølet smakte noe vannete, og langt fra lik smaken det hadde tidligere.

Jeg lurer derfor på om dette virkelig kan være en lactoinfeksjon eller annen type infeksjon? Eller kan et øl gå fra å en dag smake "tømmes rett i vasken" surt, til å bli (om litt trist på smak) drikkbart igjen?

Samtidig lurer jeg på om lagring kan hjelpe på smaken? Det er ingen synlige tegn til infeksjon i smaksprøven, den er relativt klar og har den fargen jeg forventet ølet ville ha. Lukter greit også.

Noen som har erfaring/innspill?
 
Hei,

Jeg har et problem jeg ikke har vært borti tidligere, som jeg lurer på om noen av dere har vært borti før/kan komme med innspill til.

Jeg brygga nylig en cream ale med følgende grist:

3,3kg pilsner
540g flaket mais
360g flaket ris
200g syremalt

Med vannjustering skulle pH være på 5.3. Jeg kokte i 60min, og hadde to moderate humletilsetninger. Vørteren ble kjølt og overført til en Fermzilla for gjæring under trykk, og jeg brukte to pakker us-05 på 21c i gjæringsskap. OG var 1.052. Når aktiviteten i koppen til blowtien ga seg målte jeg den til 1.007, som er unormalt lavt for min del. Jeg smakte da på prøven, men den smakte veldig lovende. Jeg gjennomførte derfor en cold crash i et døgn før jeg overførte oksygenfritt til fat. Smakte her og, og alt var bra.

Jeg satt så fatet i øleskapet mitt på i undekant av 1. bar trykk, og reiste vekk for helga. Dette ble gjort på torsdag. Når jeg kom tilbake på søndag var jeg svært spent på resultatet, og tok meg derfor en halvliter. Den kom ut klar og fin, og luktet greit, men smakte plutselig forfærdelig surt. Såpass surt at jeg var sikker på at jeg hadde fått en lactoinfeksjon. Sorgen var stor!

Jeg renset umiddelbart slange og kran med star san (med tanker om skylling med både vann og pipeline, og mere vann etterpå), men bestemte meg samtidig for å beholde fatet under trykk og koblet til en picknick kran for å kunne sjekke forløpet for en slik infeksjon.

I dag tok jeg en ny smaksprøve, og nå var det meste av surheta borte. Samtidig var dessverre mye av smaken borte også. Ølet smakte noe vannete, og langt fra lik smaken det hadde tidligere.

Jeg lurer derfor på om dette virkelig kan være en lactoinfeksjon eller annen type infeksjon? Eller kan et øl gå fra å en dag smake "tømmes rett i vasken" surt, til å bli (om litt trist på smak) drikkbart igjen?

Samtidig lurer jeg på om lagring kan hjelpe på smaken? Det er ingen synlige tegn til infeksjon i smaksprøven, den er relativt klar og har den fargen jeg forventet ølet ville ha. Lukter greit også.

Noen som har erfaring/innspill?
Antakelig er det gjær i suspensjon du smakte, det smaker beskt ikke surt om det gir deg noen mening
 
Hei,

Jeg har et problem jeg ikke har vært borti tidligere, som jeg lurer på om noen av dere har vært borti før/kan komme med innspill til.

Jeg brygga nylig en cream ale med følgende grist:

3,3kg pilsner
540g flaket mais
360g flaket ris
200g syremalt

Med vannjustering skulle pH være på 5.3. Jeg kokte i 60min, og hadde to moderate humletilsetninger. Vørteren ble kjølt og overført til en Fermzilla for gjæring under trykk, og jeg brukte to pakker us-05 på 21c i gjæringsskap. OG var 1.052. Når aktiviteten i koppen til blowtien ga seg målte jeg den til 1.007, som er unormalt lavt for min del. Jeg smakte da på prøven, men den smakte veldig lovende. Jeg gjennomførte derfor en cold crash i et døgn før jeg overførte oksygenfritt til fat. Smakte her og, og alt var bra.

Jeg satt så fatet i øleskapet mitt på i undekant av 1. bar trykk, og reiste vekk for helga. Dette ble gjort på torsdag. Når jeg kom tilbake på søndag var jeg svært spent på resultatet, og tok meg derfor en halvliter. Den kom ut klar og fin, og luktet greit, men smakte plutselig forfærdelig surt. Såpass surt at jeg var sikker på at jeg hadde fått en lactoinfeksjon. Sorgen var stor!

Jeg renset umiddelbart slange og kran med star san (med tanker om skylling med både vann og pipeline, og mere vann etterpå), men bestemte meg samtidig for å beholde fatet under trykk og koblet til en picknick kran for å kunne sjekke forløpet for en slik infeksjon.

I dag tok jeg en ny smaksprøve, og nå var det meste av surheta borte. Samtidig var dessverre mye av smaken borte også. Ølet smakte noe vannete, og langt fra lik smaken det hadde tidligere.

Jeg lurer derfor på om dette virkelig kan være en lactoinfeksjon eller annen type infeksjon? Eller kan et øl gå fra å en dag smake "tømmes rett i vasken" surt, til å bli (om litt trist på smak) drikkbart igjen?

Samtidig lurer jeg på om lagring kan hjelpe på smaken? Det er ingen synlige tegn til infeksjon i smaksprøven, den er relativt klar og har den fargen jeg forventet ølet ville ha. Lukter greit også.

Noen som har erfaring/innspill?
Høres omtrent identisk ut som min erfaring med cream ale. Den aller første testen er omtrent som en duggfersk corona. Neste test er som gammal mais, tredje test er utvannet og kjedelig.

1 måned lagring gjør underverk på en cream ale i min oppfatning, synd at på det tidspunktet har det blitt mange "tester" og fatet nærmer seg tomt, LOL.

Jeg foretrekker cream alen min på rundt 4,2-4,6% dog.
 
Hvis jeg får ånden over meg i helga skal jeg sette i gang med brygg nr 3. Det er en Emperor Of Sand som er en Imperial Stout fra Amundsen. Denne har høy OG (1.126 ifølge oppskrift som følger med settet og 1.116 i følge Brewfather) og maltmengden er vel ca 8 kg (maltkapasitet på Dominatoren jeg bruker er 10 kg).

Jeg funderer litt på om jeg skal kjøre vanlig 60 minutters mesking, øke mesketiden noe til f.eks. 90 minutter eller prøve meg på dobbelmesk for å sikre at jeg får omlag den OG som jeg skal ha?

I tillegg lurer jeg litt på om jeg bør bytte ut medium gjærlås med en form for blow-off med slange og flaske/ beholder med vann? Det skal være ca 20 liter til gjæring i et gjæringsspann på 30 liter og vørteren skal gjæres med 3 pk Fermentis US-05.
 
Du er tøff. Det blir ølet også.
Vørter over 1.100 kan være vanskelig å få til å gjære. Setter inneholder sukker. Uten sukker er du på OG på 1.100 ish. Du kan vurdere å tilsette sukkeret etter at stormgjæringen har startet. Da kan du bare helle det i dunken. Det vil gå bedre forhold for gjæren.

8.8 kilo malt bør gå i en 40liters brygger. Min er på 30 liter, der går det greit med 7 kilo. Skal du ha 10 liter skyllevann må du ha en mesketykkelse på 2.8 liter/kilo, noe som går - men det er ganske tjukt å røre i det første kvarteret.

90 minutter mesk høres lurt ut. Skyll langsomt. Du har vel omlag 10 liter å skylle med, så det bør gå.

Blowoff er lurt. Sett en slange istedenfor gjærlås ned i et syltetøyglass med vann og litt starsan så slipper du å vaske så mye.

OG i Brewfather baserer seg på profilen du har lagt inn. Dominator 40L bryggehuseffekt på 78% gir 1.125. Tror du kan greie det om du mesker lenge, rører underveis og skyller sakte. Viktig å røre godt ut alle tørre klumper. Klem dem til de åpner seg. Og fortsett å røre til det ikke er flere. Rør så noen minutter til.
 
Sist redigert:
Jeg funderer litt på om jeg skal kjøre vanlig 60 minutters mesking, øke mesketiden noe til f.eks. 90 minutter eller prøve meg på dobbelmesk for å sikre at jeg får omlag den OG som jeg skal ha?
Det er vanskelig/umulig å nå så høy OG med singelmesk uten å skylle mye, og koke flere timer. Så blir det jo ganske tynt med 4,4 kilo pr meskerunde i en 40 liters brygger. Oppskrifta i Brewfather vil ha 1.075 før kok (uten sukker), og den har to timers koking.
 
Det er vanskelig/umulig å nå så høy OG med singelmesk uten å skylle mye, og koke flere timer. Så blir det jo ganske tynt med 4,4 kilo pr meskerunde i en 40 liters brygger. Oppskrifta i Brewfather vil ha 1.075 før kok (uten sukker), og den har to timers koking.
Om jeg ikke lykkes helt med å oppnå riktig OG så vil jeg nok være mer enn fornøyd om jeg kommer nær nok til at det blir en kraftig stout. Jeg er forberedt på å bruke ekstra tid på både mesking og koking. Slik jeg forstår det er kanskje det mest kritiske å få gjæren i gang. Så jeg skal lese meg litt mer opp på gjærtypen og være nøye med temperatur. Tanken er i utgangspunktet å bare tilsette tørrgjær rett i vørteren, plassere dunken i gjæringsskapet og så krysse fingra. For øvrig undrer jeg meg litt over at det ser ut til at det står i de fleste oppskriftene (ihvertfall til allgrain-settene fra Amundsen): Husk at oksygenering av vørter er veldig viktig og at tørrgjær bør rehydreres. Når erfaringer og informasjon fra produsenten tilsier at det ikke er nødvendig.
 
Om jeg ikke lykkes helt med å oppnå riktig OG så vil jeg nok være mer enn fornøyd om jeg kommer nær nok til at det blir en kraftig stout. Jeg er forberedt på å bruke ekstra tid på både mesking og koking. Slik jeg forstår det er kanskje det mest kritiske å få gjæren i gang. Så jeg skal lese meg litt mer opp på gjærtypen og være nøye med temperatur. Tanken er i utgangspunktet å bare tilsette tørrgjær rett i vørteren, plassere dunken i gjæringsskapet og så krysse fingra. For øvrig undrer jeg meg litt over at det ser ut til at det står i de fleste oppskriftene (ihvertfall til allgrain-settene fra Amundsen): Husk at oksygenering av vørter er veldig viktig og at tørrgjær bør rehydreres. Når erfaringer og informasjon fra produsenten tilsier at det ikke er nødvendig.
Etter skylling har du en mulighet til å lage en dark mild . Skyll gjennom noen liter ekstra i egen kokekjel. Det er plenty sukker igjenn i malten.
Du trenger ikke koke lenge. Jeg har kokt i 15 minutter. Tilsetter litt humle, eventuelt spandere en liter ferdig kokt imp stout og tilsette. Der er det masse bitterhet og smak. Blir kanskje litt for mye pes for deg nå. Men verdt å prøve senere en gang.
 
Om jeg ikke lykkes helt med å oppnå riktig OG så vil jeg nok være mer enn fornøyd om jeg kommer nær nok til at det blir en kraftig stout. Jeg er forberedt på å bruke ekstra tid på både mesking og koking. Slik jeg forstår det er kanskje det mest kritiske å få gjæren i gang. Så jeg skal lese meg litt mer opp på gjærtypen og være nøye med temperatur. Tanken er i utgangspunktet å bare tilsette tørrgjær rett i vørteren, plassere dunken i gjæringsskapet og så krysse fingra. For øvrig undrer jeg meg litt over at det ser ut til at det står i de fleste oppskriftene (ihvertfall til allgrain-settene fra Amundsen): Husk at oksygenering av vørter er veldig viktig og at tørrgjær bør rehydreres. Når erfaringer og informasjon fra produsenten tilsier at det ikke er nødvendig.
Rehudrering er ikke nødvendig.
 
Høres omtrent identisk ut som min erfaring med cream ale. Den aller første testen er omtrent som en duggfersk corona. Neste test er som gammal mais, tredje test er utvannet og kjedelig.

1 måned lagring gjør underverk på en cream ale i min oppfatning, synd at på det tidspunktet har det blitt mange "tester" og fatet nærmer seg tomt, LOL.

Jeg foretrekker cream alen min på rundt 4,2-4,6% dog.
Da forsøker jeg lagring, selv om jeg kjenner godt til samme testproblem Siktet meg inn på 5 - 5,5%, så den ble i sterkeste laget for min del også.

Regner med du har flyteball i karet? Det legger seg gjær i slangen, så det første som kommer ut har med endel gjær,
Jeg har flyteball, så teorien om at gjær i slangen kan ha påvirket den første smaksprøven kan godt stemme
 
Hvis jeg får ånden over meg i helga skal jeg sette i gang med brygg nr 3. Det er en Emperor Of Sand som er en Imperial Stout fra Amundsen. Denne har høy OG (1.126 ifølge oppskrift som følger med settet og 1.116 i følge Brewfather) og maltmengden er vel ca 8 kg (maltkapasitet på Dominatoren jeg bruker er 10 kg).

Jeg funderer litt på om jeg skal kjøre vanlig 60 minutters mesking, øke mesketiden noe til f.eks. 90 minutter eller prøve meg på dobbelmesk for å sikre at jeg får omlag den OG som jeg skal ha?

I tillegg lurer jeg litt på om jeg bør bytte ut medium gjærlås med en form for blow-off med slange og flaske/ beholder med vann? Det skal være ca 20 liter til gjæring i et gjæringsspann på 30 liter og vørteren skal gjæres med 3 pk Fermentis US-05.
Med mer erfaring, kan du sjonglere litt…
Her kan du eksempelvis ta halve kornet og meske som planlagt, tilsette tre pakker og vente ett døgn. Gjæringen vil da trolig starte i løpet av et døgn.
Dagen etter kan du meske resten og tilsette i det samme gjæringskaret. Siden gjæren har formert seg, vil den kunne ta begge bryggedagene videre i gjæringen.

Anbefalt: nei
Det er heller ikke en trippel salto med skru og blow off som brygg nr tre.
Les @Terjedd: du er tøff (i tryne) :)

Kjør på.
Det blir (alltid) øl, selv om kvaliteten tidvis gis vurderingen ‘eksperiment’ i stedet for ‘nydelig’ :cool:
Tommel opp, og hold oss orientert
 
Tilbake
Topp