Uklar vørter med Grainfather Connect

gob0

 
Hei. Leste gjennom FAQ, men fant ikke spesifikt svar på spørsmålet mitt.
Jeg prøvde mitt første brygg, Nøgne Ø pale ale. Fulgte oppskriften og rørte godt da jeg blandet ut maltet. 6,83 kg og 20 liter vann.
I introduksjonsvideoene på nettet blir vørteren klar og det slutter å renne over i overløpsrøret, men det er ikke tilfellet hos meg. Da jeg var ferdig og hadde skyllet satt jeg igjen med 28 liter vørter med mye grums. Er dette vanlig? Vil dette falle i bunn av gjæringstanken? Prøvde å strupe pumpeventilen, men synes det laget bobblelyder i bunn når flowen ble mindre.
 
Sist redigert:
Hei. Leste gjennom FAQ, men fant ikke spesifikt svar på spørsmålet mitt.
Jeg prøvde mitt første brygg, Nøgne Ø pale ale. Fulgte oppskriften og rørte godt da jeg blandet ut maltet. 6,83 kg og 20 liter vann.
I introduksjonsvideoene på nettet blir vørteren klar og det slutter å renne over i overløpsrøret, men det er ikke tilfellet hos meg. Da jeg var ferdig og hadde skyllet satt jeg igjen med 28 liter vørter med mye grums. Er dette vanlig? Vil dette falle i bunn av gjæringstanken? Prøvde å strupe pumpeventilen, men synes det laget bobblelyder i bunn når flowen ble mindre.
Det skal være lite og grovt malt eller med en god del risskall eller lignende for at det ikke skal renne over i overløpsrøret når du ikke struper resirkuleringsarmen. Du kan legge en sil over overløpsrøret for å redusere evt korn for å renne tilbake til vørteren. Humler du rett i, eller bruker du humlepose eller noen form for hopspider?
Gi vørteren en skikkelig whirlpool før overføring til gjæringskar via kjøleren. Resten av trub feller under gjæring/cold crash.

Sent fra min D6503 via Tapatalk
 
Det skal være lite og grovt malt eller med en god del risskall eller lignende for at det ikke skal renne over i overløpsrøret når du ikke struper resirkuleringsarmen. Du kan legge en sil over overløpsrøret for å redusere evt korn for å renne tilbake til vørteren. Humler du rett i, eller bruker du humlepose eller noen form for hopspider?
Gi vørteren en skikkelig whirlpool før overføring til gjæringskar via kjøleren. Resten av trub feller under gjæring/cold crash.

Sent fra min D6503 via Tapatalk
God idé med sil over overløpsrøret [emoji106] Da blir det det og humlepose neste gang! OG ble 1.070, hvis jeg leste rett. Er det riv ruskende gale? [emoji85]

Sent fra min HTC One M9 via Tapatalk
 
God idé med sil over overløpsrøret [emoji106] Da blir det det og humlepose neste gang! OG ble 1.070, hvis jeg leste rett. Er det riv ruskende gale? [emoji85]

Sent fra min HTC One M9 via Tapatalk
Det blir litt drøyt for en APA, jeg hadde valgt å skylle med mere vann da du skal koke i 90 min, gjerne til 29,5 l@20 gr C. Ved 100 gr tilsvarer det ca 30,5 l. Etter hvert blir du kjent med utstyret og vet hvor mye som damper av i timen. Jeg har Grainfather meg selv og har erfart at det damper av ca 3 liter i timen. Hvis du får til å lese SG og volum før kok, vet du dermed hva som blir volum etter kok og kan regne ut OG. Brewersfriend har mange fine kalkulatorer som dillution and boil off gravity.

Sent fra min D6503 via Tapatalk
 
Det blir litt drøyt for en APA, jeg hadde valgt å skylle med mere vann da du skal koke i 90 min, gjerne til 29,5 l@20 gr C. Ved 100 gr tilsvarer det ca 30,5 l. Etter hvert blir du kjent med utstyret og vet hvor mye som damper av i timen. Jeg har Grainfather meg selv og har erfart at det damper av ca 3 liter i timen. Hvis du får til å lese SG og volum før kok, vet du dermed hva som blir volum etter kok og kan regne ut OG. Brewersfriend har mange fine kalkulatorer som dillution and boil off gravity.

Sent fra min D6503 via Tapatalk
Supert! Er det for sent å spe ut rett etter gjær er tilsatt? Takk for alle svar [emoji4]

Sent fra min HTC One M9 via Tapatalk
 
Det går fint å spe ut med vann kokt i 15 min og deretter nedkjølt. Dette vil bare påvirke sukkerinnhold, men og bitterhet. Jeg tror ikke det vil påvirke farge, fylde og smak nevneverdig. Hvis du vil ha et mer lettdrikkelig øl til sommeren, ville jeg spedd i litt mer vann (husk kokt nedkjølt). Bruk kalkulatoren til å beregne hvor mye vann for å komme noe nærmere ønsket OG. Uansett hva du gjør, skriv ned dine erfaringer eller bak øret hvis du har god hukommelse . Hvis gjæringen har startet, ville jeg ikke tilsatt mer vann. Det er også mulig å tilsette kokt nedkjølt vann etter gjæring. Antar det er WLP007 gjær du benytter. Vann i nå vil sannsynlig hjelpe gjæren til å gjære noe mer ut med tanke på restsødmen. Når jeg ser tilbake på mine journaler, ser jeg at jeg ente på en OG på 1.064 og FG 1.015 selv. Spennende er det uansett og lykke til.

Sent fra min D6503 via Tapatalk
 
Tusen takk for alle gode og utfyllende svar. Jeg fylte på 6 liter kokt og nedkjølt før jeg leste svaret ditt. Alt klaffer ikke første gang [emoji28] Går det an å regne ut teoretisk OG nå etter jeg har fylt på? Har 26 liter på tanken nå. Satt igjen med 20 liter på gjæringstanken og OG på 1.070 før jeg spedde ut vørteren på tank. Jeg kommer sikkert til å bli forgiftet når dette brygget er ferdig [emoji85][emoji23]

Sent fra min HTC One M9 via Tapatalk
 
Tusen takk for alle gode og utfyllende svar. Jeg fylte på 6 liter kokt og nedkjølt før jeg leste svaret ditt. Alt klaffer ikke første gang [emoji28] Går det an å regne ut teoretisk OG nå etter jeg har fylt på? Har 26 liter på tanken nå. Satt igjen med 20 liter på gjæringstanken og OG på 1.070 før jeg spedde ut vørteren på tank. Jeg kommer sikkert til å bli forgiftet når dette brygget er ferdig [emoji85][emoji23]

Sent fra min HTC One M9 via Tapatalk
Lett å regne OG før gjæringen har startet. Sukkerinnholdet er likt om du damper av eller blander ut med rent kokt nedkjølt vann. Sukkerinnholdet er volum * gravity. Sukkerinnhold før utblanding er da 20 l * 70 =1400. Ny gravity er da 1400/26 l lik 54, dvs 1.054. Og nei, du kommer helt sikkert til å kose deg med ølet og flere erfaringer rikere.:):beercheers:
 
Lett å regne OG før gjæringen har startet. Sukkerinnholdet er likt om du damper av eller blander ut med rent kokt nedkjølt vann. Sukkerinnholdet er volum * gravity. Sukkerinnhold før utblanding er da 20 l * 70 =1400. Ny gravity er da 1400/26 l lik 54, dvs 1.054. Og nei, du kommer helt sikkert til å kose deg med ølet og flere erfaringer rikere.:):beercheers:
Kanon! Tenk hvis alle hadde hatt en egen lomme-kfladseth! God kveld [emoji1][emoji482]

Sent fra min HTC One M9 via Tapatalk
 
Tilbake
Topp