Tråden for dumme spørsmål.

Man må jo legge inn maltbasen manuelt. %-ene er jo bare forholdstall. Man legger inn, og så justerer man til man får riktig OG ut fra ønsket batchvolum og effektivitet. Alle bryggeprogrammer regner ut dette for deg, men du må nok justere mengdene av malt selv til du når målet.

Personlig bruker jeg beercalc.org. Gratis og online.
Beercalq fungerer utmerket til mine behov
 
Skal senke pH til en berliner weisse før jeg har i melkesyrebakterier.
Glemte så klart å kjøpe pH strips :oops:

Er 5-6 ml med 80% Lactol, på en 25 liters batch, en grei mengde?
 
Skal brygge min første porter og har veldig lyst å ha en anelse vaniljesmak, så subtil at du er usikker på om den er der. Jeg leste meg fram til at det beste er å kjøpe vaniljestenger og trekke i sprit, men fant ut i ettertid at det helst skal trekke i måneder for optimal smak. Det har jeg ikke tid tilo_O

Kom over denne på coop obs.
Vis vedlegget
Det står at den inneholder: Agavesirup, vaniljeekstrakt, alkohol. Så jeg regner med den vil gjøre samme nytten. Det står også at 1 t-skje tilsvarer 1 stang. Noen som har tips til mengde, når jeg bør tilsette den og kanskje til og med har brukt den?
 
Sist redigert:
Mener det var den som var brukt i et øl jeg smakte forrige helg, og du skal i alle fall omgås den med forsiktighet.

Litt eikeflis er et alternativ, også - det sies at det gir et hint av vanilje. jeeg veit ikke helt om det er det, men jeg synes det er godt, om det ikke overdrives.
 
Mener det var den som var brukt i et øl jeg smakte forrige helg, og du skal i alle fall omgås den med forsiktighet.

Riktig, får starte forsiktig med en liten tilsetning 1 uke inn i gjæring. Så kan jeg tilsette mer om nødvendig ved fating kanskje? I verste fall en tredje tilsetning rett i fatet etter det er karbonert? Hvordan var vaniljesmaken i det ølet?

Litt eikeflis er et alternativ, også - det sies at det gir et hint av vanilje. jeeg veit ikke helt om det er det, men jeg synes det er godt, om det ikke overdrives.

Må prøves, neste gang :)
 
Det står at den inneholder: Agavesirup, vaniljeekstrakt, alkohol. Så jeg regner med den vil gjøre samme nytten. Det står også at 1 t-skje tilsvarer 1 stang. Noen som har tips til mengde, når jeg bør tilsette den og kanskje til og med har brukt den?
Høres ut som et perfekt utgangspunkt for et split batch-eksperiment. :)

Uten split batch ville jeg tatt omtrent halvparten av det du får anbefalt. Om det er for lite har du fortsatt en god porter. Det er bedre enn å få for mye og dermed en porter du ikke liker. (Basert på at det er verre med for mye vanlije enn ikke vanilje).
Erfaringen vil gi et godt utgangspunkt for porter nr 2... og 3... og...
 
Riktig, får starte forsiktig med en liten tilsetning 1 uke inn i gjæring. Så kan jeg tilsette mer om nødvendig ved fating kanskje? I verste fall en tredje tilsetning rett i fatet etter det er karbonert? Hvordan var vaniljesmaken i det ølet?
Kraftig, og ikke god. Det smakte syntetisk.

Brygger'n er en dreven brygger, men dette var et eksperiment/haste-øl som var helt ferskt. Han prøvde på ingen måte å pushe det som et godt øl, tvert i mot:p.
 
Høres ut som et perfekt utgangspunkt for et split batch-eksperiment. :)

Uten split batch ville jeg tatt omtrent halvparten av det du får anbefalt. Om det er for lite har du fortsatt en god porter. Det er bedre enn å få for mye og dermed en porter du ikke liker. (Basert på at det er verre med for mye vanlije enn ikke vanilje).
Erfaringen vil gi et godt utgangspunkt for porter nr 2... og 3... og...

Skulle gjerne gjort en split batch, men må rekke å brygge endel øl til jula, men skal definitivt legge meg på lav siden, kanskje det beste hadde vært å skippe vaniljen til jeg kan gjøre en split batcho_O Brygger etter oppskrift i Brewing Classic Styles, uten vanilje, så det blir nok en god porter uten.

Kraftig, og ikke god. Det smakte syntetisk.

Brygger'n er en dreven brygger, men dette var et eksperiment/haste-øl som var helt ferskt. Han prøvde på ingen måte å pushe det som et godt øl, tvert i mot:p.

Var det en veldig dominerende vaniljesmak i det ølet? Tror du det kunne vært et godt øl om det blei brukt mindre eller er den ekstrakten bare ikke god nok? For i så tilfelle er det nok beste å skippe hele vanilje. Har også en vaniljestang og sprit, men det er butikkstang, og det får jo ikke lagt i spriten lengere enn 1 uke før det må i karet.
 
Skulle gjerne gjort en split batch, men må rekke å brygge endel øl til jula, men skal definitivt legge meg på lav siden, kanskje det beste hadde vært å skippe vaniljen til jeg kan gjøre en split batcho_O Brygger etter oppskrift i Brewing Classic Styles, uten vanilje, så det blir nok en god porter uten.



Var det en veldig dominerende vaniljesmak i det ølet? Tror du det kunne vært et godt øl om det blei brukt mindre eller er den ekstrakter bare ikke god nok? For i så tilfelle er det nok beste å skippe hele vanilje. Har også en vaniljestang og sprit, men det er butikkstang, og det får jo ikke lagt i spriten lengere enn 1 uke før det må i karet.

Jeg er skeptisk til stoffet - men aner jo ikke hvordan det ville vært med en mer moderat bruk av det. Men jeg er nokså sikker på at for mye ekte vanilje ville smakt mindre jævelig, for å si det sånn.

Jeg ville brygga porter, og så prøvd med en gradvis økt dose i tre-fire flasker ved tapping. Så har du et begrep til neste gang om dette er brukbart, og sånn ca. hvor mye du vil trenge.
 
Jeg er skeptisk til stoffet - men aner jo ikke hvordan det ville vært med en mer moderat bruk av det. Men jeg er nokså sikker på at for mye ekte vanilje ville smakt mindre jævelig, for å si det sånn.

Jeg ville brygga porter, og så prøvd med en gradvis økt dose i tre-fire flasker ved tapping. Så har du et begrep til neste gang om dette er brukbart, og sånn ca. hvor mye du vil trenge.
Skjønner, jeg fater, vil det være mulig å ikke bruke ekstraktet, fate ølet og tilsette dråpevis i et glass, eller vil det ikke kunne sammenlignes med å ha det i karet?
 
@Kloakk noen grunn til at du ikke kjører all grain? Når du likevel skal ha "steeping malt" så er det nesten enklere enn en ekstrakt+malt hybrid.
 
@Kloakk noen grunn til at du ikke kjører all grain? Når du likevel skal ha "steeping malt" så er det nesten enklere enn en ekstrakt+malt hybrid.
Grunnen er vel penger, plass og tid, men siden det ikke er hvete DME å oppdrive for tiden så må jeg ta en minimesk neste bryggedag, men er ikke snakk om mer enn 800 gram så kan gjøre det i samme kasserolle som jeg alltid bruker, på platetoppen under kjøkkenvifta.

Har vært å snust på 60 literen på netthandelen, rett å slett fordi den er så sykt billig og det ville gitt meg muligheten for å sjekke om jeg hadde likt prosessen og om det hadde gitt bedre øl uten å investere så alt for mye, men så kommer jeg på at jeg ikke aner hvor jeg skulle ha brygget og slår det fram meg:(

Også er det jo det at det blir, i min mening godt øl, og har derfor ikke helt følt det nødvendig å gå over på all grain, men er innom tanken støtt og stadig, men steget føles litt omfattendeo_O
 
Skal senke pH til en berliner weisse før jeg har i melkesyrebakterier.
Glemte så klart å kjøpe pH strips :oops:

Er 5-6 ml med 80% Lactol, på en 25 liters batch, en grei mengde?
Jeg pleier å bruke 3ml på lyse brygg for å ende på 5.2-5.3 på mine 12.5L batcher. Så det du skisserer her virker perfekt ut fra mine erfaringer.
 
Grunnen er vel penger, plass og tid, men siden det ikke er hvete DME å oppdrive for tiden så må jeg ta en minimesk neste bryggedag, men er ikke snakk om mer enn 800 gram så kan gjøre det i samme kasserolle som jeg alltid bruker, på platetoppen under kjøkkenvifta.

Har vært å snust på 60 literen på netthandelen, rett å slett fordi den er så sykt billig og det ville gitt meg muligheten for å sjekke om jeg hadde likt prosessen og om det hadde gitt bedre øl uten å investere så alt for mye, men så kommer jeg på at jeg ikke aner hvor jeg skulle ha brygget og slår det fram meg:(

Også er det jo det at det blir, i min mening godt øl, og har derfor ikke helt følt det nødvendig å gå over på all grain, men er innom tanken støtt og stadig, men steget føles litt omfattendeo_O

Jeg vurderte også brygger, men hadde ikke plass til å brygge med avtrekk (ei heller garasje). Gikk for 36 liters BIAB som jeg bruker på platetoppen under ventilatoren. Bruker en ebay dyppvarmer i tillegg. Fungerer utmerket, på hittil 3 batcher. Betalte vel 3200 for et sett med kjele, pose og kjølespiral
 
Jeg vurderte også brygger, men hadde ikke plass til å brygge med avtrekk (ei heller garasje). Gikk for 36 liters BIAB som jeg bruker på platetoppen under ventilatoren. Bruker en ebay dyppvarmer i tillegg. Fungerer utmerket, på hittil 3 batcher. Betalte vel 3200 for et sett med kjele, pose og kjølespiral
Det er den andre tingen jeg har vurdert, for skal jeg gå all grain blir det BIAB eller bryggemaskin, og egentlig tror jeg at jeg ville foretrukket BIAB, mitt problem der er at jeg ikke får plass under ventilatoren, og er redd platetoppen, som er uten induksjon, vil være for svak og kokesonen for liten. Videre har vi en ikea kran på kjøkkenet og vet ikke engang om det er mulig få tatt i bruk en spiralkjøler, gardena overganger kan jeg i alle fall glemme.

Jeg har derfor vurdert å kjøpe en induksjonsplate, ny ventilator og flytte hele brygging til vaskerommet, men igjen blir det noe omfattende. Men all denne pratingen bringer jo temaet om all grain på banen igjen, så om noen har en noen gode ideer så lytter jeg gjerne :)
 
Det er den andre tingen jeg har vurdert, for skal jeg gå all grain blir det BIAB eller bryggemaskin, og egentlig tror jeg at jeg ville foretrukket BIAB, mitt problem der er at jeg ikke får plass under ventilatoren, og er redd platetoppen, som er uten induksjon, vil være for svak og kokesonen for liten. Videre har vi en ikea kran på kjøkkenet og vet ikke engang om det er mulig få tatt i bruk en spiralkjøler, gardena overganger kan jeg i alle fall glemme.

Jeg har derfor vurdert å kjøpe en induksjonsplate, ny ventilator og flytte hele brygging til vaskerommet, men igjen blir det noe omfattende. Men all denne pratingen bringer jo temaet om all grain på banen igjen, så om noen har en noen gode ideer så lytter jeg gjerne :)
Har du ikke ca 60cm mellom platetopp og ventilator? Jeg har det, og det er god plass. Jeg bruker dyppvarmer, likevel om det er induksjon, da det besparer svært mye tid på oppvarming og kok. Har også ikea kran, der hele «silen» er skult innvendig. Fikk kjøpt overgang til gardena hos en rørlegger
 
Videre har vi en ikea kran på kjøkkenet og vet ikke engang om det er mulig få tatt i bruk en spiralkjøler, gardena overganger kan jeg i alle fall glemme.

Overgang til kjøkkenkran var nada problem nå har jeg også kjøpt en igloo meskekar så skulle problemet være borte
 
Har du ikke ca 60cm mellom platetopp og ventilator? Jeg har det, og det er god plass. Jeg bruker dyppvarmer, likevel om det er induksjon, da det besparer svært mye tid på oppvarming og kok. Har også ikea kran, der hele «silen» er skult innvendig. Fikk kjøpt overgang til gardena hos en rørlegger

Nei hær er det knappe 45cm fra platetopp til ventilator, men da fins det i alle fall overganger til krana så det er godt å høre. Tanken på å flytte ventilatoren til kona og ikke kunne få skjult de gamle hullene, vi har baderomsplater på kjøkkenet, ja den tanken skremmer meg:eek:

Og derfor har jeg vurdert å flytte hele byggingen ned i underetasjen, men det blir også vesentlig dyrere, men det er den beste løsningen som jeg ser det, men det må bli når jeg får bedre tid og råd o_O

Overgang til kjøkkenkran var nada problem nå har jeg også kjøpt en igloo meskekar så skulle problemet være borte
Hvilket problem tenker du på? Var ikke så mye informasjon å finne i farta, men hva er fordelen(e) med eget meskekar? Og er den igloo'en som en stor termos, altså man fyller på den mengden vann med den tempen man skal meske på også holder igloo'en den tempen i 60 minutter?

Ser at spørsmålene i alle fall er plassert i riktig tråd....
 
Tilbake
Topp