Tråden for dumme spørsmål.

Jo høyere reproduksjonsrate jo lengre tid tar det vel før den er ferdig
Et sted går jo grensen før "starter" blir øl

Jeg ville ihvertfall tatt den av rører nå og når den begynner å klarne i toppen sett den i kjøleskapet
Ingen ekspert på det området, men mine to cent
 
Sist redigert:
Hvor lenge kan en gjærstarter holde det gående?

Satte en 4.6 liter med Imperial L13 i går i tretiden, og allerede rundt 4 var det kommet skum, i går kveld var det tydelig krausen, og i dag morges mye krausen. Nå har den hatt en skumtopp som ikke ser ut til å endre seg i minst seks timer... Skal brygge i morgen og begynner å bli bekymret for om den får nok tid i kjøleskapet til å kunne dekanteres.
Den er nok ferdig å reprodusere seg for populasjon og eneste reproduksjonen som skjer nå er for å holde antallet det samme, altså for å gjøre opp for de som dør. Jeg ville som @loebrygg sier tatt den av røreren og satt den i kjøleskapet etter du har pussa tennene i kveld :)
 
Hvor lenge kan en gjærstarter holde det gående?

Satte en 4.6 liter med Imperial L13 i går i tretiden, og allerede rundt 4 var det kommet skum, i går kveld var det tydelig krausen, og i dag morges mye krausen. Nå har den hatt en skumtopp som ikke ser ut til å endre seg i minst seks timer... Skal brygge i morgen og begynner å bli bekymret for om den får nok tid i kjøleskapet til å kunne dekanteres.
Den kommer ikke til å rekke å bånnfelle.
 
Å har jeg satt den i gjæringsskapet på 1° så får vi se i morgen.

Jeg kan vel evt vente en stund før jeg pitcher? Går nok en del timer på å få brygget ned mot 8-10° uansett.
 
Kanskje, jeg syns det tar evigheter å bånnfelle de store lagerstarterne. Man vil jo ikke selektere bort de høyest attenuerende cellene heller.
Neida, men det er vel heller ikke ønskelig å selektere de lavt flokkulerende cellene? Om det er 34/70 så syns jeg ikke den bruker lang tid på å flokkulere.
 
Neida, men det er vel heller ikke ønskelig å selektere de lavt flokkulerende cellene? Om det er 34/70 så syns jeg ikke den bruker lang tid på å flokkulere.
Nei, du vil ha med hele spekteret, så du må pent vente til alt har lagt seg. Jeg har aldri satt en starter på 34/70, men jeg ser L13 står som moderat/lavt flokkulerende, så da ville jeg forventa at det tok laaaang tid før alt var bånnfellt i en så stor starter. Du vil jo at væska du slår av skal være krystallklar, ikke lett tåkete.
 
Nei, du vil ha med hele spekteret, så du må pent vente til alt har lagt seg. Jeg har aldri satt en starter på 34/70, men jeg ser L13 står som moderat/lavt flokkulerende, så da ville jeg forventa at det tok laaaang tid før alt var bånnfellt i en så stor starter. Du vil jo at væska du slår av skal være krystallklar, ikke lett tåkete.
Selvfølgelig, men samtidig så må han brygge i morra, og da tenker jeg at det er bedre å gjøre det enn å utelate brygging og kanskje dumpe starter. Og jeg tror uansett at om den er krystallklar eller ei at det meste har lagt seg(om den allerede hadde begynt å klarne) i løpet av 12 timer i kjøleskapet..
 
Selvfølgelig, men samtidig så må han brygge i morra, og da tenker jeg at det er bedre å gjøre det enn å utelate brygging og kanskje dumpe starter. Og jeg tror uansett at om den er krystallklar eller ei at det meste har lagt seg(om den allerede hadde begynt å klarne) i løpet av 12 timer i kjøleskapet..
Det meste er jo bedre enn å måtte droppe brygging. Men jeg ville ikke vært glad for å dekantere bort stayerne i gjærpopulasjonen min.
 
Det meste er jo bedre enn å måtte droppe brygging. Men jeg ville ikke vært glad for å dekantere bort stayerne i gjærpopulasjonen min.
Selvfølgelig, men samtidig så er det andre faktorer som spiller inn, tross alt, å stå i kjøleskapet i en uke vil være mer ødeleggende enn å underpitche vil jeg tro. Og det er derfor jeg har begynt å teste ut SNS metoden, friske celler er viktigere enn mange celler, innenfor en viss skala selvfølgelig, men jeg velger å tro at 12 timer vil flokkulerer nok friske celler til en sunn fermentering :) Jeg mener ikke være vanskelig altså.
 
Tilbake
Topp