Tråden for dumme spørsmål.

Man skal ikke oppbevare den i batterivann nei, og skylling gjør man aller helsts i vanlig springvann. Rent batterivann skader proben, men kan brukes til en rens av og til.
 
Sist redigert:
Man skal ikke oppbevare den i batterivann nei, og skylling gjør man aller helsts i vanlig springvann. Rent batterivann skader proben, men kan brukes til en rens av og til.

Det @AndyHagen sa på kurset, var å skylle/spyle i batterivann mellom målingene, men at proben (seff) skal oppbevares i "storage solution".
 
Det med batterivann var skylling av proben ved kalibrering av pH meteret. For å ikke forurense/påvirke kalibreringsløsningene med hverandre eller springvann.

I løpet av bryggedagen ble det anbefalt springvann med et par dråper lagringsløsning oppi.
 
Det med batterivann var skylling av proben ved kalibrering av pH meteret. For å ikke forurense/påvirke kalibreringsløsningene med hverandre eller springvann.

I løpet av bryggedagen ble det anbefalt springvann med et par dråper lagringsløsning oppi.
Dette høres logisk ut, så med mindre det kommer nye innvendinger blir det sånn jeg gjør det :)

Et spørsmål siden jeg ikke har fått svar på det: Det er batterivann man skal bruke når man tilsetter bufferet for å kalibrere?
 
Dette høres logisk ut, så med mindre det kommer nye innvendinger blir det sånn jeg gjør det :)

Et spørsmål siden jeg ikke har fått svar på det: Det er batterivann man skal bruke når man tilsetter bufferet for å kalibrere?
Dersom du har sånt pulver som skal blandes ut, så er batterivann bra å bruke.
 
Jeg trodde det var fyfy å ha det stående i batterivann, men det gjelder kanskje ikke under en bryggedag?

Jeg får ikke tak i batterivann i dag og skal brygge i morra, er det helt håpløst å kalibrere i flaskevann? Selvfølgelig ikke imsdal og annet kildevann, men dette billige flaskevannet fra first price.

Og har jeg forstått det riktig at kalibreringsvæsken kan brukes 2-3 måneder, og at den skal oppbevares kaldt, men under kalibrering rundt 25 grader?

Aha, jeg turte ikke åpne før jeg fikk svar her, men jo, det kan selvfølgelig være skum og ikke krystaller:oops:
Mnge gode svar over her, så bare for ordens skyld: Jeg mente ikke å si at du skulle oppbevare pH-meteret i batterivann gjennom bryggedagen. Det er skadelig. Jeg trodde at det var ok tidligere, og gjorde det gjennom et par år - hvilket nok bidro til at elektroden døde for tidlig. Men til skylling er det akkurat det du trenger.

Du kan ikke kalibrere i flaskevann, du ma ha demineralisert vann.
 
Mnge gode svar over her, så bare for ordens skyld: Jeg mente ikke å si at du skulle oppbevare pH-meteret i batterivann gjennom bryggedagen. Det er skadelig. Jeg trodde at det var ok tidligere, og gjorde det gjennom et par år - hvilket nok bidro til at elektroden døde for tidlig. Men til skylling er det akkurat det du trenger.

Du kan ikke kalibrere i flaskevann, du ma ha demineralisert vann.
Supert, da har jeg fått svar på det jeg trengte å vite.... Så langt:p
 
Det med batterivann var skylling av proben ved kalibrering av pH meteret. For å ikke forurense/påvirke kalibreringsløsningene med hverandre eller springvann.

I løpet av bryggedagen ble det anbefalt springvann med et par dråper lagringsløsning oppi.

Huff, da husket jeg feil. Vi trenger PDFen ;-)
 
Jeg skyller i springvann, rister og blåser proben og nederste del av meteret tørt, tørker litt rundt med papir og, før jeg stikker den nedi den neste bufferen, for å ikke kontaminere den. Hvis det er bra eller fælt vet jeg ikke, men jeg tenker mest på å ikke kontaminere neste buffer.
 
Mange gode svar her, for å summere opp koker det vel ned til to punkter.

1. Batterivann / RO-vann brukes til å skylle meteret før kalibrering og til å blande ut kalibreringsvæske (pulver).
2. Springvann brukes til å skylle meteret etter bruk og til lagring (evt. med lagringsløsning) i løpet av bryggedagen.

Er alle enige i det? Noe som mangler?
 
Tenker å starte et Lambic Solera prosjekt med min Allrounder 60L over 3-4 år.

Ved å ta ut 30-70% hvert år så vil en få en Gueuze blend automatisk over tid, dog uten mulighet for å justere blend i ettertid.

Kun bruk av norsk malt, 40L første år, så påfyll av 20L etter hver tapping (til Lambic, Kriek eller Framboise første året, 2-åring Gueuze, 3-årig og blir den skikkelig god så flasker jeg hele og begynner på ny)

Ikke bestemt meg for om det blir turbid mash ala Cantillon eller mer tradisjonell mesking + maltodekstrin. Gamle humlekongler er bestilt, tenkte Wyeast 3278 Lambic blend til både hoved og etterfermenteringen.

Så til det dumme spørsmålet: Høres dette ut som en god idé?
 
Tenker å starte et Lambic Solera prosjekt med min Allrounder 60L over 3-4 år.

Ved å ta ut 30-70% hvert år så vil en få en Gueuze blend automatisk over tid, dog uten mulighet for å justere blend i ettertid.

Kun bruk av norsk malt, 40L første år, så påfyll av 20L etter hver tapping (til Lambic, Kriek eller Framboise første året, 2-åring Gueuze, 3-årig og blir den skikkelig god så flasker jeg hele og begynner på ny)

Ikke bestemt meg for om det blir turbid mash ala Cantillon eller mer tradisjonell mesking + maltodekstrin. Gamle humlekongler er bestilt, tenkte Wyeast 3278 Lambic blend til både hoved og etterfermenteringen.

Så til det dumme spørsmålet: Høres dette ut som en god idé?
Jeg ville fylt helt opp fra første året. Med 40 liter i en 60 liters tønne får du veldig mye oksygen i headspace.
Eller misforstod jeg hva du tenkte å gjøre?
 
Jeg ville fylt helt opp fra første året. Med 40 liter i en 60 liters tønne får du veldig mye oksygen i headspace.
Eller misforstod jeg hva du tenkte å gjøre?
Primærgjæringen vil jo ganske effektivt spise opp all oksygen i head space. Med PET tank så slipper heller ikke oksygen inn.
 
På siste brygg i 2020 fikk jeg min første infeksjon (#49) … Antageligvis lactobacillus. Skal brygge batch #50 i morgen og stressnivået på renhold er litt høyere en normalt :eek:! Jeg har tømt min Fermenter King Jr. og bløtlagt den sammen med alle øvrige deler i rensemiddel i 4 timer før den fikk en god omgang med keg cleaner for drill. Deretter skylt med rent vann, om og om og om igjen, til absolutt all lukt var borte. Så har jeg hatt i noen liter med kraftig utblandet craftsan som inneholder fosforsyre og går og rister og snur på den ved gjevne mellomrom. Det dumme spørsmålet er hvor lenge tåler den å stå med denne craftsan-blandingen? Kan jeg bare ha det slik i et døgn og gå og riste av og til? I skrivende stund har den stått i ca. 3 timer. Jeg har selvsagt også kjøpt nytt av alle slanger jeg bruker på bryggedagen …
 
BRUKSANVISNING

  • Blandingsforhold: 20 ml Finest Craftsan pr. 10 liter vann
  • Kontakttid: 2 minutter
Du trenger ikke bløtlegge i timesvis med Craftsan. Er det noe i/på bryggerutstyret som tåler dette så må det klores. Lacto kan være så enkelt som at du har fått maltstøv i gjæringsbøtta di.
 
Tilbake
Topp