Tråden for dumme spørsmål.

Takk for svar! Er sikkert litt overhysterisk, men siden disse bakteriene kan overleve ned til PH3 kjørte jeg på litt ekstra. Jeg fikk det anbefalt av laboratoriesjefen til Ringnes, som er en venn av meg, at både klor (selvsagt) og star san ville ta dette, men at jeg godt kunne dosere star san blandingen litt ekstra med tanke på noen av disse bakterienes motstandsdyktighet mot sure miljøer. Jeg pleier jo å gi gjæringskaret en runde med star san før jeg har i vørt på bryggedagen, og lurte nå egentlig på om jeg like gjerne bare kunne la dette stå til i morgen siden jeg skal brygge da? Altså om gjæringskaret ville tåle det? Ville bare få unna denne desinfeksjonen i dag, slik at morgendagens bryggedag blir litt lugnere … :)
 
På siste brygg i 2020 fikk jeg min første infeksjon (#49) … Antageligvis lactobacillus. Skal brygge batch #50 i morgen og stressnivået på renhold er litt høyere en normalt :eek:! Jeg har tømt min Fermenter King Jr. og bløtlagt den sammen med alle øvrige deler i rensemiddel i 4 timer før den fikk en god omgang med keg cleaner for drill. Deretter skylt med rent vann, om og om og om igjen, til absolutt all lukt var borte. Så har jeg hatt i noen liter med kraftig utblandet craftsan som inneholder fosforsyre og går og rister og snur på den ved gjevne mellomrom. Det dumme spørsmålet er hvor lenge tåler den å stå med denne craftsan-blandingen? Kan jeg bare ha det slik i et døgn og gå og riste av og til? I skrivende stund har den stått i ca. 3 timer. Jeg har selvsagt også kjøpt nytt av alle slanger jeg bruker på bryggedagen …
Cola selges i Pet-flasker – og er vel under 3 i pH? Eller er det en myte?
 
Cola selges i Pet-flasker – og er vel under 3 i pH? Eller er det en myte?
Et lite googlesøk: "Ifølge undersøkelser fra Odontologisk fakultet i Bergen, har en flaske Coca-Cola en pH-verdi på 2,6. Til sammenligning har en sitron en pH-verdi på 2,4. pH-skalaen går fra 1 til 14, hvor 1 er syrligst. Appelsinjuice har en pH-verdi på 3,8, og eplenektar 3,3."

Så da kan jeg bare la den stå!?!?!? :cool:
 
  • Like
Reaksjoner: JoW
Har brygga ein del batcher dei siste åra, men alle øla mine får ein distinkt lukt og smak. Det einaste som «gjenstår» i prosessen er å unngå oksygen etter gjæring. Eg klarar ikkje å definere kva lukta er, men har folk faktisk merka ein bedring i ølets smak etter å ha starta med oksygenfri overføring? :)
 
Har brygga ein del batcher dei siste åra, men alle øla mine får ein distinkt lukt og smak. Det einaste som «gjenstår» i prosessen er å unngå oksygen etter gjæring. Eg klarar ikkje å definere kva lukta er, men har folk faktisk merka ein bedring i ølets smak etter å ha starta med oksygenfri overføring? :)
Den forskjellen jeg merker er at ølets smaksstabilitet ble drastisk forbedret etter at jeg begynte med lukket overføring. Jeg merker ikke noe forskjell på ferskt øl. Men at ølet er godt også etter lang tid på fat.
 
Takk for svar! Eg trur heilt ærlig litt av problemet mitt er at eg drikk opp ølet litt for fort, så det rekk ikkje å modne seg ordentleg.
Enkel løsning på det er å brygge to ganger den dagen. Så har du "ventepils" fram til den neste er modnet. Var dårlig på det sjøl, men har blitt bedre på å planlegge batcher mot sesonger. Så får man jo litt uventa innrykk av og til, slik som da Nifrost kom på besøk til meg i sommer som var. Da gikk det fire fat øl og noen flasker på ei knapp uke. :oops:
 
Er det noen med litt innsikt som kan forklare hvordan denne pumpen er ment å styres. 0 - 5 V?
går med planer om å integrere en pumpe i bryggeriet, og hadde sett for meg å kunne regulere pumpen vha for eksempel et potmeter (må vel noe mere dilldall til i tillegg til potmeteret)
kan man regulere den enklere varianten (som brewshop selger) som ikke har den tredje "blå" lederen for analog input på en enkel måte
vil en 24v pumpe for eksempel kunne reguleres med såkalt pulsbreddemodulering (eller dimmes sagt på en annen måte)
Vil det kreve mye duppeditter (og i så fall hvilke?) og dermed bli unødvendig kostbart?

Har som dere kanskje forstår, ikke fagbrev innen dette. håper dog noen er i stand til å forstå hva jeg prøver å spørre om og at jeg ikke er helt ute på viddene med dette.
 
Er det noen med litt innsikt som kan forklare hvordan denne pumpen er ment å styres. 0 - 5 V?
går med planer om å integrere en pumpe i bryggeriet, og hadde sett for meg å kunne regulere pumpen vha for eksempel et potmeter (må vel noe mere dilldall til i tillegg til potmeteret)
kan man regulere den enklere varianten (som brewshop selger) som ikke har den tredje "blå" lederen for analog input på en enkel måte
vil en 24v pumpe for eksempel kunne reguleres med såkalt pulsbreddemodulering (eller dimmes sagt på en annen måte)
Vil det kreve mye duppeditter (og i så fall hvilke?) og dermed bli unødvendig kostbart?

Har som dere kanskje forstår, ikke fagbrev innen dette. håper dog noen er i stand til å forstå hva jeg prøver å spørre om og at jeg ikke er helt ute på viddene med dette.
Fast spenning 5V, 1 kHz PWM kontroller (digitalt potmeter). Som det står kan dette genereres direkte av f.eks. BrewPi Spark 3, alternativt trenger du en 5V strømkilde og en PWM kontroller som kan stilles til 1 kHz. Noe sånt som denne:

Alternativt er det vel vanlig å bare regulere slike pumper med strupeventil på utløp.
 
Fast spenning 5V, 1 kHz PWM kontroller (digitalt potmeter). Som det står kan dette genereres direkte av f.eks. BrewPi Spark 3, alternativt trenger du en 5V strømkilde og en PWM kontroller som kan stilles til 1 kHz. Noe sånt som denne:

Alternativt er det vel vanlig å bare regulere slike pumper med strupeventil på utløp.
aah, så den kutter opp 5V i pulser mellom 0,1 og 1khz tilsvarende 0 - 100%? da forstår jeg (kanskje).

hadde i utgangspunktet tenkt noe DYI-greier og ikke Brewpi -"det ene eller det andre". (liker å fikle med sånne ting, det er da man lærer)

vil en 24V pumpe (uten denne 5V inputen) kunne reguleres som på samme måte, bare med 24V PWM?
 
aah, så den kutter opp 5V i pulser mellom 0,1 og 1khz tilsvarende 0 - 100%? da forstår jeg (kanskje).

vil en 24V pumpe (uten denne 5V inputen) kunne reguleres som på samme måte, bare med 24V PWM?
Nei, frekvensen er også fast - det er forholdet mellom "på" og "av" som endres. Ved f.eks. 60 % er ut signalet "av" (0 V) 40 % av hver periode, og "på" (5 V) 60 %.

Et raskt google søk tilsier at PWM på tilførselsstrøm kan gi ulyder/støy, jeg ville heller brukt en ventil da.
 
Nei, frekvensen er også fast - det er forholdet mellom "på" og "av" som endres. Ved f.eks. 60 % er ut signalet "av" (0 V) 40 % av hver periode, og "på" (5 V) 60 %.

Et raskt google søk tilsier at PWM på tilførselsstrøm kan gi ulyder/støy, jeg ville heller brukt en ventil da.
Takk for oppklaring, da vet jeg hva jeg evt trenger for noe slikt.
 
Planen er å brygge i morra og skal kalibrere ph meteret, men i videoen til kegland bruker han bare den ene posen. Det er jo 3 punkts kalibrering på meteret.

Blir det best å bruke alle 3 eller 2? I såfall hvilke 2 og har det noe å si hvilken rekkefølge jeg gjør det i?
 
Planen er å brygge i morra og skal kalibrere ph meteret, men i videoen til kegland bruker han bare den ene posen. Det er jo 3 punkts kalibrering på meteret.

Blir det best å bruke alle 3 eller 2? I såfall hvilke 2 og har det noe å si hvilken rekkefølge jeg gjør det i?
Hvilket meter? Er det trepunkt med slope, eller er det tre forskjellige punkter som er uavhengige av hverandre? Hvis det er med slope så kan du kalibrere mot de to bufferne som er nærmest området det skal brukes i. En i hver ende av området. F.eks 4 og 7. Er det uten slope så bruker du den ene bufferen som er nærmest.
 
Hvilket meter? Er det trepunkt med slope, eller er det tre forskjellige punkter som er uavhengige av hverandre? Hvis det er med slope så kan du kalibrere mot de to bufferne som er nærmest området det skal brukes i. En i hver ende av området. F.eks 4 og 7. Er det uten slope så bruker du den ene bufferen som er nærmest.

Dette er vel 3 uavhengig hverandre? Fant også en litt mer informativ bruksanvisning på nettsiden til kegland.

Screenshot_20210110_134107_com.google.android.apps.docs.jpg

Finner ingenting ang. slope og heller ikke hvilken ende jeg skal starte i, altså 4 eller 10.
 

Dette er vel 3 uavhengig hverandre? Fant også en litt mer informativ bruksanvisning på nettsiden til kegland.

Vis vedlegget 49070

Finner ingenting ang. slope og heller ikke hvilken ende jeg skal starte i, altså 4 eller 10.
Det meteret kalkulerer slopen for deg når du kalibrerer i to eller tre buffere, så bruk to eller tre av de. Om det er viktig hvilken rekkefølge aner jeg ikke.

 
Det meteret kalkulerer slopen for deg når du kalibrerer i to eller tre buffere, så bruk to eller tre av de. Om det er viktig hvilken rekkefølge aner jeg ikke.

Planen er å brygge i morra og skal kalibrere ph meteret, men i videoen til kegland bruker han bare den ene posen. Det er jo 3 punkts kalibrering på meteret.

Blir det best å bruke alle 3 eller 2? I såfall hvilke 2 og har det noe å si hvilken rekkefølge jeg gjør det i?
Utfra denne videoen legger man inn kalibreringen på hvert punkt separat, så rekkefølgen spiller ingen rolle. De viser vel bare et punkt som eksempel, gjenta for flere punkt. Om du bare skal måle vørter skal det vel holde med pH 4 og 6.86, dersom slope er en rett strek mellom punktene ser jeg ikke hvordan kalibreringen på pH 9.18 skal innvirke på målinger rundt pH 5.1 - 5.8.
 
Utfra denne videoen legger man inn kalibreringen på hvert punkt separat, så rekkefølgen spiller ingen rolle. De viser vel bare et punkt som eksempel, gjenta for flere punkt. Om du bare skal måle vørter skal det vel holde med pH 4 og 6.86, dersom slope er en rett strek mellom punktene ser jeg ikke hvordan kalibreringen på pH 9.18 skal innvirke på målinger rundt pH 5.1 - 5.8.
Skjønner ikke det jeg heller. Men i bildet som ble limt inn lengre opp sier Kegland at man får høyere nøyaktighet hvis man bruker den på 9.18 og.. Kan forstå det hvis man måler utenfor vørterområdet men.

Mitt pH-meter som er spesifikt for hydroponi har bare to punkt, som er i hver sin ende av der hvor man dyrker iallefall.
 
Skjønner ikke det jeg heller. Men i bildet som ble limt inn lengre opp sier Kegland at man får høyere nøyaktighet hvis man bruker den på 9.18 og.. Kan forstå det hvis man måler utenfor vørterområdet men.

Mitt pH-meter som er spesifikt for hydroponi har bare to punkt, som er i hver sin ende av der hvor man dyrker iallefall.
På den engelske siden nevner de også måling av alkaliske rengjøringsmidler som eksempel, så jeg tror de bare mener nøyaktig over et større område.

For øvrig lurer jeg på om ikke behovet for kalibrering blir overdrevet litt, muligens for å selge mer kalibreringsvæske? Jeg har i hvert fall kommet frem til et mer avslappet utgangspunkt: så lenge målingen ikke avviker signifikant fra det Brewfather beregner så dropper jeg å sjekke kalibrering. På gårsdagens brygg var beregnet pH 5.26 og jeg målte 5.27, da var det 1 mnd og 3 brygg siden siste et-punkts kalibrering.
 
Det meteret kalkulerer slopen for deg når du kalibrerer i to eller tre buffere, så bruk to eller tre av de. Om det er viktig hvilken rekkefølge aner jeg ikke.

Utfra denne videoen legger man inn kalibreringen på hvert punkt separat, så rekkefølgen spiller ingen rolle. De viser vel bare et punkt som eksempel, gjenta for flere punkt. Om du bare skal måle vørter skal det vel holde med pH 4 og 6.86, dersom slope er en rett strek mellom punktene ser jeg ikke hvordan kalibreringen på pH 9.18 skal innvirke på målinger rundt pH 5.1 - 5.8.
Jeg finner ikke kilden igjen, har jo googla meg sår i fingra, men mener å ha lest at det gir best resultat å starte med høy ph løsning og bevege seg nedover, men er kanskje ikke veldig nøye siden jeg ikke finner flere kilder på det.

Takk i alle fall, da tar jeg bare på 2 punkter og starter med 6,86 :)
 
Tilbake
Topp