Holmentoppen
Norbrygg-medlem
Når du sier ”til vørter”, betyr det til gjæring?Hei
Slenger innom tråden for dummies. Har fått gjentatte lave OG målinger på all grain settene mine. Har nå meska iht veiledning fra bla Finn og Miguel, men selv da fikk jeg 1055 mot target 1066. Ble berget av litt sukker..endte på 1064, lever godt med det Jeg brygger 25 ltrs all grain på en enkel BB60 med maltrør, utover det ingen automatikk etc. Brygget var en India Pale Ale og tror det skal gå bra. Men, jeg følte jeg tok godt i mht meskevann , dog var ikke hele maltsenga under vann til enhver tid. Gikk litt på akkord mht skyllemengde for å bløte malten, men er det sånn å forstå at malten under mesking til enhver tid skal stå under vann?
For ordens skyld, jeg målte SG / OG med både refraktometer og hydrometer hvorav begge er " kalibrert" iht standard.
Skal til med en Belgisk Tripe ( all grain) i morgen. Mer vann i mesk og mindre til skylling?
Endte forøvrig opp med target mengde, 25 ltr til vørter etter å ha tatt høyde for trub, avkok og det som blir igjen i malten.
Ha en fin aften
Mvh
Terje H.
Et standard ølsett er dimensjonert for 25 liter etter kok. Altså inkludert trub og humlesuppe. Det er nok vanskelig å få noe særlig mer enn 22-23 liter i karet til gjæring.
Spør fordi jeg vet at mange bommer der. De tilsetter såpass mye væske at de ender med 25 liter til gjæring – og da blir OG 10 % feil.
Sirkulerer du vørteren kontinuerlig? Malten skal være ”under vann” hele tiden. Formelen for kompaktbryggere er som regel: 2,7 liter vann x (X kg malt) + deadspace. Deadspace er volumet under og på siden av maltrøret. Vet ikke hva den er på BB60, men det bør stå i bruksanvisningen. I en stor brygger blir selvsagt dette volumet uforholdmessig stort når du bruker halv maltmengde. Det er antagelig årsaken til at du sliter med å holde maltet under vann.
Det er ellers noen ulike faktorer som kan påvirke utbyttet, men som oftest er skyllingen den enkeltfaktoren som har størst betydning. Men knusing av malt og pH kan også ha innvirkning.
Sist redigert: