Tråden for dumme spørsmål.

@Miguel !! Dette mener jeg du har ment noe om :)
Det med hveten?

Jeg fant ut at jeg måtte bruke mer vann. Så jeg justerte i BS for dette, hvor mye vann pr/l jeg måtte bruke for hefene ifht bygg-basert øl ved samme PBG. Og så justerte jeg også potensialet for hvete ca 1,5-2 prosentpoeng ned til det samme som pilsner/pale malt.

Men så var det også en variabel i at større grister bandt opp mindre vann enn mindre grister. Så når jeg gikk fra hefe/weizen til weizenbock så var det litt ballpark første gangen. Dette antar jeg mest er fordi det da også ble mer bygg i de med større grister.
 
Sist redigert:
Finnes det noe "estimat" på hva meske-temperaturen har å si for FG? Jeg brygger alltid etter oppgitt temperatur, men har egentlig kun et fåtall ganger truffet FG. Somregel ligger jeg 5-10 poeng over. Eneste feilkilden jeg finner er mesketemp. Bruker nok gjær som de fleste: 1 pose tørrgjær under 1.050, 2 poser mellom 1.050-1.075 (ale) og 3 poser ved lager på 12gr. Vek oksygen-tilførsel vugger kraftig 75 ganger (jeg teller faktisk) med karet på skrå, slik at det skummer godt.
 
Finnes det noe "estimat" på hva meske-temperaturen har å si for FG? Jeg brygger alltid etter oppgitt temperatur, men har egentlig kun et fåtall ganger truffet FG. Somregel ligger jeg 5-10 poeng over. Eneste feilkilden jeg finner er mesketemp. Bruker nok gjær som de fleste: 1 pose tørrgjær under 1.050, 2 poser mellom 1.050-1.075 (ale) og 3 poser ved lager på 12gr. Vek oksygen-tilførsel vugger kraftig 75 ganger (jeg teller faktisk) med karet på skrå, slik at det skummer godt.
Jeg syns, for dette er min subjektive oppfatning, men om jeg vil få US-05 ned til 1.008 - 1.006 med en OG på 1.043 så hjelper det med 90 min mesk og 90 min kok når jeg mesker på 66°C.

Edit: før jeg begynte med starter, så brukte jeg ca. 1 pakke tørrgjør(rehydrert) pr. 10 liter.
 
Ref tråden "Lagerøl i rettning Bernard"
"@dojonieu og @LarsUlv : Data-ark fra 2017 sier at det er en pastorianus, så da har de altså funnet ut at et likevel er en pastorianus. Nytt ark fra 2019 bekrefter det. Men hvorfor ligger begge versjoner av dataarket på nettstedet deres?"

Forstår jeg "Nytt ark fra 2019" rett så skal skadde eller myke pakker med Saflager189 ikke brukes.
Har Fermentis (som Lallemand) begynnt med harde/vakumerte poser med gjær?
 
Ref tråden "Lagerøl i rettning Bernard"
"@dojonieu og @LarsUlv : Data-ark fra 2017 sier at det er en pastorianus, så da har de altså funnet ut at et likevel er en pastorianus. Nytt ark fra 2019 bekrefter det. Men hvorfor ligger begge versjoner av dataarket på nettstedet deres?"

Forstår jeg "Nytt ark fra 2019" rett så skal skadde eller myke pakker med Saflager189 ikke brukes.
Har Fermentis (som Lallemand) begynnt med harde/vakumerte poser med gjær?
Det var observant!

Nei, jeg har i alle fall ikke fått noen som ikke har vært av det mjuke slaget. Og da er jo det der en litt merkelig instruks.
 
Finnes det noe "estimat" på hva meske-temperaturen har å si for FG? Jeg brygger alltid etter oppgitt temperatur, men har egentlig kun et fåtall ganger truffet FG. Somregel ligger jeg 5-10 poeng over. Eneste feilkilden jeg finner er mesketemp. Bruker nok gjær som de fleste: 1 pose tørrgjær under 1.050, 2 poser mellom 1.050-1.075 (ale) og 3 poser ved lager på 12gr. Vek oksygen-tilførsel vugger kraftig 75 ganger (jeg teller faktisk) med karet på skrå, slik at det skummer godt.
Temperaturen betyr relativt lite så lenge du holder deg innafor det området de fleste bruker, dvs. 64-67 grader. Men går du over 67, synker gjærbarheten med 4 prosentpoeng for hver grad. Så om temperaturreguleringa di gir for høy temperatur, og du sikter deg inn mot 67 grader - som er en slags universalmesketemperatur - får du fort for høy FG.
 
Hvor lang tid tar det å kjøle ned et 9 liters fat?
Fra gjærings/rom-temperatur til serveringstemperatur? Vil tippe nærmere et døgn i kjøleskap, raskere i fryser. Altså samme som for standard 19L fat, litt større flate/volum forhold på 9L men man får mindre konveksjon.
 
Er det bare meg, eller ser denne malten litt "grå og trist" ut?
Grist til IPA (Golden Promise, hvete, Naked Oat og syremalt)

DSC071841211.jpg
 

I oppskriften står det "Til dette ekstraktsettet vil du også trenge i tillegg 1kg spraymalt for å oppnå ønsket alkoholprosent."

To spørsmål som sikkert er komplett idiotiske, men første er.
Spraymalten de selger er i 0,45 kg poser, det tislvarer 0,9 og ikke 1. Har det noe å si?

Litt lengre ned står det: "
Betyr det at man enten velger spraymalten eller maltekstrakten som er linket? Eller begge?


edit: fant oppskriften på nett og er enten eller ja. Dog, spørsmålet om man MÅ ha 1 kilo står forøvrig, samt hvilke type spraymalt som egentlig bør brukes.
 
Sist redigert:

I oppskriften står det "Til dette ekstraktsettet vil du også trenge i tillegg 1kg spraymalt for å oppnå ønsket alkoholprosent."

To spørsmål som sikkert er komplett idiotiske, men første er.
Spraymalten de selger er i 0,45 kg poser, det tislvarer 0,9 og ikke 1. Har det noe å si?

Litt lengre ned står det: "
Betyr det at man enten velger spraymalten eller maltekstrakten som er linket? Eller begge?


edit: fant oppskriften på nett og er enten eller ja. Dog, spørsmålet om man MÅ ha 1 kilo står forøvrig, samt hvilke type spraymalt som egentlig bør brukes.
Til det siste: Det spiller ingen rolle hvilket du velger, men jeg ville valgt spraymalt, fordi holdbarheten er bedre - så vidt jeg veit, da.

Så vidt jeg veit (igjen) er "enhancere" en blanding (50/50) av druesukker og spraymalt. Jeg ville slengt i 100 gram vanlig sukker for å komme opp i 1 kg, om det er viktig for deg å være nøyaktig. Men ellers spiller egentlig den forskjellen på 100 gr fint liten rolle. Du vil ikke merke det på ølet.

Reint spraymalt (eller maltekstrakt) er forøvrig bedre enn enhancer i de fleste tilfeller, bl.a. fordi det gir smak, og mer næring til gjæren. Bruker du enhancer, bør du i alle fall bruke gjærnæring.

Å bruke enhancer vil jo egentlig si at du erstatter noe av maltet med druesukker, og i noen øltyper kan det være ønskelig. Da er jo enhancer et greit valg. (Om du bruker druesukker eller vanlig farin spiller forøvrig etter de flestes mening ingen rolle, bare så det er sagt, også.)

Weissbier er ikke en av de øltypene jeg ville brukt sukker til.

Siden jeg holder på :1 kg spraymalt gir ikke like mye alkohol som 1 kg enhancer, fordi druesukkeret i enhanceren er 100% gjærbart. Spraymalt inneholder ulike sukkerarter, og ikke alt er gjærbart. Men det trenger du ikke bekymre deg om her, om jeg forstår det BS skriver, rett.
 
Sist redigert:
Har en pose W-34/70 med utløpsdato 05/2020. Har vært oppbevart i kjøleskapet hele tiden. Håp om at det står til liv?
 
Tilbake
Topp