Sannsynligvis stikker mye av C02en av umiddelbart når man karbonerer vann i sodastream, men det synes knapt, høres mer, som Tor sier, i øl er det mye mer som kan lage og holde på skum.
Karbonering av vann er en flertrinns prosess:
Vis vedlegget 71198
Alle disse trinnene er reversible, dvs de kan gå begge veier og for alle er det en såkalt likevekt, det vil si at om det dyttes på mer på den ene siden, vil det føre til at mer dannes på den andre siden.
Som et eksempel, om man begynner med rent vann og legger CO2 over, vil det gi oppløst (dissolved) CO2 i vannet. Det vil binde seg til vann og gi karbonsyre, den vil gi av et proton (som dermed gir surere løsning) og bli til bikarbonat, som så kan gi av enda et proton og bli karbonat. Om man begynner med rent vann, vil det meste av CO2en som går i løsning ende opp som bikarbonat. Dersom vannet er surt vil det eksistere mer H+ i vannet som dytter systemet mot CO2 gass, dersom det er basisk vil det bli dyttet den andre veien, siden H+ blir 'spist opp'. Det kan også være andre ting i ølet som binder opp bikarbonat eller karbonat og dermed trekker likevekten den veien.
Men se her for alt du har ønsket å vite om karbonering, men aldri turt å spørre om:
https://pubs.aip.org/physicstoday/a.../The-fluid-mechanics-of-bubbly-drinksAlthough