Tråden for dumme spørsmål.

Da vil jeg si du er et uhell unna å kjenne smaken av infeksjon. Selv fikk jeg noen greier inn i bryggeriet med noe honning (tror jeg) som ødela alt etter en stund. Alt virka fint i starten, men gitt noe tid ødela det alt ølet.
Uhell kan skje, men nå er det over 7 år siden jeg begynte å brygge og jeg har aldri opplevd infeksjon. Jeg har slitt med pH og bitterhet, gjær helse og mengde, men aldri villgjær..

Jeg hadde et forferdelig tilfelle av bakterievekst i den ene 3-veis kranen min, men det var ingenting som endret FG, men da smakte ølet fordervet kjøtt, moro opplevelse..

Jeg bare prøver å påpeke at det vi holder på med ikke er sterilt arbeid, jeg var helt hysterisk i begynnelsen, jeg overdrev til det punktet at en bryggedag ble en kjedelig jobb som måtte gjøres for å få en buzz 2 uker senere..

Det blir gammelt fort, det har nå blitt mye hyggeligere å brygge og om jeg mister gjær pakken i vørteren så plukker jeg den opp med hendene, null stress joggedress.

Og uansett, jeg brygger 20 liters brygg, så når det en dag blir en infeksjon hos meg så er det bare tømme ut og brygge nytt, nå om dagen tømmer jeg ut øl fordi jeg ikke gidder å flaske det, men trenger plass i øleskapet :cool:
 
Da vil jeg si du er et uhell unna å kjenne smaken av infeksjon. Selv fikk jeg noen greier inn i bryggeriet med noe honning (tror jeg)

Det der har jeg også merka meg. Hjelper sikkert ikke at jeg fikk honningen av en bekjent (på pasteuriseringa mener jeg)
Nå har jeg satt mjød på noe av det
 
Det der har jeg også merka meg. Hjelper sikkert ikke at jeg fikk honningen av en bekjent (på pasteuriseringa mener jeg)
Nå har jeg satt mjød på noe av det
Endte opp med å kassere absolutt alt av plast på kald side. Klarte ikke å få det ut av bryggeriet.
 
Når man har kjøpt større brygger, men ikke har vannvarmer som tar mer enn 18l vann;
Kan man øke meskevann med 6 liter her?

1739312865233.png
 
Sist redigert:
Når man kjøpt større brygger, men ikke har vannvarmer som tar mer enn 18l vann;
Kan man øke meskevann med 6 liter her?

Vis vedlegget 71311
Eventuelt bare skyller du det du har, og fyller på i vannvarmeren igjen opp til det volumet du totalt vil ha. Da har du og kontroll på literne og du får mesketykkelsen som du vil. Det kan bli lavere utbytte om du har for løs mesk og lite skyllevann.
 
Ja. Forholdet mellom meskevann og skyllevann er dynamisk. Ytterpunktene er 0 skyllevann og ‘Max’ skyllevann. Ph +++ vil endre seg noe, men lite…
Takk. Forrige gang prøvde jeg å utligne varmere vann, med litt kaldt vann, så det vil jeg helst slippe igjen :)
 
Eventuelt bare skyller du det du har, og fyller på i vannvarmeren igjen opp til det volumet du totalt vil ha. Da har du og kontroll på literne og du får mesketykkelsen som du vil. Det kan bli lavere utbytte om du har for løs mesk og lite skyllevann.
Dette er kanskje det beste? Bare ha 6 liter klar i bøtta og spe på underveis.
 
Kan også hive i de 6 literne som mangler som kokende vann ved utmesk + 18 liter til skylling
Best of both worlds på en måte. Jeg gjør det ganske likt
 
Kan også hive i de 6 literne som mangler som kokende vann ved utmesk + 18 liter til skylling
Best of both worlds på en måte. Jeg gjør det ganske likt
Den er fin!
Men det er ingen fare for enzymene og usmaker med for høy varme i mesken? Temperaturen utligner kanskje ganske fort?

Mye naturfag i brygginga.
 
Tilbake
Topp