Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Brygghuseffektivitet handler mest om svinnet i kjelen, slanger, filter og evt motstrømskjøler.78,5 nå sist.
Det renner jo tydelig hørbart mer gjennom mesken når jeg rører, og det har jeg tatt som et godt tegn. For tidligere slet jeg med å få nok væske til kok, og jeg har innbilt meg at det har hatt noe å si for utbyttet, i og med brygghuseffektiviteten gikk opp (med 8-10%). Det siste henger nok også sammen med mer røring underveis i meskingen.
Utbyttet er oftest hva man regner som skylleeffektivitet. Først må mesken være fullstendig konvertert, som går lengre tid til tykkere mesken er. Så vil effektiviteten din øke til mer konvertert sukker du får "vasket" ut av mesken. Hvis det renner fort gjennom så får vannet kort tid til å blande seg med restsukkeret.
Tenk når du mesker inn, så er vannivået likt med utsida av maltrøret. La det stå og malten vil trutne, ta til seg vannet. Hos meg er det flere cm lavere nivå i maltrøret enn utenfor om jeg rører inn kjapt og lar stå i ro. Det er et eksempel på at det tar tid bare for vannet å trenge inn, samt å konvertere stivelsen. Når ønsket er å erstatte dette som har trutnet malten med rent skyllevann, behøves tid.
Malt absorberer omtrent 0,8-1,0 liter pr kilo. Man bør da sikte på å skylle med minst det doble, og det bør renne seint gjennom.

