Tråden for dumme spørsmål.

Kjøp den eldste humlen du får tak i, fordel humlen du skal bruke i en boks, stekebrett, fjøl(hva som helst) og plasser på varmeste og tørreste stedet i huset = gammel humle raskest mulig.
Chatgpt hadde samme forslag:

How to Prepare Fresh Hops for Lambic:

  1. Buy hops with low alpha acids (under 4%), preferably around 2-3% to minimize bitterness.
  2. Age them yourself:
    • Spread them out in a dry, warm place with good ventilation.
    • Let them age for 6-12 months. This reduces alpha acids and hop aroma.
Litt kjedelig den delen med å vente halvt år dog :D
 
Chatgpt hadde samme forslag:

How to Prepare Fresh Hops for Lambic:

  1. Buy hops with low alpha acids (under 4%), preferably around 2-3% to minimize bitterness.
  2. Age them yourself:
    • Spread them out in a dry, warm place with good ventilation.
    • Let them age for 6-12 months. This reduces alpha acids and hop aroma.
Litt kjedelig den delen med å vente halvt år dog :D
Da bestiller du bare fra sidene du allerede listet opp til første brygg mens du modner humle til neste runde :)
 
Når ramper dere opp temperaturen på lagerbrygg, og med hvor mye? Jeg har hørt 2/3 av utgjæring, med et par grader. Noen er helt nede i 1 plato unna FG. Hva gjør dere?
 
Overflatearealet mellom væske og gass har også en del å si så "fullt fat" er ikke det samme som Fullt fat. Det vi gjør når vi kobler til co2 og rister fatene for å hurtigkarbonere, er å mangedoble overflaten hvor co2 tas opp. Har man et fullt fat (fullt til det kommer ut ventilen) så er det et lite stigrør i co2 koblingene som kommer under øloverflaten, da er arealet hvor gass går inn i væske noen kvadratmillimeter og karbonering tar evigheter. Kuren er som alltid: Drikk noen halvlitere øl slik at røret er over væskeoverflaten. Ihvertfall det jeg har erfart om øl på fat som nekter å la seg karbonere innen rimelig tid.

Men hva er egentlig riktig serverings trykk? I plansjen over står det at man skal bruke det samme som likevekt trykket. Et det riktig? Er ikke 0’7 bar mer riktig? Jeg opplever endel skumming , men dette kan vel også ha med at slangene er ca 1,5 m? Vil det bedre seg om jeg kutter litt?
 
Kort spørsmål. Har brukt Pipeline Beer line cleaner i dag. Det står jeg må undersøke med lokale myndigheter om jeg kan kaste det i sluket etterpå. Noen som vet? Må jeg ta turen til gjenvinningsstasjonen?
 
Diameter på slangen har mer å si enn lengden. Kjører alt utenom hveteøl på 1 bar(de karbonerer jeg naturlig). Serveringstrykk lik karboneringstrykk. Bruker lange(2m) 3/16 slanger.
 
Kort spørsmål. Har brukt Pipeline Beer line cleaner i dag. Det står jeg må undersøke med lokale myndigheter om jeg kan kaste det i sluket etterpå. Noen som vet? Må jeg ta turen til gjenvinningsstasjonen?
Jeg ville putta det i en passende lukkbar conteiner, og tatt det med til gjenvinningstasjon neste gang du skal dit. Det gjør jeg med selvfølgelighet når det kommer til motoroljer, bremsevæsker (dot) og andre væsker som ikke anbefales ned i sluk eller jord...
 
Men hva er egentlig riktig serverings trykk? I plansjen over står det at man skal bruke det samme som likevekt trykket. Et det riktig? Er ikke 0’7 bar mer riktig? Jeg opplever endel skumming , men dette kan vel også ha med at slangene er ca 1,5 m? Vil det bedre seg om jeg kutter litt?
Hvis du opplever for mye skum med 1,5 m så må du ikke kutte, du må ha lengre slanger evt tynnere. Forutsetter at du har riktig serveringstrykk.
 
Altså.. jeg slår brukt olje fra plenklipperen i grusen bak garasjen. Du gjør hva du mener er best.
Skapte reaksjoner den ja ;)
Vanligvis samler jeg opp brukt olje og leverer til miljøstasjonen. Men vet om flere som har brukt knust asfalt på veien til nausta sine og kjøpte tønner med spillolje for å bruke på veien.

Og det kan godt være at det blir mer av det framover nå...

@ADale tror jeg ikke behøver å tenke på å levere skvetten med beer line cleaner. Kjør det i do så slipper du kanskje ei runde med avløpsåpner.
 
Sist redigert:
Du trenger jo ikke bruke forumet til å provosere unødvendig heller da,
og er det faktisk sant mye av det du skriver gjør det ikke saken bedre heller ..
Greit, jeg tar den. Er for det meste miljøvennlig i alt jeg foretar meg. Hva andre folk gjør med gårdsveiene sine kan jeg ikke gjøre noe med. Har vært vanlig praksis på bygda siden oljegrusen kom det der. Men vaskemiddel for øllinje til miljøstasjon, der går det vel en grense for hva man skal orke å bry seg med. :)
 
Gikk til innkjøp av en RAPT Pill og tenkte den kunne være grei å kjøre en test på i en dunk med hard seltzer til madammen. (Nei, hun drikker ikke øl)
Jeg kalibrerte den etter beste evne og slapp den i dunken for 9 dager siden. Jeg knotet litt, og fikk ikke kontakt med den før et lite døgn senere.

I følge seltzerens oppskrift skal den ende med en FG på ca 0,997 og ha en ABV på 5,2%, og regnet jeg rett så skulle jeg starte med en OG rundt 1,037. På dag 1 viste Pillen 1,059 :oops: Jeg konkluderte med at jeg nok hadde bommet med kalibreringen og at når jeg starter med 1,059 vil jeg sikkert være i mål rundt 1,019 for en ABV på 5,3%

På disse 9 dagene har avlesningene sunket jevnt og trutt, men alt for langt. Nå viser Pillen 1,004 og en ABV på 7,2%
Kan dette stemme? 2 kg dextrose, totalt 20 liters batch, noen gram søtningsstoff og en pose gjær og -næring med et resultat 2% over antatt? Eller er det Pillen som spiller meg et puss?
Jeg målte selvfølgelig ikke OG manuelt, men gjorde det i går og da viste den rundt de antatte 0,997

7,2%. Håper noen sier at "her har du nok ...", og at "det du skulle gjort, og må gjøre neste gang" for ellers må jeg surre fruen fast til et tre o_O
 
7,2%. Håper noen sier at "her har du nok ...", og at "det du skulle gjort, og må gjøre neste gang" for ellers må jeg surre fruen fast til et tre o_O
Aldri laga sånt før, men stemmer det at seltzer kittet har 2 kg sukker og så har du 2 kg sukker i tillegg? Sukker har høyere potensial enn malt og er 100% gjærbart. 7% høres rett ut det.
 
2 kg dextrose i 20 liter vann skal gi en OG på 1.035, så hvis du er sikker på at det er riktig så har pillen målt feil.
 
Det er vanskelig å stole på slike apparater. De kan brukes til å følge med på gjæringsforløp og temperatur. Veldig fine for å finne ut når gjæringa har stoppa helt opp og den ikke endrer vinkel over lang tid.

Målingene før, under og etter er ikke helt å stole på. Skal du få rett OG må du kalibrere på det nivået og på den temperaturen du ønsker å bruke på det aktuelle brygget.
Underveis legger det seg gjær på apparatet. Etterpå er det en blanding av restsukker og alkohol som er ulikt sukkerløsningen du kalibrerte med osv, osv.

Hydrometer er det eneste jeg har funnet som gir rett måling av OG og FG.
Min erfaring er at RAPT, iSpindel og Tilt gir god informasjon om gjæringsforløpet, men er ikke til å stole på i forhold til OG og FG.
 
Aldri laga sånt før, men stemmer det at seltzer kittet har 2 kg sukker og så har du 2 kg sukker i tillegg? Sukker har høyere potensial enn malt og er 100% gjærbart. 7% høres rett ut det.
Nei, jeg hadde ikke noe i tillegg. Kun den posen med dextrose som fulgte med pakken.
Det eneste jeg har bidratt med er vann
2 kg dextrose i 20 liter vann skal gi en OG på 1.035, så hvis du er sikker på at det er riktig så har pillen målt feil.
Ja, det var noe sånt jeg forventet også, så da lærer vi litt av denne økten også. Jeg lærer, i det minste :)
Det er vanskelig å stole på slike apparater. De kan brukes til å følge med på gjæringsforløp og temperatur. Veldig fine for å finne ut når gjæringa har stoppa helt opp og den ikke endrer vinkel over lang tid.

Målingene før, under og etter er ikke helt å stole på. Skal du få rett OG må du kalibrere på det nivået og på den temperaturen du ønsker å bruke på det aktuelle brygget.
Underveis legger det seg gjær på apparatet. Etterpå er det en blanding av restsukker og alkohol som er ulikt sukkerløsningen du kalibrerte med osv, osv.

Hydrometer er det eneste jeg har funnet som gir rett måling av OG og FG.
Min erfaring er at RAPT, iSpindel og Tilt gir god informasjon om gjæringsforløpet, men er ikke til å stole på i forhold til OG og FG.
Takk, da noterer jeg meg dette bak øret og tar med inn i påfølgende batcher.
 
Tilbake
Topp