Finn Berger
Moderator
Det der er jo fersk og fin humleØlbrygging har for tiden salg på humle, noen er fra 2020 - kanskje det fungerer? (Har aldri laget Lambic selv).
Det der er jo fersk og fin humleØlbrygging har for tiden salg på humle, noen er fra 2020 - kanskje det fungerer? (Har aldri laget Lambic selv).
Overflatearealet mellom væske og gass har også en del å si så "fullt fat" er ikke det samme som Fullt fat. Det vi gjør når vi kobler til co2 og rister fatene for å hurtigkarbonere, er å mangedoble overflaten hvor co2 tas opp. Har man et fullt fat (fullt til det kommer ut ventilen) så er det et lite stigrør i co2 koblingene som kommer under øloverflaten, da er arealet hvor gass går inn i væske noen kvadratmillimeter og karbonering tar evigheter. Kuren er som alltid: Drikk noen halvlitere øl slik at røret er over væskeoverflaten. Ihvertfall det jeg har erfart om øl på fat som nekter å la seg karbonere innen rimelig tid.
Altså.. jeg slår brukt olje fra plenklipperen i grusen bak garasjen. Du gjør hva du mener er best.Kort spørsmål. Har brukt Pipeline Beer line cleaner i dag. Det står jeg må undersøke med lokale myndigheter om jeg kan kaste det i sluket etterpå. Noen som vet? Må jeg ta turen til gjenvinningsstasjonen?
Jeg ville putta det i en passende lukkbar conteiner, og tatt det med til gjenvinningstasjon neste gang du skal dit. Det gjør jeg med selvfølgelighet når det kommer til motoroljer, bremsevæsker (dot) og andre væsker som ikke anbefales ned i sluk eller jord...Kort spørsmål. Har brukt Pipeline Beer line cleaner i dag. Det står jeg må undersøke med lokale myndigheter om jeg kan kaste det i sluket etterpå. Noen som vet? Må jeg ta turen til gjenvinningsstasjonen?
Hvis du opplever for mye skum med 1,5 m så må du ikke kutte, du må ha lengre slanger evt tynnere. Forutsetter at du har riktig serveringstrykk.Men hva er egentlig riktig serverings trykk? I plansjen over står det at man skal bruke det samme som likevekt trykket. Et det riktig? Er ikke 0’7 bar mer riktig? Jeg opplever endel skumming , men dette kan vel også ha med at slangene er ca 1,5 m? Vil det bedre seg om jeg kutter litt?
Skapte reaksjoner den jaAltså.. jeg slår brukt olje fra plenklipperen i grusen bak garasjen. Du gjør hva du mener er best.
Greit, jeg tar den. Er for det meste miljøvennlig i alt jeg foretar meg. Hva andre folk gjør med gårdsveiene sine kan jeg ikke gjøre noe med. Har vært vanlig praksis på bygda siden oljegrusen kom det der. Men vaskemiddel for øllinje til miljøstasjon, der går det vel en grense for hva man skal orke å bry seg med.Du trenger jo ikke bruke forumet til å provosere unødvendig heller da,
og er det faktisk sant mye av det du skriver gjør det ikke saken bedre heller ..
Aldri laga sånt før, men stemmer det at seltzer kittet har 2 kg sukker og så har du 2 kg sukker i tillegg? Sukker har høyere potensial enn malt og er 100% gjærbart. 7% høres rett ut det.7,2%. Håper noen sier at "her har du nok ...", og at "det du skulle gjort, og må gjøre neste gang" for ellers må jeg surre fruen fast til et tre![]()
Nei, jeg hadde ikke noe i tillegg. Kun den posen med dextrose som fulgte med pakken.Aldri laga sånt før, men stemmer det at seltzer kittet har 2 kg sukker og så har du 2 kg sukker i tillegg? Sukker har høyere potensial enn malt og er 100% gjærbart. 7% høres rett ut det.
Ja, det var noe sånt jeg forventet også, så da lærer vi litt av denne økten også. Jeg lærer, i det minste2 kg dextrose i 20 liter vann skal gi en OG på 1.035, så hvis du er sikker på at det er riktig så har pillen målt feil.
Takk, da noterer jeg meg dette bak øret og tar med inn i påfølgende batcher.Det er vanskelig å stole på slike apparater. De kan brukes til å følge med på gjæringsforløp og temperatur. Veldig fine for å finne ut når gjæringa har stoppa helt opp og den ikke endrer vinkel over lang tid.
Målingene før, under og etter er ikke helt å stole på. Skal du få rett OG må du kalibrere på det nivået og på den temperaturen du ønsker å bruke på det aktuelle brygget.
Underveis legger det seg gjær på apparatet. Etterpå er det en blanding av restsukker og alkohol som er ulikt sukkerløsningen du kalibrerte med osv, osv.
Hydrometer er det eneste jeg har funnet som gir rett måling av OG og FG.
Min erfaring er at RAPT, iSpindel og Tilt gir god informasjon om gjæringsforløpet, men er ikke til å stole på i forhold til OG og FG.
Hvordan kalibrerte du pillen "etter beste evne"?Gikk til innkjøp av en RAPT Pill og tenkte den kunne være grei å kjøre en test på i en dunk med hard seltzer til madammen. (Nei, hun drikker ikke øl)
Jeg kalibrerte den etter beste evne og slapp den i dunken for 9 dager siden. Jeg knotet litt, og fikk ikke kontakt med den før et lite døgn senere.
I følge seltzerens oppskrift skal den ende med en FG på ca 0,997 og ha en ABV på 5,2%, og regnet jeg rett så skulle jeg starte med en OG rundt 1,037. På dag 1 viste Pillen 1,059Jeg konkluderte med at jeg nok hadde bommet med kalibreringen og at når jeg starter med 1,059 vil jeg sikkert være i mål rundt 1,019 for en ABV på 5,3%
På disse 9 dagene har avlesningene sunket jevnt og trutt, men alt for langt. Nå viser Pillen 1,004 og en ABV på 7,2%
Kan dette stemme? 2 kg dextrose, totalt 20 liters batch, noen gram søtningsstoff og en pose gjær og -næring med et resultat 2% over antatt? Eller er det Pillen som spiller meg et puss?
Jeg målte selvfølgelig ikke OG manuelt, men gjorde det i går og da viste den rundt de antatte 0,997
?
7,2%. Håper noen sier at "her har du nok ...", og at "det du skulle gjort, og må gjøre neste gang" for ellers må jeg surre fruen fast til et tre![]()
Jeg la den i en bolle med vann som ikke var så langt unna 20 grader, og skrev verdien inn på nettsiden.Hvordan kalibrerte du pillen "etter beste evne"?
Dette kan med all respekt ikke kalles noe i nærheten av en kalibrering.Jeg la den i en bolle med vann som ikke var så langt unna 20 grader, og skrev verdien inn på nettsiden.
Rotet og prøvde endel frem og tilbake og fikk ikke kontakt med Pillen før på tredje forsøk neste dag
Het det standard kalibrering? Simple? Den enkleste, i alle fall