Tråden for dumme spørsmål.

Den største ulempen med overhead/lysark er at det du skal vise fram av og til blir speilvendt eller opp-ned. Men det er en svakhet med teknologien du bare må leve med!
Det var jo interessant å få et lite innblikk i det teknologiske nivået på internt informasjonsarbeid innafor oljesektoren;).

Jeg var forøvrig AV-ansvarlig på den skolen jeg jobba ved i Oslo (før jeg emigrerte til Hadeland). Det vanligste problemet jeg blei tilkalt for å løse, var manglende innplugging i stikkontakt. Disse dingsene går nemlig på strøm:)!
 
Det er ikke så mange som har tilgang til kjeramikkovn. Jeg jobbet en gang på en lab som drev med analyse av organiske stoffer. Alt av glass som var brukt gikk i ovnen på kvelden og ble varmet opp over natten til høyest mulig temperatur hvor glasset fortsatt var stabilt og dermed var alt organisk brent vekk og tilintetgjort.

Jeg har også jobbet med sånne, men kan ikke huske at de kom ut helt rene. Selv om alt organisk teoretisk brennes vekk vil det altid være noe "dritt/ uorganisk igjen
 
Lyst til å brygge en lambic - men sliter med å få tak i humle med lav nok alfasyre, gjerne "gammel lambic-humle". Er det noen steder i norge som selger slik humle? Kjenner til humle.se og freshops.com.

@Jo endte du opp med humle? Hvis du ev. har noe å selge så er jeg interessert i å kjøpe.
 
Lyst til å brygge en lambic - men sliter med å få tak i humle med lav nok alfasyre, gjerne "gammel lambic-humle". Er det noen steder i norge som selger slik humle? Kjenner til humle.se og freshops.com.
Ølbrygging har for tiden salg på humle, noen er fra 2020 - kanskje det fungerer? (Har aldri laget Lambic selv).
 
Lyst til å brygge en lambic - men sliter med å få tak i humle med lav nok alfasyre, gjerne "gammel lambic-humle". Er det noen steder i norge som selger slik humle? Kjenner til humle.se og freshops.com.

@Jo endte du opp med humle? Hvis du ev. har noe å selge så er jeg interessert i å kjøpe.
Kjøp den eldste humlen du får tak i, fordel humlen du skal bruke i en boks, stekebrett, fjøl(hva som helst) og plasser på varmeste og tørreste stedet i huset = gammel humle raskest mulig.
 
Kjøp den eldste humlen du får tak i, fordel humlen du skal bruke i en boks, stekebrett, fjøl(hva som helst) og plasser på varmeste og tørreste stedet i huset = gammel humle raskest mulig.
Chatgpt hadde samme forslag:

How to Prepare Fresh Hops for Lambic:

  1. Buy hops with low alpha acids (under 4%), preferably around 2-3% to minimize bitterness.
  2. Age them yourself:
    • Spread them out in a dry, warm place with good ventilation.
    • Let them age for 6-12 months. This reduces alpha acids and hop aroma.
Litt kjedelig den delen med å vente halvt år dog :D
 
Chatgpt hadde samme forslag:

How to Prepare Fresh Hops for Lambic:

  1. Buy hops with low alpha acids (under 4%), preferably around 2-3% to minimize bitterness.
  2. Age them yourself:
    • Spread them out in a dry, warm place with good ventilation.
    • Let them age for 6-12 months. This reduces alpha acids and hop aroma.
Litt kjedelig den delen med å vente halvt år dog :D
Da bestiller du bare fra sidene du allerede listet opp til første brygg mens du modner humle til neste runde :)
 
Når ramper dere opp temperaturen på lagerbrygg, og med hvor mye? Jeg har hørt 2/3 av utgjæring, med et par grader. Noen er helt nede i 1 plato unna FG. Hva gjør dere?
 
Overflatearealet mellom væske og gass har også en del å si så "fullt fat" er ikke det samme som Fullt fat. Det vi gjør når vi kobler til co2 og rister fatene for å hurtigkarbonere, er å mangedoble overflaten hvor co2 tas opp. Har man et fullt fat (fullt til det kommer ut ventilen) så er det et lite stigrør i co2 koblingene som kommer under øloverflaten, da er arealet hvor gass går inn i væske noen kvadratmillimeter og karbonering tar evigheter. Kuren er som alltid: Drikk noen halvlitere øl slik at røret er over væskeoverflaten. Ihvertfall det jeg har erfart om øl på fat som nekter å la seg karbonere innen rimelig tid.

Men hva er egentlig riktig serverings trykk? I plansjen over står det at man skal bruke det samme som likevekt trykket. Et det riktig? Er ikke 0’7 bar mer riktig? Jeg opplever endel skumming , men dette kan vel også ha med at slangene er ca 1,5 m? Vil det bedre seg om jeg kutter litt?
 
Kort spørsmål. Har brukt Pipeline Beer line cleaner i dag. Det står jeg må undersøke med lokale myndigheter om jeg kan kaste det i sluket etterpå. Noen som vet? Må jeg ta turen til gjenvinningsstasjonen?
 
Diameter på slangen har mer å si enn lengden. Kjører alt utenom hveteøl på 1 bar(de karbonerer jeg naturlig). Serveringstrykk lik karboneringstrykk. Bruker lange(2m) 3/16 slanger.
 
Kort spørsmål. Har brukt Pipeline Beer line cleaner i dag. Det står jeg må undersøke med lokale myndigheter om jeg kan kaste det i sluket etterpå. Noen som vet? Må jeg ta turen til gjenvinningsstasjonen?
Jeg ville putta det i en passende lukkbar conteiner, og tatt det med til gjenvinningstasjon neste gang du skal dit. Det gjør jeg med selvfølgelighet når det kommer til motoroljer, bremsevæsker (dot) og andre væsker som ikke anbefales ned i sluk eller jord...
 
Men hva er egentlig riktig serverings trykk? I plansjen over står det at man skal bruke det samme som likevekt trykket. Et det riktig? Er ikke 0’7 bar mer riktig? Jeg opplever endel skumming , men dette kan vel også ha med at slangene er ca 1,5 m? Vil det bedre seg om jeg kutter litt?
Hvis du opplever for mye skum med 1,5 m så må du ikke kutte, du må ha lengre slanger evt tynnere. Forutsetter at du har riktig serveringstrykk.
 
Tilbake
Topp