Tråden for dumme spørsmål.

Skal brygge en Lille Lørdag clone og har ett spørsmål ang humle profilen, Det står 20 min hopstand 90,2 gr. Er det da etter kok eller før ?
Regner med det er etter men vil gjerne høre med dere
 

Vedlegg

  • Screenshot 2025-11-28 at 10-48-20 Brewfather.png
    Screenshot 2025-11-28 at 10-48-20 Brewfather.png
    38,3 KB · Sett: 15
Takk!
Her er den originale oppskriften nedskalert + bayer og S-04:
TOMTEBRYGG
Utstyr:
1/2 flaske Tomtebrygg,
540 g sukker,
1/2 liter bayerøl,
1/2 pose SafAle S-04,
8,5 liter vann totalt,
9 liter Corneliusfat,
gjæringskar som rommer min. ca 15 liter.

1. Fyll gjæringskaret med 7 l vann (ca. 18°C). Gjerne kokt og avkjølt.
2. Kok opp sukkeret i 1 l vann og avkjøl (ca 18°C) og hell over i gjæringskaret.
3. Tilsett Tomtebrygg og rist.
4. Tilsett 1/2 l bayerøl.
5. Dryss i gjær og rist inn luft.
6. Gjæres på 18⁰C (15-20⁰C) i 10-14 dager.
7. Settes kaldt i 2-3 uker.
Hjelp!
Jeg glemte å måle OG. Siden tomtebrygget var tenkt å serveres barn og to som kjører bil, burde jeg vite ca ABV. Noen som kan gi en kvalifisert gjetning?
8,5 liter vann,
240 g sukker,
300 g lys spraymalt,
1/2 flaske Tomtebrygg,
1/2 liter bayerøl
Gjæret ut med S-04
 
Brygget en dobbelbock (grunnoppskifta er Holmens julebokk) som etter mye om og men fikk en OG på 1.090. 20 liter gjæret med 2 pk Novalager. FG stoppet på 1.030. I kampens hete kokte jeg opp noe demererasukker og rehydrerte 1 pk US-05 samt tilsatte en halv flaske Amygase. Nå er FG nede på 1.005.
Smaker ikke værst, men hva ville folk gjort for å få mere sødme? Gjærstopper og sukker, eller laktose? Eller ville dere bare latt det være som det er?
Vil alkoholen regnes fra 1.090/1.005 uavhengig av ettersøting (selvsagt avhengig av tilsatt volum)?
 
Brygget en dobbelbock (grunnoppskifta er Holmens julebokk) som etter mye om og men fikk en OG på 1.090. 20 liter gjæret med 2 pk Novalager. FG stoppet på 1.030. I kampens hete kokte jeg opp noe demererasukker og rehydrerte 1 pk US-05 samt tilsatte en halv flaske Amygase. Nå er FG nede på 1.005.
Smaker ikke værst, men hva ville folk gjort for å få mere sødme? Gjærstopper og sukker, eller laktose? Eller ville dere bare latt det være som det er?
Vil alkoholen regnes fra 1.090/1.005 uavhengig av ettersøting (selvsagt avhengig av tilsatt volum)?
Drepe gjæren først og så tilsetter maltodextrin ?
Det kan jo gå hvis du skal fate.
Maltodextrin gir vel ikke mye sødme, men ølet blir tykkere .
 
Jeg coldcrasher en pils nå. Er det noe i veien for å tilsette gelatin nå kontra i fatet? Vil skje lukket gjennom ball lock og sprøyte okke som.
 
Tilbake
Topp