Per Berge
Norbrygg-medlem
hopstand er alltid etter kok så dette trenger du ikke lure på lengerSkal brygge en Lille Lørdag clone og har ett spørsmål ang humle profilen, Det står 20 min hopstand 90,2 gr. Er det da etter kok eller før ?
Regner med det er etter men vil gjerne høre med dere
Nei det ante meg Men 90,2 gr greier ikke maskina mihopstand er alltid etter kok så dette trenger du ikke lure på lenger![]()
Tenker at 90,0 burde være nærme nokNei det ante meg Men 90,2 gr greier ikke maskina mi![]()
Interessant humleskjema. Ingen tilsetninger under kok, altså.Skal brygge en Lille Lørdag clone og har ett spørsmål ang humle profilen, Det står 20 min hopstand 90,2 gr. Er det da etter kok eller før ?
Regner med det er etter men vil gjerne høre med dere
Samme som Lervig Supersonic. Kun wp og tørrhumlingInteressant humleskjema. Ingen tilsetninger under kok, altså.
Hjelp!Takk!
Her er den originale oppskriften nedskalert + bayer og S-04:
TOMTEBRYGG
Utstyr:
1/2 flaske Tomtebrygg,
540 g sukker,
1/2 liter bayerøl,
1/2 pose SafAle S-04,
8,5 liter vann totalt,
9 liter Corneliusfat,
gjæringskar som rommer min. ca 15 liter.
1. Fyll gjæringskaret med 7 l vann (ca. 18°C). Gjerne kokt og avkjølt.
2. Kok opp sukkeret i 1 l vann og avkjøl (ca 18°C) og hell over i gjæringskaret.
3. Tilsett Tomtebrygg og rist.
4. Tilsett 1/2 l bayerøl.
5. Dryss i gjær og rist inn luft.
6. Gjæres på 18⁰C (15-20⁰C) i 10-14 dager.
7. Settes kaldt i 2-3 uker.
Drepe gjæren først og så tilsetter maltodextrin ?Brygget en dobbelbock (grunnoppskifta er Holmens julebokk) som etter mye om og men fikk en OG på 1.090. 20 liter gjæret med 2 pk Novalager. FG stoppet på 1.030. I kampens hete kokte jeg opp noe demererasukker og rehydrerte 1 pk US-05 samt tilsatte en halv flaske Amygase. Nå er FG nede på 1.005.
Smaker ikke værst, men hva ville folk gjort for å få mere sødme? Gjærstopper og sukker, eller laktose? Eller ville dere bare latt det være som det er?
Vil alkoholen regnes fra 1.090/1.005 uavhengig av ettersøting (selvsagt avhengig av tilsatt volum)?
Skal fates, ja.Drepe gjæren først og så tilsetter maltodextrin ?
Det kan jo gå hvis du skal fate.
Maltodextrin gir vel ikke mye sødme, men ølet blir tykkere .
Helt ålreit å gjøre det før du fater, men det bør gjøres etter at ølet er nedkjølt. Gelatinet binder seg mer effektivt til partikler i kald væske.Jeg coldcrasher en pils nå. Er det noe i veien for å tilsette gelatin nå kontra i fatet? Vil skje lukket gjennom ball lock og sprøyte okke som.