Beer Grylls
Det er faktisk en ganske god teori, og en som treffer mytologien vi i Hoinnbryggeriet lener oss tungt på. Forrige gang hadde vi jo et helt annet utbytte, men uten å gi noe tilbake. Kanskje ikke så rart noen følte de var nødt til å forsyne seg selv mens vi sov. Falt ut av hengekøya gjorde jeg òg, og det har aldri skjedd før. Vi har forsømt våre plikter som gjester. Jeg skammer meg.Her er noen fler teorier, ifølge gamle fortellinger om tradisjonsbrygging
Utbyttet dere har opplevd er en skatt som vettene krever, for at de skal la resten i fred, eller ikke ødelegge alt sammen. Derfor skulle en ikke være altfor gjerrig på vørteret eller ølet.
Fra Sogndal er opplyst at de første dråpene skulle en ikke ha selv. Bryggeren åpnet opp en dør, slengte den første øsa ut gjennom dørgapet og sa, "Der har du ditt!", så åpnet han den andre døra og ropte, "Der har du ditt åg!" Han mumlet noe om at nå ville han ha sitt i fred. En ølskvett skulle også under kjelene og i skorsteinen, og hver gang nevnte han de samme ordene.
Liknende skikk er også nevnt fra Brekke, der de i gammel tid tok litt vørter eller øl og slengte bort i veggen og sa, "Der har du ditt!". Dette gjorde de for at de underjordiske ikke skulle hindre dem å få ølet til.
Det går mye vann med når man brygger øl, man heller for eksempel mye mer vann på kjelen enn det vørteret man får igjen. Dette har noen spekulert på, og funnet ut at løsningen måtte være at de underjordiske dro av sted med det manglende vannet.
Hva fyra du med?Det andre bålbrygget blei prøvesmakt her forleden, og valg av ved har definitivt noe å si for resultatet. Om noen syns Ardbeg er alt for lite røyka, eller savner smaken av natoplank og stavkirke, så gi meg en lyd.
Fant en så fin tyri denne gangen. Brant godt, da. Blir nok tørrgran neste gang.Hva fyra du med?
Uff daLitt? Jeg er sikker på at alle som sto i nærheten når Fantoft sto i brann vil kjenne igjen smaken.