Jeg har lest gjærboka fra perm til perm, mer eller mindre, og dette er mine konklusjoner:
Yeast er en grundig gjennomgang av gjær og gjæring, men hovedsakelig begrenset til betydningen gjær har i ølbrygging og til en viss grad vinproduksjon, i tillegg til en mer generell del om laboratoriepraksis for bryggere.
Første del gir ei forholdsvis grundig gjennomgang av gjærens biologi, hvilke enzymer som virker og de biologiske prosessene som gjør gjæren i stand til å produsere alkohol. Denne delen av boka er ganske teoretisk og kan nok oppfattes som tung for de som ikke har bakgrunn fra biologi, spesielt ettersom det brukes en del begreper som ikke er skikkelig derfinert før senere i boka. For den som ønsker å forstå gjærens virkemåte er dette en god start på boka, men de som ønsker kunnskap man raskt kan omsette til praktiske løsninger, kan man fint hoppe over disse kapitlene.
Andre del handler om hvordan man benytter gjør i et bryggeri, både hvordan man håndterer selve gjæren og hva man må gjøre for å få gjæren til å fungere i vørteren. Dette er hovedsakelig beskrevet for et typisk mikrobryggeri, selv om mye av det lett kan nyttiggjøres også på hjemmebryggerskala. I tillegg til beskrivelsene for mikrobryggerier, er det noen egne avsnitt med teknikker for hjemmebryggere. Etter min mening gir imidlertid avsnittene ofte dårligere beskrivelser enn det man kan finne mange steder på nettet, selv om det her kommer i en noe mer kvalitetssikret utgave. Det er også lite sammenheng mellom det som beskrives spesifikt for hjemmebryggere og de noe mer generelle delene for mikrobryggerier, men til sammen gir dette ei grundig og god innføring i gjærhåndtering og fermentering for mikro- og hjemmebryggere.
Til slutt har boka en gjennomgang av grunnleggende laboratorieteknikk og tester som kan være nyttig for mikrobryggere, både relatert til gjær og infeksjoner. Dette avsnittet har forholdsvis liten nytte for hjemmebryggere, både fordi en del av utstyret og kjemikaliene som trengs er lite tilgjengelig for hobbybruk og fordi de færreste hjemmebryggere har den type konsistente feilkilder som en profesjonell brygger kan eliminere ved laboratorietesting. For den som ønsker å ta steget og bygge opp et hjemmelaboratorium finner man imidlertid her mye nyttig informasjon, som ellers kan være meget krevenede å få oversikt over.
Alt i alt, er dette ei grundig bok om alt man trenger å vite om gjær. Enkelte skjønnhetsfeil, slik som mye bruk av begrep som ikke er skikkelig forklart før senere og at hjemmebryggeravsnittene ikke er helt på høyde med resten av boka, endrer imidlertid ikke på at dette er ei bok som hører hjemme i hylla hos en hver seriøs hjemmebrygger. For den som har litt kunnskap om gjær og vil skjønne hva som gjør vørter om til øl, er den et must.