Dette med co2 som legger seg over ølet og beskytter mot oksygen er en myte som er diskutert mange ganger her på forumet.
Fysikkens lover tilsier noe annet.
F. eks. her
https://forum.norbrygg.no/threads/riste-inn-mer-oksygen-etter-et-dogn.24765/page-2#post-260418
Oksygentilgang er en av grunnene til at det brukes alufolie og ikke gjærlås på en gjærstarter, det er mye fordi gjæren da får tilgang på oksygen, nesten like bra som uten folie i det hele tatt.
Profesjonelle bryggerier bruker store penger på å unngå at ølet får kontakt med oksygen, f.eks i en tappelinje skal det ikke være mere enn 0.5 ml vanlig luft i headspace på flasken. Oksygen i øl går hovedsaklig på hvor lang tid ølet kan lagres før det blir dårlig, og humlerike øl degraderes/oksyders raskest.
Selv synes jeg ølet ble bra før jeg visste noe særlig om dette og uten at jeg tok spesielle hensyn. Er litt mere oppmerksom og gjør ting litt annerledes nå som jeg vet mere, men er fremdeles noe avslappet i forhold til emnet.
Sjekk forøvrig denne tråden, mange her på forumet går langt i å unngå oksygen etter at hovedgjæringen er ferdig,
https://forum.norbrygg.no/threads/diskusjon-om-tapping-med-minimalt-oksygenopptak.27471/
FrankD her på forumet målte oksygen i ølet før og etter cold crash,
- Gjærbøtte med 23L stått med gjærlås på 19° i 14 dager. 6,0% oksygen.
- Gjærbøtte med 23L stått med gjærlås og coldchrashet til 4 gr. 6,8% O2 rett over ølet.