glennrlie
Norbrygg-medlem
Og hva med California Common, hvorfor er den under Ale? Det står jo i definisjonen at lagergjær brukes.
Det er vel fordi det er en hybrid, og det ikke er definert noen hybridklasser. Så den faller mellom to stoler.
Og hva med California Common, hvorfor er den under Ale? Det står jo i definisjonen at lagergjær brukes.
Blir det vurdert å ta inn nye øltyper nå?
Er det slik at dere også oppdaterer eksempler?Vi fokuserer på å oppdatere de eksisterende, foreløpig.
Ja.Er det slik at dere også oppdaterer eksempler?
Vi forsøker å finne eksempler som er stabile, lett tilgjengelige og gode eksempler på typen. Det er ikke av betydning om et øl er norsk eller ikke, men ofte er de gode typeeksemplene laget der typen kommer fra. Dersom det skal være et krav at to-tre av typeeksemplene skal være forholdsvis enkle å skaffe i Norge, vil det være mange øltyper som rett og slett må fjernes fra konkurransene.Det er ikke alle øltypene som har eksempler som selges i Norge.
I min verden virker det naturlig at hver øltype (om mulig) har minst 2 norske øl med nasjonal distribusjon, og minst 1 internasjonal. Eksemplene bør sikkert begrenses, kanskje 4 eller 5 er maks. Alle eksemplene må være forholdsvis enkle å skaffe i Norge.
Nå kjenner jeg ikke prosessen rundt dette, men eksempler er kanskje enklere å oppdatere når noe forsvinner ut av produksjon/ salg i Norge, og derfor enklere kan holdes jevnlig oppdatert?
Typeriktighet trumfer selvfølgelig alt. Men så lenge man har mulighet, mener jeg at noen norske eksempler skal prioriteres. Jeg la inn et om mulig, fordi det ikke alltid er mulig å finne eksempler som er lette å finne nasjonalt.Ja.
Vi forsøker å finne eksempler som er stabile, lett tilgjengelige og gode eksempler på typen. Det er ikke av betydning om et øl er norsk eller ikke, men ofte er de gode typeeksemplene laget der typen kommer fra. Dersom det skal være et krav at to-tre av typeeksemplene skal være forholdsvis enkle å skaffe i Norge, vil det være mange øltyper som rett og slett må fjernes fra konkurransene.
For noen øl er det veldig lett å finne eksempler (norsk pilsner butikk-klasse, lys sterk belgisk ale) og for noen er det nesten umulig (biere de garde, skotsk sterk ale). For noen er det et ekstra problem at ølene ofte forsvinner ut av salg (NEIPA).
Det er omtrent like mye jobb å oppdatere hele typedefinisjonen som å endre eksempelølene. Før vi tar inn et eksempeløl vil vi være sikre på at det er typeriktig og at det er et godt eksempel på typen. Dersom et øl kan oppfattes som et godt eksempel på typen, men ikke passer inn i beskrivelsem, må vi vurdere om typedefinisjonen skal skrives om.
Litt kort oppsummert: Det er ikke vi som forteller belgiske munker hvordan en trippel skal smake, det er belgiske munker som forteller det til oss.
Nei, definisjonene kan jo ikke gjøre om på - eller gjøre vold på - virkeligheta. Som en litt teoretisk anlagt type blir jeg ofte frustrert over at terrenget ikke kan tilpasse seg kartet bedre, men jeg må jo nesten akseptere at det ikke gjør detViser diskusjon om amerikanske stiler i tråden 'Oslomesterskap i Amerikansk Øl 2021' https://forum.norbrygg.no/threads/oslomesterskap-i-amerikansk-ol-2021.44113/post-568846
Når det er sagt mangler også Cream Ale og Amerikansk Blonde i Norbrygg sine definisjoner. Dette er også øl som kunne vært aktuelle i denne konkurransen.
Det bør kanskje vurdere å inkludere disse i Norbrygg sine definisjoner. Noen av eksempelene på Engelsk Golden ale kan muligens defineres som Blonde. Om denne stilen skal omdefineres eller om Blonde og Cream skal ha egne definisjoner får andre vurdere.
Når det gjelder Engelsk Golden Ale virker det for meg som at denne stilen har blitt så utvannet at jeg faktisk har problemer med å se behovet. Slik definisjonen står nå vil alt som lages som golden ale enkelt kunne omdefineres til Blonde ale eller Pale ale.
Hadde den vært tydeligere på et engelsk preg med f.eks. engelsk malt, europeiske humler og engelsk gjær hadde vært unikt. Men det er mange år siden britene selv og bryggeriene forlot en slik tilnærming.
Slik Blonde defineres andre steder kan du fint konkurrere med ølet du beskriver i en klasse som også omfatter blonde. Spørsmålet er litt om Norbrygg skal etterligne andre definisjoner, eller om man i stor grad ønsker å lage sine egne.Nei, definisjonene kan jo ikke gjøre om på - eller gjøre vold på - virkeligheta. Som en litt teoretisk anlagt type blir jeg ofte frustrert over at terrenget ikke kan tilpasse seg kartet bedre, men jeg må jo nesten akseptere at det ikke gjør det.
Men klassen Engelsk Golden Ale gjør det mulig å brygge en lys engelsk ale med engelsk humle og gjær og sende inn i konkurranser. Det setter jeg pris på. Om den så må konkurrere med øl som like gjerne kunne vært kalt APA, spiller mindre rolle, gjør det ikke?
Jeg trur vi skal gi virkeligheta forrang, sjøl om den er litt lurveteSlik Blonde defineres andre steder kan du fint konkurrere med ølet du beskriver i en klasse som også omfatter blonde. Spørsmålet er litt om Norbrygg skal etterligne andre definisjoner, eller om man i stor grad ønsker å lage sine egne.
Jeg sitter defintivt ikke på svaret, men våger meg med å komme med noen betraktninger slik jeg ser det. Så får jeg akseptere de nye retningslinjene når de kommer.
Det jeg aller helst ville gjort, var å gjøre Golden Ale engelsk. Bruk av amerikanske humler flyttes til Amerikansk Pale Ale eller Blonde. Men innser at den kampen de tapt. Da står vi igjen med Engelsk Golden Ale hvor alle øl kan konkurrere som enten Blonde Ale eller en av Pale Ale kategoriene. Har vi da behov for Golden ale som stil?
Jepp, som sagt er nok kampen tapt for å holde Engelsk Golden Ale "ren". Jeg liker veldig godt min golden og kommer til å lage denne på ny i en variant.Jeg trur vi skal gi virkeligheta forrang, sjøl om den er litt lurvete. At stiler overlapper hverandre, er nok uunngåelig. Det jeg virkelig har problemer med, er alle variantene av lyst lagerøl. Skal jeg være ærlig, aner jeg stort sett ikke hvilken av dem jeg egentlig har brygga
! - eller hvilken av dem jeg drikker. Men jeg veit at jeg helst vil brygge og drikke en crisp tysker
.
Jeg trur ikke jeg skjønte hva du mente med dette: "Da står vi igjen med Engelsk Golden Ale hvor alle øl kan konkurrere som enten Blonde Ale eller en av Pale Ale kategoriene." Kan du utdype det?
Gammalt innlegg, men problemstillinga er litt morsom.Det er vel fordi det er en hybrid, og det ikke er definert noen hybridklasser. Så den faller mellom to stoler.
Utviklingen er vanskelig å stanse og bra er det på mange måterÅ slå sammen ølstiler vil jeg absolutt ikke gå inn for.
Ølstilene er historiske produkter. De er oppstått et bestemt sted i en bestemt sammenheng, og er forma av det. Sjøl om en stil endres og - om du vil - utvannes, forblir den likevel den samme ølstilen. Det er som med "farfars gamle stokk", der alle delene opp gjennom er blitt bytta ut uten at den av den grunn opphører å være farfars gamle stokk. Engelsk Mild er vel et godt eksempel?
Det er ikke unaturlig at ølstiler kommer til å ligne hverandre. Flere lyse ales er prega av at de skulle konkurrere med pils. Så de vil overlappe hverandre til en viss grad, og noen ganger slik at det samme ølet tilfredsstiller definisjonene på to stiler. Men det vil ikke være slik at ethvert øl som tilfredsstiller definisjonen av den ene stilen også vil tilfredsstille definisjonen av den andre. I så fall ville jo definisjonene måtte være like, og da ville det være absurd å ikke slå dem sammen.
Du kan - teoretisk - ha en situasjon der én stil er snevrere definert enn en annen, og på en slik måte at alle øl som tilfredsstiller kravene til definisjonen av den snevert definerte, vil tilfredsstille kravene i definisjonen av den videre definerte. Jeg har ikke sjekka om det er slik, men la oss si at enhver APA også vil kunne passere som en Engelsk Golden Ale. Men det vil ikke være omvendt, for det er ikke slik at enhver EGA vil kunne passere som en APA. Og så lenge dette er situasjonen, er det fornuftig å opprettholde de to som separate stiler.
Hva hvis det ikke lenger finnes noen EGA på markedet som ikke like gjerne kunne vært kalt APA? Det er jo virkeligheta der ute som styrer definisjonene våre? Da ville det jo, ut fra det jeg nettopp sa, være absurd å ikke slå dem sammen.
Kanskje det ville være en mulighet å opprette en klasse kalt "historisk EGA" som var begrensa til EGA med engelske humler? Men jeg er usikker på det der med historiske stiler; definisjonssystemet skal jo kunne håndteres av dommere som vi må anta har et liv å leve utafor ølverdenen. Og tar du en kikk på arbeider som er gjort med å grave fram historiske stiler, så ser du hvor vi fort ville ende. Det ville ikke være noen ende - på antall stiler. (BJCP har historiske stiler, men ikke veldig mange. Jeg veit ikke hvilke kriterier de bruker for å avgjøre om en stil skal inn på lista - men antakelig er det interessen blant hjemmebryggere som avgjør?)
Jeg opplever ikke den nektarin-ale'en som noen trussel mot kølsch, like lite som white IPA er en trussel mot IPA. Det der er helt greit, så lenge de ikke påstår at det er en kølsch. Brygger du en kølsch med nektariner, så får du en kølsch med nektariner - som er noe litt annet enn en kølschUtviklingen er vanskelig å stanse og bra er det på mange måter. Problemet er er at ganske mange har problemer med å plassere hva en Golden Ale er, jeg har inntrykk av at svært mange tenker blonde eller APA. Og jeg skjønner dem, selv norbrygg har hatt problemer med å finne eksempler flere av disse beskrives som Blonde av produsentene. Men som sagt mine tanker er i grunn bare uttrykk for frustrasjon over å vanne ut en definisjon som i mitt hode burde og kunne vært mer unik enn den er i dag. På samme måte som tyskerne har klart å bevare "Kölsch" som en klart definert stil. Selv om den også er under press. Jeg er enig i det du skriver.
Men Blonde Ale og/ eller Cream Ale bør vurderes å bli inkludert i definisjonene.
Vagheta ligger vel først og fremst i det at det kan brukes amerikanske humler, og da har du fort et øl som like gjerne kunne være en APA? EGA "tåler" mer maltkarakter i følge definisjonene, det er vel ellers den viktigste forskjellen, men du kan fint brygge et øl som tilfredsstiller alle parametrene i begge stilene.Jeg heller kanskje litt mot at golden ale er en såpass vag type at den ikke er egnet som konkurranseklasse.r