Definisjon av øltyper. Nye klasser?

Finn Berger

Moderator
Blir det vurdert å ta inn nye øltyper nå?

Ikke at jeg har noe veldig presserende behov for å få inn akkurat disse, men hva med amerikansk hveteøl og cream ale? I alle fall den siste er det vel en del som brygger? Amerikansk hveteøl er kanskje mer sjeldent, men jeg brygga en nå nettopp. Det var derfor jeg kom på at det ikke finnes noen definisjon i Norbrygg-systemet.

For all del; jeg har full forståelse for at man gjerne vil ha systemet så enkelt som mulig :) .
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Vi fokuserer på å oppdatere de eksisterende, foreløpig.
Er det slik at dere også oppdaterer eksempler?

Det er ikke alle øltypene som har eksempler som selges i Norge.
I min verden virker det naturlig at hver øltype (om mulig) har minst 2 norske øl med nasjonal distribusjon, og minst 1 internasjonal. Eksemplene bør sikkert begrenses, kanskje 4 eller 5 er maks. Alle eksemplene må være forholdsvis enkle å skaffe i Norge.

Nå kjenner jeg ikke prosessen rundt dette, men eksempler er kanskje enklere å oppdatere når noe forsvinner ut av produksjon/ salg i Norge, og derfor enklere kan holdes jevnlig oppdatert?
 

gustavf

Sentralstyre
Er det slik at dere også oppdaterer eksempler?
Ja.

Det er ikke alle øltypene som har eksempler som selges i Norge.
I min verden virker det naturlig at hver øltype (om mulig) har minst 2 norske øl med nasjonal distribusjon, og minst 1 internasjonal. Eksemplene bør sikkert begrenses, kanskje 4 eller 5 er maks. Alle eksemplene må være forholdsvis enkle å skaffe i Norge.

Nå kjenner jeg ikke prosessen rundt dette, men eksempler er kanskje enklere å oppdatere når noe forsvinner ut av produksjon/ salg i Norge, og derfor enklere kan holdes jevnlig oppdatert?
Vi forsøker å finne eksempler som er stabile, lett tilgjengelige og gode eksempler på typen. Det er ikke av betydning om et øl er norsk eller ikke, men ofte er de gode typeeksemplene laget der typen kommer fra. Dersom det skal være et krav at to-tre av typeeksemplene skal være forholdsvis enkle å skaffe i Norge, vil det være mange øltyper som rett og slett må fjernes fra konkurransene.

For noen øl er det veldig lett å finne eksempler (norsk pilsner butikk-klasse, lys sterk belgisk ale) og for noen er det nesten umulig (biere de garde, skotsk sterk ale). For noen er det et ekstra problem at ølene ofte forsvinner ut av salg (NEIPA).

Det er omtrent like mye jobb å oppdatere hele typedefinisjonen som å endre eksempelølene. Før vi tar inn et eksempeløl vil vi være sikre på at det er typeriktig og at det er et godt eksempel på typen. Dersom et øl kan oppfattes som et godt eksempel på typen, men ikke passer inn i beskrivelsem, må vi vurdere om typedefinisjonen skal skrives om.

Litt kort oppsummert: Det er ikke vi som forteller belgiske munker hvordan en trippel skal smake, det er belgiske munker som forteller det til oss.
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Ja.


Vi forsøker å finne eksempler som er stabile, lett tilgjengelige og gode eksempler på typen. Det er ikke av betydning om et øl er norsk eller ikke, men ofte er de gode typeeksemplene laget der typen kommer fra. Dersom det skal være et krav at to-tre av typeeksemplene skal være forholdsvis enkle å skaffe i Norge, vil det være mange øltyper som rett og slett må fjernes fra konkurransene.

For noen øl er det veldig lett å finne eksempler (norsk pilsner butikk-klasse, lys sterk belgisk ale) og for noen er det nesten umulig (biere de garde, skotsk sterk ale). For noen er det et ekstra problem at ølene ofte forsvinner ut av salg (NEIPA).

Det er omtrent like mye jobb å oppdatere hele typedefinisjonen som å endre eksempelølene. Før vi tar inn et eksempeløl vil vi være sikre på at det er typeriktig og at det er et godt eksempel på typen. Dersom et øl kan oppfattes som et godt eksempel på typen, men ikke passer inn i beskrivelsem, må vi vurdere om typedefinisjonen skal skrives om.

Litt kort oppsummert: Det er ikke vi som forteller belgiske munker hvordan en trippel skal smake, det er belgiske munker som forteller det til oss.
Typeriktighet trumfer selvfølgelig alt. Men så lenge man har mulighet, mener jeg at noen norske eksempler skal prioriteres. Jeg la inn et om mulig, fordi det ikke alltid er mulig å finne eksempler som er lette å finne nasjonalt.
Øl som kun selges i et begrenset lokalt område i Norge, er nok minst like vanskelig å bruke som eksempel som utenlandske. Vi er nok ikke så veldig uenige, jeg ville bare ha prioritet norske øl høyere enn det tilsynelatende dere kanskje gjør.
 
Topp