Kommer an på aktivt klorinnhold i merket, fra 1/2 -1 dl i 10liter vann er OK. Bruk kaldt vann på klorLitt av grunnen til at jeg etterspør noe annet enn en infeksjon i gjæringsspannene er at jeg har laget 5 brygg med maltekstrakt uten koking (ferdige sett fra Europris) og de har ikke fått en memmende smaken/usmaken. Kan være at akkurat de spannene jeg har brukt til dette ikke har vært infisert...
Angående grundig sterilisering med klor: Har kjøpt en 5-liter med klor(Effekt sin fra Eurospar). Hvordan skal blandingsforholdet være med vann, hvor lenge skal utsyret ligge i dette og hvor mye skyller jeg etterpå (skal det være varmt eller kaldt vann?). Har kun 25 brygg i beltet, men 4-5 av mine siste 7 brygg har fått denne usmaken (gjelder for øvrig kun lyse pils/ales/IPA-er. Ser ut for at en Guinness-alike kommer uten denne usmaken... så ser for meg at en del gjæringsspann er inngrodd med faenskapet...
Right! Så det siste innlegget ditt nå. Så det vil si at du skyller den samme malten med 14 liter + 8 liter? Kort og godt vil det si at du skyller malten med 14 + 8 som vil si 24 liter? Og du har brukt 14 liter som meskevann, på en lys øl, uten å justere vannet noe?
Hvis vi ser bort fra skyllingen, mener du at 14 liter på 6.5 kg malt er problematisk og at det krever vannjustering? Er litt overrasket over det, jeg har brukt noe vannjustering, men egentlig ikke påvist noen stor forskjell i resultat. Dette vann-maltforholdet er vel ikke så unormalt?
Skal jeg ikke røre silrøret når jeg skyller? Blir fort stuck mash, eller i allefall vil det ta laaaang tid å sile, bare å smøre seg med tolmodighet?Ikke rør i malten under skylling. Der kommer usmaken din fra
Skal ikke si noe med sikkerhet jeg da jeg er fersk i gamet men mener å ha lest at skylling kan ta lang tid å man skal være litt forsiktig med røring i mesken under skylling .Samme vist man brygger med maltpose så skal man ikke klemme på posen f.eks. men her er det mye flinke folk som kan gi deg et sikkrere svar enn meg vel bryggSkal jeg ikke røre silrøret når jeg skyller? Blir fort stuck mash, eller i allefall vil det ta laaaang tid å sile, bare å smøre seg med tolmodighet?
Pleier å helle ca 4 liter over silrøret (i 30-liters bryggeren) eller ca 10 liter i 60-literen, med 78 grader skyllevann. Lar det sile før jeg kjører ny ladning. Ved andre eller tredje ladning stopper silinga opp (stuck mash) og da har jeg rørt en del i silrøret tidligere (dog veldig lite på min siste batch ettersom jeg ble tipset om dette i denne tråden). Ser for meg at siste siling fort kan ta en 30-40 min...
Pleier å koke i ca 1 t 30 min, kan jeg evt kjøre siste siling i ett annet kar, koke dette opp og tilsette det i vørteren når det er 45-60 min igjen av koketiden? Om jeg da bruker pilsnermalt, så bør vel denne koke 90 min uansett, så da blir det opp mot 120-150 min med koking totalt sett, vil dette kunne gå ut over vørteren (at den koker for lenge)?
Klorin er jo sååå 1980 bare, se denne tråden fra forrige århundre (nesten)Tenker jeg skal klore det jeg har av gjæringsspann samt hydrometer, termometer, + annet div utstyr. Har fått nok 2 batcher som gjærer normalt og er utgjæret etter ca en uke. Så er det stilt i en uke til, før det atter begynner å boble i gjæringslåsen. Hvor lenge kan jeg ha blandingen 1:100 klor og vann i gjæringskarene? Tenker å la kloren få jobbe grundig over natten med fulle gjæringskar før jeg skrubber. Er det for lang tid? Noe som kan gå galt? Skal selvsagt skylle uhorvelig mye etter uttømmingen av klorvannet. Fint om noen har svar kjapt
Btw; emmen smak kommer før jeg setter på fat...