Jeg har brygget et par batcher som har stått og mesket over natten på en Speidel 50L, hvis denne LODO effekten er til stede i så stor grad som noen hevder så ville vel trolig ikke min pils endt opp så lys som den er? Jeg brygger mye lyst øl, både pils og Kølsh, alle blir lyse og fine.
Døm selv, dette er da den ferdige pilsen - som da var gjennom en nesten 11 timers mesking totalt: (Her burde LODO effekten virkelig være til stede)
Gjorde akkurat det samme da jeg brygget tradisjonelt gårdsøl med einerlåg - mesket samme programmet over natten. Da brukte jeg 50/50 med pils og pale ale.
Resultatet ble en lys og fin farge. Selv om einerlågen var til stede (blir ganske gyllent vann)
TS skriver han har en litt ujevn temperatur på kok, jeg misstenker det er andre faktorer inne i bildet enn oksygen i vørter som spiller inn.
Rask skylling? - med medførende høy PH? tidvis stuck mash? høyt temp på skyllevann? høy koketemp - som nærmer seg karamellisering? Det er mange faktorer.
En ting jeg bomma stygt på en gang, var tvanskarbonering. På ett av fatene mine glemte jeg å purge headspace før jeg begynte å rulle inn co2 (noe jeg ikke gjør lenger) - den ølen ble betydelig mørkere, og fikk usmak og dårligere aroma relativt raskt. (2-4 uker etter karbonering) lot den "leve" i nærmere 6 mnd, for å følge utviklingen videre og kanskje lære noe.
Men, som flere andre tipper jeg noe har vært rart med malten, selv om den faktoren er litt merkelig når man får to like sett fra samme sted.
Da skal man ha rimelig uflaks, og det må jo da være en serie av tilfeldigheter med i bildet etter mitt syn, som da har falt veldig uheldig ut.
Kan godt være jeg kan lage en lysere pils enn den over, men mine pils, de modnes og blir bedre og bedre over tid. Så jeg tror ikke de er oksygen offre.
De når sitt "peak" etter en 9 mnd tid, etter dette holder de seg gode, min eldste er nå 17 mnd (tester hvor lenge den faktisk kan stå på fat uten å tape seg)
Vel, det var nå mitt bidrag i sakens anledning.
En LODO effekt burde være en konstant faktor, så lenge man har eksakt samme teknikk som benyttes på hvert brygg i en Speidel - igjen, etter mitt syn.