Gjær - viability

Høres jo ikke dumt ut. Jeg trenger jo ikke noen formering, bare en liten, vennlig wake up-call før arbeidet kaller. Men da bør den vel få litt servomyces, som en parallell til en god kopp kaffe i sjutida?

Tror jeg skal ape etter deg; ble inspirert til å lage noe mørkt og godt til jul. Og så tappet jeg opp en mild i går, med Wyeast1318. Der lå det ei rein og fin gjærkake, og jeg tenker at den gjæren ikke har vært utsatt for så mye vondt. Den ble topphøstet i rikelige mengder fra en brown ale, og mild'en hadde en OG på 1.033. Det er vel nærmest en ganske snill starter. Jeg høsta 3-4 dl tjukk slurry, og så gir jeg den litt 1.020 med nærgjæring (likte det ordet, @Miguel :p). Da skulle den kunne dra i land det meste.

Nå gjenstår den morsomme jobben med å finne oppskrift:) + den like morsomme jobben med å brygge. Tenker jeg går for en robust robust porter, og så skal jeg finlese om igjen det Palmer skriver om å brygge sterkt øl i siste HtB. Jeg lager jo nesten aldri sånt. Eller kanskje OG på 1.075-1.080 ikke kan kalles "sånt". Det er vel nærmest lettøl for de verste råtassene her på forumet:confused:.
 
Tror jeg skal ape etter deg; ble inspirert til å lage noe mørkt og godt til jul. Og så tappet jeg opp en mild i går, med Wyeast1318. Der lå det ei rein og fin gjærkake, og jeg tenker at den gjæren ikke har vært utsatt for så mye vondt. Den ble topphøstet i rikelige mengder fra en brown ale, og mild'en hadde en OG på 1.033. Det er vel nærmest en ganske snill starter. Jeg høsta 3-4 dl tjukk slurry, og så gir jeg den litt 1.020 med nærgjæring (likte det ordet, @Miguel :p). Da skulle den kunne dra i land det meste.

Nå gjenstår den morsomme jobben med å finne oppskrift:) + den like morsomme jobben med å brygge. Tenker jeg går for en robust robust porter, og så skal jeg finlese om igjen det Palmer skriver om å brygge sterkt øl i siste HtB. Jeg lager jo nesten aldri sånt. Eller kanskje OG på 1.075-1.080 ikke kan kalles "sånt". Det er vel nærmest lettøl for de verste råtassene her på forumet:confused:.
Brygga det før omtalte juleølet igår. Pitcha gjæra fra bayeren som hadde fått et godt døgn i en 1020-starter med litt servomyces oppi igårkveld. Det bobler som bare det idag. Virker som den var våken, frisk og rask.

Brygginga gikk så som så, riktignok. Kalkylene som funker så bra for hjemmebryggeriet er tydeligvis litt off for fjernbryggeriet. Det koker ned mindre enn jeg hadde tenkt, så jeg endre opp med et gjæringskar der headspace er et fremmedord, med tilsvarende lavere OG. Jaja, juleøl på rundt 7,5 % er innafor det også. Og så blir det litt fortere ferdig. Får justere til neste brygg her. Da blir det bitter med hjemmeavla Styrian Golding.
 
Tilbake
Topp