Gjærnæring

Forsiktig!
Jeg har slutta med gjærnæring i starteren. Det fosser over i erlenmeyerkolben HVER gang, sjøl om jeg har tatt kolben bort fra plata og det har slutta å koke.
Hvordan unngår jeg det?
 
Tormoden skrev:
Forsiktig!
Jeg har slutta med gjærnæring i starteren. Det fosser over i erlenmeyerkolben HVER gang, sjøl om jeg har tatt kolben bort fra plata og det har slutta å koke.
Hvordan unngår jeg det?

Jeg har sluttet å koke i kolbene, pleier å koke litt vann i kolbene for å ta knekken på det meste, koker starteren i en egne kolbe.
Benytter i tillegg foam control  fra morebeer. Det kan godt hende at det går fint bare med foam control.
 
Tormoden skrev:
Forsiktig!
Jeg har slutta med gjærnæring i starteren. Det fosser over i erlenmeyerkolben HVER gang, sjøl om jeg har tatt kolben bort fra plata og det har slutta å koke.
Hvordan unngår jeg det?

Jeg har oppi gjærnæringa mens vannet/vørteren er kald. Da pleier det å gå bra.
 
Jeg koker alt i kolben, ikke noe problem etter Foam control ble tatt i bruk.

Derimot glemmer jeg alltid å legge oppi magneten før koking. :)
 
Det er første gangen at jeg legger merke til at i følge beersmith jeg skal ikke koke næring med under vørterkokingen. Hvorfor?
Tror at alle her koker med gjærnæring de siste 15 minutene eller?


Ferment in primary for 4 days at 20,0 C Add Ingredients to Primary
Amount Item Type
1,00 tsp Yeast Nutrient (Primary 3,0 days) Misc
 

:brygging:
 
Det regnes vel med at yeast nutrient er sterilt. Men ettersom røret åpnes hver gang er det vel greit å koke med tanke på bakterier. Tipper det er derfor vi gjør det...
 
O.k.

Inneholder næring saker som løser opp vanskelig (eller ikke) og bunnfelles etter nedkjøling kanskje? Da får du ikke med alt i gjæringskaret.
En gang kokte jeg næring i 50ml vann og tillsatt i gjæringsdunk for å være sikkert å få med alt.
 
Ja, det er mulig. Men skulle tro det ble godt nok løst opp under koking i 10-15 min. Jeg slenger oppi protafloc, gjærnæring og spirallkjøler når det er igjen 10-15 min av kok. Har aldri sammenlignet med og uten gjærnæring, så vanskelig å sammenligne..

Men det er sikkert noen med større kompetanse på dette som vil uttale seg..  ;)
 
Kjapt spørsmål:

Hvis jeg tilsetter gjærnæring i starteren, er det da nødvendig å tilsette gjærnæring i vørteren under kok? Eller blir dette smør på flesk?
 
Det vanlige er å bruke det i både starter og kok.

Er det forresten noen som slavisk løser gjærnæringen i vann før de tilsetter den i kokende vørter? (slik det står på pakken)
Jeg slenger det bare tørt oppi og hører et lite "psssssst".
 
Takk for svar, da kjører jeg på med gjærnæring både i starter og vørter. :ilike:

Jeg bruker vanligvis å tilsette gjærnæringen sammen med Irish moss i en skål med kokende vann før jeg tilsetter, men tviler på at det har så mye å si
 
Borgar skrev:
Når skal man bruke gjærnæring og når er det helt unødvendig?

I og med at god gjærbehandling er mellom dei viktigaste faktorane for vellukka brygg, praktiserer eg "føre var" og brukar gjærnæring konsekvent i alle brygg. Eg brukar såpass mykje tid med eit brygg og kostnaden med gjærnæring er såpass minimal, så eg tenkjer ikkje noko meir over det enn som så.
 
Unødvendig og unødvendig... Det er ikke dumt med et lite zinktilskudd for gjæren.
 
har jeg gjærnæring i heimen, så bruker jeg en liten dæsj jeg.
det skader ikke å hjelpe gjæren som skal lage godt øl til oss.
 
Mulig det er unødvendig. Men vi bruker gjærnæring i både starter og Kjele. Løses i litt varmt vann.
Brygge salter, og irish moss er vell heller ikke nødvendig, men vi bruker det og :yes:
 
Tilbake
Topp