Gjærstarter til lager

HåvardK

Norbrygg-medlem
Har ikke mange lagerbrygg bak meg, men nå har jeg en hoppy lager under oppseiling. Tenkte å gjenbruke noe WLP 833 jeg har, og bør vel da sette starter. Gjør jeg det på samme måte som for ales, eller skal dette også foregå i "lager"-temperatur, altså ved 10-12 grader? Og er det ellers noe jeg bør tenke på?
 
Det er vanlig å lage lagerstartere ved samme temperatur som ale.
Men det går trolig bra ved lav temperatur også, men tar da lengre tid.
Mengden er ofte dobbelt opp men det vet du fra tidligere brygg.
 
Nesten all starterproduksjon skjer ved en temperatur godt over gjæringstemp. En magnetrører avgir en del varme til starteren. Poenget med å lage starter er å dyrke opp gjær, ikke å få noe som smaker godt.

Lag starter i god tid, sett den kaldt og dekanter den godt. Dette er spesielt viktig for lyse lager og lignende som har relativt liten egensmak. Starterølet smaker ikke spesielt godt og det er ingen grunn til å ha det med i brygget.

833 bruker en del tid på å bunnfelle ordentlig så sett starteren noen dager før.
 
Tilbake
Topp