Ha speidelen på gjennom natta?

Ptrckschndr skrev:
Er ikke røring unødvendig når speidelen pauser pumpa med jevne mellomrom slik at malten før synke ned? Trodde det var for å forhindre kanaldannelser. Jeg har 82% mash efficiency, rører ikke men skyller. Heller over 4 liter vann når jeg heiser opp maltrøret, tar ut halvparten av malten og heller over 4 liter til.

På 50L (anntar det pga skyllemengden)? Har sjelden fått så høyt utbytte på 20Leren, men er en stund siden jeg har prøvd trikset med å ta ut halvparten under skylling.

Jeg mistenker at kanaler først egentlig er et problem når man har veldig mye (eller vanskelig) malt i røret. I det siste har vi stort sett holdt oss opp til 5.5 kg, og da rører vi lite eller ikke i det hele tatt (i malten altså, det er som regel endel rør generelt…)

En annen faktor er nok hvor godt man blander/rører inn malten mens man heller det oppi initielt.
 
Det er med 20L, pleier også å holde meg til rundt 4,5-5,5 kg. Fyller opp ca 22 liter vann, varmer opp, tilsetter malt, rører godt, mesker, skyller med ca 8 liter til totalvolum er 25 liter, koker i 75 min, får ca 20 liter i bøtta og 19 liter på fat.
 
Ptrckschndr skrev:
Det er med 20L, pleier også å holde meg til rundt 4,5-5,5 kg. Fyller opp ca 22 liter vann, varmer opp, tilsetter malt, rører godt, mesker, skyller med ca 8 liter til totalvolum er 25 liter, koker i 75 min, får ca 20 liter i bøtta og 19 liter på fat.

Interessant strategi å fylle på mindre og skylle med mer (ift hva jeg tradisjonelt har gjort). Jeg har som regel fyllt opp til øverste merke, for så å skylle med feks 4 liter. Skal teste dette neste gang. Kom gjerne med rasjonale bak eller henvisning til diskusjon/tråd hvis det er noe historikk bak valget.
 
Ser at på Speidel sine egne oppskrifter har de lagt inn bevegelse av maltrøret på sterkere øltyper.
De sier det er viktig å bevege maltrøret under utmesk 78°. Må vel bety at det dreies rundt og heises opp/ned for å skape bevegelse i mesken.
 
nordal skrev:
Ptrckschndr skrev:
Er ikke røring unødvendig når speidelen pauser pumpa med jevne mellomrom slik at malten før synke ned? Trodde det var for å forhindre kanaldannelser. Jeg har 82% mash efficiency, rører ikke men skyller. Heller over 4 liter vann når jeg heiser opp maltrøret, tar ut halvparten av malten og heller over 4 liter til.

På 50L (anntar det pga skyllemengden)? Har sjelden fått så høyt utbytte på 20Leren, men er en stund siden jeg har prøvd trikset med å ta ut halvparten under skylling.

Jeg mistenker at kanaler først egentlig er et problem når man har veldig mye (eller vanskelig) malt i røret. I det siste har vi stort sett holdt oss opp til 5.5 kg, og da rører vi lite eller ikke i det hele tatt (i malten altså, det er som regel endel rør generelt…)

En annen faktor er nok hvor godt man blander/rører inn malten mens man heller det oppi initielt.

Ligger jevnt på 85% utbytte i min speidel med 6kg malt i maltrøret. Har for vane å røre 1 gang midt i hovedsteget.

Har fått jevnt høyere utbytte etter at jeg startet å røre. Spesielt ved bruk av mye malt.
 
nordal skrev:
Interessant strategi å fylle på mindre og skylle med mer (ift hva jeg tradisjonelt har gjort). Jeg har som regel fyllt opp til øverste merke, for så å skylle med feks 4 liter. Skal teste dette neste gang. Kom gjerne med rasjonale bak eller henvisning til diskusjon/tråd hvis det er noe historikk bak valget.

Min begrunnelse henger nok igjen fra noe jeg leste en gang, tror det var i John Palmer sin bok, om at man helst ikke skulle ha så mye tynnere mesk enn 4 l/kg malt. Aller helst mellom 2-3 l/kg, men det lar seg jo ikke gjør i en Speidel. Vet ikke om det har noe for seg, men har i hvert fall prøvd å tilstrebe å ha den så tykk som mulig.
 
Når det gjelder å ha Braumeister'n på over natta som tråden startet med fikk jeg dette svaret fra Speidel:

Hi Patrick,

thanks for using our Braumeister.

We have some customer who are using the Braumeister also for sous vide.

The pumps are usually used for warm water circulation in houses, where they
are running thousands of hours.
So you cn let them also run for 48 hours.
That is not a problem.

Best regards
Ralf Leukart

Speidel Tank- und Behälterbau GmbH
i.A. Ralf Leukart
Vertriebsgruppenleiter

Når jeg spurte om det gikk greit å bruke Speidelen til sous vide i 24 - 48 timer, og evt om noe kunne bli skadet.

Så da tar i hvert fall jeg sjansen.  :)
 
jonkvist skrev:
Eirik T skrev:
Skal man røre??

Speidelen sirkulerer jo vannet med pumpene. (eller er det for sent på natten for meg)

Jeg rører ikke før utskylling og har gode utbytter (80-85 %). Mesketidene er ofte lange, dvs 2-3 timer. Da går speidelen av seg selv uten noen røring. Så løfter jeg maltrøret vekk og foretar skylling. Under skyllingen rører jeg mye. Jeg gjorde tilsvarende på BB30, men da hadde jeg mer varierende utbytte pga noe kortere mesketider og lite bruk av pumpe og manuell sirkulasjon.

Er det ingen negative konsekvenser av å meske i 2-3 timer?  Har sett av jeg får høyere utbytte på lang mesking, men usikker på om det gir noe utslag på smak.
 
Lang mesk gir ofte bedre utgjæring her hos meg, pleier å kompansere med høyere mesketemperatur ved lange mesketider.
 
Anders V. skrev:
jonkvist skrev:
Eirik T skrev:
Skal man røre??

Speidelen sirkulerer jo vannet med pumpene. (eller er det for sent på natten for meg)

Jeg rører ikke før utskylling og har gode utbytter (80-85 %). Mesketidene er ofte lange, dvs 2-3 timer. Da går speidelen av seg selv uten noen røring. Så løfter jeg maltrøret vekk og foretar skylling. Under skyllingen rører jeg mye. Jeg gjorde tilsvarende på BB30, men da hadde jeg mer varierende utbytte pga noe kortere mesketider og lite bruk av pumpe og manuell sirkulasjon.

Er det ingen negative konsekvenser av å meske i 2-3 timer?  Har sett av jeg får høyere utbytte på lang mesking, men usikker på om det gir noe utslag på smak.

Jeg har aldri opplevd negative konsekvenser av lange mesketider. Derimot har jeg ved ett tilfelle opplevd usmak etter særdeles kraftig røring under skylling. Husker at jeg nærmest forsøkte å tyne ut siste del av restfuktigheten i maltrøret.
 
Sitter her og funderer litt. Er det mulig fylle opp speidelen med vann, legge i kornet, og meske i tre timer på 0 grader?  grunnen til at jeg spør er at det kunne vært praktisk å sette på speidelen på morgenen før jeg drar på jobb. og sette første steg på tre timer og 0 grader slik at det ikke begynner og varme før på steg 2. så når jeg da kommer hjem 5 timer etterpå sansynligvis er hjemme i grei tid til og begynne med skylling. vil det ha en negativ effekt og la kornet trekke i kaldt vann. og samme med og begynne temperaturøkningen fra så lav temp. idea  attevar
 
ingehk skrev:
Sitter her og funderer litt. Er det mulig fylle opp speidelen med vann, legge i kornet, og meske i tre timer på 0 grader?  grunnen til at jeg spør er at det kunne vært praktisk å sette på speidelen på morgenen før jeg drar på jobb. og sette første steg på tre timer og 0 grader slik at det ikke begynner og varme før på steg 2. så når jeg da kommer hjem 5 timer etterpå sansynligvis er hjemme i grei tid til og begynne med skylling. vil det ha en negativ effekt og la kornet trekke i kaldt vann. og samme med og begynne temperaturøkningen fra så lav temp. idea  attevar
Hva med å legge inn "Acid Rest"(syrestopp på norsk?)? http://www.howtobrew.com/section3/chapter14-2.html Står jo at det tar flere timer, legger man så til en 2-3 timers mesk slik som er nevnt før her så nærmer vi oss vel en kort natt eller arbeidsdag. Eller forutsetter dette at man faktisk følger med på endring i pH? Kan pH krype for lavt av dette, eller vil det stabilisere seg av seg selv? Lenge leve latskapen, kjekt om man kan få øl ut av å være lat også.
 
Tilbake
Topp