cjohansen
Norbrygg-medlem
Tappekran er ny kilde til infeksjon
Typed with thumbs.
Nå, den kan skrus fra hverandre og soakes i både PBW og Starsan.
Tappekran er ny kilde til infeksjon
Typed with thumbs.
Litt går i gapet. For science.
Typed with thumbs.
Ein kaster ikkje øl.Litt går i gapet. For science.
Typed with thumbs.
Haha. Vurderte å editere. Gapet er jo ett av to slukLitt går i gapet. For science.
Typed with thumbs.
En så liten prøve ifht hele volumet som kan gå tapt er ikke verdt å helle tilbake for. Evt skaff deg et refractometer for å finne ut av når FG er nådd, og bruk hydrometeret til å finne ut av hva FG er.
Hydrometerprøver går i sluket, uansett.
Berre for å fortelja kor galne me er. Har faktisk aldrig sjekka FG før vi tapper. Tar prøve når me tapper og det er det. Vårt øl står 16-18 dager på gjæringskaret.Har et refraktometer, men at man kan bruke det til å se at FG er nådd er nytt for meg. Sikker på at det lar seg gjøre?
Berre for å fortelja kor galne me er. Har faktisk aldrig sjekka FG før vi tapper. Tar prøve når me tapper og det er det. Vårt øl står 16-18 dager på gjæringskaret.
Det vil vise feil, men man kan regne om. Blir ikke like nøyaktig dog, og er mer utydelig å lese av, men for å ev se om den viser ca det samme på to målinger som en indikasjon på at gjæringen er ferdig kan den jo brukes til.Har et refraktometer, men at man kan bruke det til å se at FG er nådd er nytt for meg. Sikker på at det lar seg gjøre?
Det vil vise feil, men man kan regne om. Blir ikke like nøyaktig dog, og er mer utydelig å lese av, men for å ev se om den viser ca det samme på to målinger som en indikasjon på at gjæringen er ferdig kan den jo brukes til.
Akkurat det jeg mente. Samme hvor feil det viser, så lenge det viser det samme over flere målinger så er FG nådd. Da drar du frem hydrometeret og finner ut av hva FG faktisk er.
Ok. Jeg hadde fått inntrykk av at lysbrytingen endret seg på en ikke-lineær måte sånn at den ikke var til å stole på for noenting så fort det var alkohol i. Men da kan jeg teste det.
Uansett så skal du aldri helle tilbake hydrometerprøver.
Jeg måler OG før gjæring og FG* etter gjæring, 2-3 uker (ingen SG imellom). Heller tilbake hydrometerprøven hver gang, og hittil ingen infeksjon etter 10 brygg.
Skal sies at jeg er relativt nazi på StarSan...
*Noen vil mene at jeg ikke måler FG når jeg ikke vet at det faktisk er utgjæret, gjennom flere SG-målinger.
Bruker refraktometer til alt, hender jeg tar en sample til hydrometer om jeg er i tvil eller ønsker mer nøyaktighet. Uansett blir det smakt på, og resten ofres. Er jo ålreit å smake ølet gjennom hele prosessen synes jeg