"Bumper" denne.
Noen som har en formening om Tysk Northern Brewer kan funke godt i en Kölsch, både som bitter- og aromahumle?
Jeg har prøvd Northern brewer i Kølsch for noen år siden. Det skal jeg aldri gjøre igjen. Denne robuste humlen ble rett og slett for dominerende på en såpass delikat og subtil øltype. Spar heller northern brewer til California Common
Ok, takk for tipset. Da blir det nok Hallertau Mittlefruh i stede.
Litt utenfor trådemne, men sist høst brygget jeg en Saisson (se profilbildet), basert på NØ oppskriften i "... fra hånd til munn", men med redusert mengde Saaz og tilsatt 1,8 kg bringebær. Den har blitt veldig god, men til høsten skal jeg nok hive oppi litt mer bær.En annen ting om du er interessert i lagerbase for bringebærølet. Test ut WLP Mexican Lager Yeast. En av mine absolutte favoritter.
Litt utenfor trådemne, men sist høst brygget jeg en Saisson (se profilbildet), basert på NØ oppskriften i "... fra hånd til munn", men med redusert mengde Saaz og tilsatt 1,8 kg bringebær. Den har blitt veldig god, men til høsten skal jeg nok hive oppi litt mer bær.
Hva legger du I "ett eller annet"?? Gjæret også min første Kølsh med wlp029, startet på 16gr og øket til 18gr da stormgjæringen avtok. Smaker vel mye fruktig (fersken) og en aning aceton synes jeg. Håper det ikke er infeksjon, bruker oksygen og lagde en starter større enn MrMalty anbefalte. Time will show...Har bare brygget med wlp029 én gang, pitchet da på 14 og lot den så stige til 16 og holdt den der under storm, deretter fikk den vandre opp til 18. Hadde null erfaring med Kølsch så visste egentlig ikke helt hva det skulle smake, men batchen min smakte mye av "et eller annet", som jeg har forsøkt å finne ut av i etterkant (klarte ikke å linke det til en passende usmak heller). Dog etter å ha kjøpt To Tårn sin Kølsch i butikken fant jeg endelig "et eller annet" igjen, bare i en vesentlig mildere utgave, så har konkludert med at det er Kølsch-gjæren sitt preg jeg rett og slett har stiftet bekjentskap med, og at det muligens fordi ølet ble en del tørrere enn planlagt (fikk 87%(!) attenuasjon) ble ekstra tydelig.
Det er i det hele tatt ganske dårlig utvalg av Kölsch rundt omkring har jeg inntrykk av..
Godt å høre. Har just ferdigkarbonert min kølsch og den har samme udefinerbare smaken som du nevnte i en post tidligere. Får altså smøre meg med litt tålmodighet.Smakte på denne igjen i går, etter 14 dagers lagring i kjelleren. Her var det skjedd mye! Et helt annet øl nå enn hva det var rett etter karbonering. "Usmakene" fra tidligere var så og si borte, og ølet var blitt veldig klart og fint Smakte knall!
Hvordan er din udefinerte smak?? Min var vel mye frukt og en aning aceton. Fryktet infeksjon, men nå to uker senere er acetonaningen borte, mer clean men fortsatt litt ferskenaktig (wlp029 og 16 gr og øket til 18 etter stormgjæring)Godt å høre. Har just ferdigkarbonert min kølsch og den har samme udefinerbare smaken som du nevnte i en post tidligere. Får altså smøre meg med litt tålmodighet.
Godt å høre. Har just ferdigkarbonert min kølsch og den har samme udefinerbare smaken som du nevnte i en post tidligere. Får altså smøre meg med litt tålmodighet.
Hvordan er din udefinerte smak?? Min var vel mye frukt og en aning aceton. Fryktet infeksjon, men nå to uker senere er acetonaningen borte, mer clean men fortsatt litt ferskenaktig (wlp029 og 16 gr og øket til 18 etter stormgjæring)
Har ikke oppskriften for hånd. Usmaker er vanskelig å beskrive, men noe ala 'søtlig emmen fersken'. De fleste oppskrifter sier at den bør lagres en måned, så jeg satser på at det blir gode greier. Etter en uke er den allerede blitt merkbart bedre.Virker som Kölsch ofte kan ha godt av litt tålmodighet.
Hvordan ser oppskriften din ut?
Jeg har hørt på to forskjellige podcaster på the brewing network med Jamil de siste dagene om Kolsch. Den ene var fra 2006, tror jeg, og den andre fra februar i år. Et godt bevis på at en bryggers oppskrifter endrer seg etter hvert som man perfeksjonerer ulike øltyper. I første podcast mente han den burde brygges på 90 % pilsnermalt, 5 % hvetemalt og tilsvarende munich. Nå går han for 95 % pilsner og 5 % vienna.
Videre sa han i podcasten noe interessant om gjæringstemperatur helt på slutten. Han mente wlp029 skulle gjæres på ca 18 grader og wyeast 2565 på 16 grader. Hvorfor denne forskjellen i gjæringstemperatur ble ikke nevnt spesifikt, men det ble nevnt noe tidligere at wyeast sin gjær muligens er noe fruktigere, og kanskje det kan forklare forskjellen i anbefaling fra Jamil. Noen som har erfaring med wlp029 på 18 grader? Ser erfarne folk som Gahr har brukt den på 16 grader i sine oppskrifter. Kanskje jeg skulle testet en mellomting og gått for 17 grader..