1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Kan vi snakke om Kölsch?

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av Unik74, 9 Apr 2013.

 1. -Tormod-

  -Tormod-
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Klønete opplegg men sånn er nå ståa. Altså bør jeg droppe cc og heller bare fate noen dager i forveien? Hvilken gjæringstemp bør jeg legge meg på for å "redde stumpene" ?
   
 2. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hamar
  Du kan sikkert CC'e. Men hvis du lar den stå lenge så tror jeg ikke at det er vits, gjæren bør droppe av seg selv ganske greit. Ville gjæret på den temperaturen du har valgt, med mindre du kan gjære under trykk, da kan du gå høyere og speede opp ting.
   
 3. -Tormod-

  -Tormod-
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Har ikke mulighet til å gjære under trykk så da blir det gjæring på 18 grader i 10 dager og deretter fat på 4 grader med litt ekstra bar. Virker det fornuftig forutsetningene tatt i betraktning?
   
 4. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hamar
  Ah, glemte at det bare var 13 dager til du skal ut på tur, så da hjelper det lite "å la den stå så lenge som mulig" da det blir kortere enn det som er "lenge" uansett".

  Tja, kjenner ikke gjæren du skal bruke, så kanskje noen andre kan ta over pinnen.
   
 5. Oberstbräu

  Oberstbräu
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Prøv kveik, da har du ferdig øl i god tid før 17. feb.
   
 6. -Tormod-

  -Tormod-
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Kveik har jeg null erfaring med ei heller til rådighet. Nå kjøler jeg.. så det nærmer seg tilføring av gjær og infernalsk risting av gjæringskar..
   
 7. -Tormod-

  -Tormod-
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Da står ølen til gjæring. Uansett utfall så er man ihvertfall en erfaring rikere..
   
  Espen A. og Finn Berger liker dette.
 8. Kippersund

  Kippersund
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Haukeland Arna
  Førstegangs Kölsch brygger trenger litt hjelp!?
  Brygget en Kölsch fra Vestbrygg for 7 dager siden, brukte wlp029 med starter som ble steppet opp til riktig antall celler i henhold til Brewersfriend sin kalkulator.
  OG 1.047 og FG på denne oppskriften skulle bli 1.010, men etter 3 dagers gjæring var SG 1.008 og den har vært stabil der til nå.
  Så spørsmålet er om jeg skal la den stå 7 dager til slik at den får 14 dager totalt eller er den klar til CC og tapping? :)

  Tilleggsinformasjon er at den er gjæret under trykk i fermentasaurus på 16 grader 0,3bar trykk til stormgjæringen var over og så opp til 1.6bar for å få rett CO2 volum under 16 grader..
   
  Einar Michelsen liker dette.
 9. Einar Michelsen

  Einar Michelsen
  Expand Collapse
  Styremedlem

  Bosted:
  Oppegård
  Ja du skal la den stå 7 dager til, slik at den får 14 dager totalt og gjæren få tid til å «rydde opp etter seg». Hva skal du tappe ølet over på?

  CC høres i utgangspunktet unødvendig ut siden Kölsch skal lageres på samme måte som pils. Flaske eller fat står på temp ned mot 0-1 grad i en, eller flere måneder. (Kölsch er det overgjærede ølets svar på pilsner)
   
 10. Kippersund

  Kippersund
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Haukeland Arna
  Skal tappe det ferdig karbonerte ølet på fat og flaske med mottrykks fylling, tenker en liten CC før tapping for å få minst mulig sedimenter med over på fat og flasker før de skal lagres 1-2 mnd.

  Da skal gjæren få rydde opp etter seg, takk for svar :)
   
  Einar Michelsen liker dette.
 11. Johnemann

  Johnemann
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Godvik - Bergen
  Det er riktig at tradisjonelt sett er det siste helg i sept. Vi skal ta det opp i styret og se på datoer etter årsmøte. Så kommer vi tilbake med endelig dato når styret har tatt sin avgjørelse.
   
 12. Dan Iven

  Dan Iven
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Brygger Kölsch for første gang. Den har stått i 17 dager nå, startet på 16 grader før jeg justerte den opp til 18 grader.
  Hadde OG på 1050 noe som stemte overens med oppskriften.
  FG skal være 1007 i henhold til oppskriften, tok måling i går og den viste 1012.
  Spørsmålet er skal jeg la den stå noen dager til, eller tror dere den er ferdig nå? Er det normalt å cc Kölsch?
  Har brukt WLP029
   
 13. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Det der er oppskrift til en for sterk kølsch, så kanskje du skal være glad for at den stopper her - om den gjør det. Men utgjæringsgraden er i så fall i laveste laget for denne gjæren, og det tyder på et eller annet problem. Nå har jeg opplevd at wlp029 har holdt på å jobbe lenge, så du må bare ta en ny måling om et par dager, og se om det skjer noe mer.

  Om den faktisk stopper her, er det et par-tre mulige standardsvar på spørsmålet om hvorfor:
  • Du kan ha mesket ved for høy temperatur. (Bør meskes ved 65 for maks gjærbarhet.)
  • Du kan ha brukt for lite gjær, eller gjær som ikke har vært helt på topp, og du kan ha gitt den for lite oksygen i starten.
  • Temperaturen kan ha falt etter at den har nådd en topp under stormgjæringen. (Men det skjer jo ikke hvis du har temperaturstyring).
  En kølsch på 5% har jo i og for seg ideell alkoholstyrke, men med såpass dårlig utgjæring blir den kanskje ikke riktig så crisp som den skulle.

  Jeg regner ellers med at du har en oppskrift med nesten bare pilsmalt, og at du ikke har rota det til med krystallmalt:).
   
 14. Dan Iven

  Dan Iven
  Expand Collapse
  Registrert bruker


  Okei, håper den stoppe på 1012 da. Jeg mesket ved 64.
  Lagde starter og brukte 1-pk wlp029, så kanskje her problemet er. Er det for lite med 1-pk wlp029?
  Bruker temperaturstyring så tror ikke temperaturen har falt etter den har nådd topp under stormgjæringen.

  Brukte stort sett bare pilsmalt, litt hvetemalt og viennamalt :)
   
 15. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Nei, du har da visst gjort alt riktig. Merkelige greier.

  Når du lager en starter, er det størrelsen på starteren som er det vesentlige. Jeg regner med at dette er snakk om et brygg på 25 liter eller deromkring, og jeg ville vel satt en starter på 2 liter til en kølsch som skal starte på 16 grader, gitt at du har magnetrører.
   
 16. Dan Iven

  Dan Iven
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Jeg hadde meske steg på 78 i 10 minutter før skylling, har det noe å si?

  Brygg på 25l, men starteren var bare på 1l. Burde vært 2l skjønner jeg.

  Hva er best å gjør når jeg skal flaske, la det stå 2 uker i romtemperatur før jeg setter det kjølig opp mot 1 mnd. Eller sette det kjølig rett etter flasking?
   
 17. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Utmesksteget på 78 grader kan ikke ha påvirket gjærbarheten. (Et poeng med det er tvert i mot å "låse" sukkerprofilen gjennom å denaturere også alfa-amylasen.) Det eneste jeg kommer på nå som kan ha vært galt, er for kort tid på 64 grader. Med såpass lav temperatur, bør du ha minst en time, og gjerne opp mot halvannen.

  Hva som er "nok" gjær finnes det jo ingen fasit på. En toliters starter gir deg rikelig, og jeg tenker at man bør ha rikelig når temperaturen blir såpass lav. Så det kan kanskje være en forklaring at du hadde litt lite gjær. Men du får såpass mye med en enliters starter, også, at det ikke burde være være noe stort problem. (Jeg bruker denne kalkulatoren. Vær obs på at den ikke er korrigert for den mye bedre holdbarheten til pure pitch-pakkene til Whitelabs. Jeg la i 80% levende celler som forutsetning. Og magnetrører, Braukaiser's kakulasjoner.)

  Flaskene skal karboneres i et par uker i romtemperatur. Jeg setter dem så i kjøleskap noen uker, og så lagrer jeg dem i kjellertemperatur - hvis jeg trenger kjøleskapsplassen til annet øl. Hvis ikke, får de bare stå der. Som regel varer ikke dette ølet så veldig lenge:p.)
   
 18. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Kryssdeling fra lukket facebookgruppe, av Stig Berntsen:
  «Kölsch - hvordan skal en sånn egentlig være?

  Det er en god del meninger og kanskje en del "myter" ute å går rundt denne ølen. Det vektlegges ofte at en ekte Kölsch skal være "fruktig" -med trykk på fruktig andre hevder at maltbasen f.eks skal inneholde hvetemalt, litt cara(xxx) - ja i det store og det hele så skrives det mye som "spriker" veldig rundt denne ølstilen - det meste er nok basert på synsing.
  Noe av skylden kan nok kanskje BJCP sin stilguide ta "æren" av.

  Siden jeg har vært i Cologne mange ganger i jobbsammenheng og samtidig vært der over flere døgn, så blir det alltid pub-pub runder (de som bor i området er sykt stolte av tradisjonen de har rundt Kölsch) Som alltid - gitt jeg får sjansen - så prater jeg høl i hue på de stakkars eierne som er "dumme" nok til å la meg komme i gang med small-talk som stort sett da alltid ender opp med rundtur i bryggeriene. De klarer ikke si nei, når de ser iveren og interessen ;)

  Forrige tur jeg var der nede så kontaktet jeg fem av bryggeriene jeg har vært innom et utall ganger -i forkant av turen. Spurte pent om de hadde tid og lyst til å ta en Kölsch prat med en litt over middels interessert hjemmebrygger fra Norge, og om det var ok at jeg stilte de noen spørsmål.

  1. Früh
  2. Gaffel am Dom
  3. Sion
  4. Brauhaus zur Malzmühle
  5. Peters Brauhaus

  Alle sa ja, artig, så her fikk jeg altså litt tid til å snakke litt mer inngående om Kölsch.

  Jeg sendte de litt forhåndsinformasjon fra det store internet, slik at de kunne forberede seg litt på hva jeg ønsket å få litt mer informasjon om. En av tingene var da hvordan ølen klasses f.eks. i BJCP sin stilguide.

  Stilguiden passer ikke så veldig godt - ut fra hvordan jeg opplever smaken på ølen - der den har sitt "hjem". Fruktigheten som fremheves f.eks. - den finner jeg veldig svak - ja svak til fraværende vil jeg si. Er det noe som slår meg når jeg drikker en Kölsch i Cologne, så er det faktisk hvor ren og balansert den er. Lite til intet humlepreg, krisp og meget ren maltprofil. Tysk pilsnermalt - det er hva jeg sitter igjen med.

  Etter å ha snakket med de så er det en ting som går igjen. Alle bruker sin egen husgjær (overgjær) - de gjærer ut på 15-17c, samtlige hadde minimum 95% pilsnermalt. Ingen av de brukte hvete, 2 brukte pilsner og Vienna, 1 brukte Pilsner og Munich I, mens de siste to (som er mine favoritter) - brukte 100% pilsnermalt. Ikke så mye hokus pokus der i gården med andre ord. Utgjæring var viktig, de hadde stort fokus på nok gjær, rett temperatur. De ønsket ingen estere, ei heller sulfur.

  Sjelden eller aldri har jeg lest en artikkel som samsvarer bedre med hvordan de som har dette som levebrød sier det skal være. Så min tenkte artikkel - blir ikke noe av.

  Les denne om du vil brygge deg en Kölsch. Stort nærmere kommer du ikke fasiten av hvordan de gjør det der nede. Bruk en overgjær som gir ren og krisp utgjæring. Vær forsiktig med humlen - ølen skal være lav-medium, medium bitter - velbalansert. De justerer ikke vannet sitt der nede, jeg skal ta med en flaske vann hjem ved neste anledning (fra to av bryggeriene) - så skal de testes i Lamotte vannkittet.

  Beste artikkelen jeg har lest om Kölsch - er denne.
  https://byo.com/article/koelsch-style-profile/

  Pølsefinger-allert, siden alt er skrevet via tlf....»
   
 19. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Det der
  Dette er vel ikke noe annet enn det Zainasheff (;)!) sier i BCS. Ikke så rart; den artikkelen det lenkes til, er jo skrevet av Zainasheff, og er bare en fyldigere versjon av det som står der. Men dette er jo bra stoff det - og det er artig å høre om entusiasmen hos bryggerne. Her er ellers en veldig god artikkel, også: http://dafteejit.com/2016/06/interview-with-franz-pozelt-about-kolsch/ Jeg synes det er interessant at han oppgir gjæring nede på 14 grader. Jeg har - etter å ha lest denne artikkelen - prøvd det, og det fungerte veldig godt. Så 14 grader er min kølschgjæringstemperatur nå.

  Så prøvde jeg, etter å ha lest om det hos Brülosophen, å gjære nede på 12, og da fikk jeg en rar smak. To ganger. Vel, det funka visst for Brülosophen, men jeg gjør det ikke om igjen.
   
  Oddvar Demmo liker dette.
 20. Dan Iven

  Dan Iven
  Expand Collapse
  Registrert bruker


  Skjønner, tusen takk for utfyllende og nyttig svar Finn. Venter til i morgen og sjekker da, har troen på at det blir et bra øl. :)
   

Del denne siden