...vel, det var kanskje å dra den vel langt
Men, etter å ha brygget Kölsch etter rettningslinjene et par ganger har jeg lyst til å gjøre noen små endringer. Kölsch skal jo i utgangspunktet ha en rimelig begrenset humlesmak og -aroma, samt at det skal benyttes tysk nobelhumle. I de fleste typeriktige oppskriftene jeg har sett er det gjerne benyttet kun bitterhumle, og i noen tilfeller også en liten dæsj på 15 minutter. Denne gangen kunne jeg tenke meg å kjøre på med litt mer humle enn "anbefalt" på 15 minutter og i tillegg legge til en tilsvarende humletilsetning på 2 minutter. Jeg tenkte også slå ut håret (det lille som er igjen) å bytte ut den tyske Hallertauer Mittelfrüh med tsjekkiske Saaz. Jeg har ikke testet Saaz før, så syntes dette kunne være en fin anledning til å stifte et nytt bekjentskap.
Hva tror dere om noe sånt?
Data:
OG: 1,046
FG: 1,009
IBU: 30 (Noonan)
BU:GU: 0,65
Sluttvolum (kokeslutt): 22 liter
Malt:
Pilsner 95 %
Hvetemalt 5 %
Humle og øvrige tilsetninger:
50 gram Saaz (3,3 % alfa) @ 60 min
25 gram Saaz (3,3 % alfa) @ 15 min
25 gram Saaz (3,3 % alfa) @ 2 min
0,5 tablett Whirlfloc @ 15 min
1 kapsel gjærnæring (WLN3200) @ 10 min
Vannjusterer iht Gahrs tabell.
Mesker på 65 grader i 90 minutter, utmesk på 78 grader i 10 minutter.
Gjær
WLP029
Tilsetter ren oksygen, 1 liter per minutt i 1 minutt.
Gjærer på 16 grader i 14 grader.