Takk for tilbakemelding!
Det er 2015 humle med 3% alfasyre.. Nesten så jeg burde gå opp på bitterhumle for å få det typeriktig?
Hva med koketid? Ser det brukes både 60 og 90 minutt..
Fulgte oppskriften og gikk for 60 min. Får bare brygge en gang til på 90 min hvis jeg ikke har fått bort ulumskhetene. Begynte med 28l og endte på 24 så det er vel en sjans for at det blir drikkendes
Takk for alle innspill!
Dette med svovellukt. Hvilken temperatur er best for gjæren å rydde opp i den på ?
Moral: Stol ikke på det de sier i den lokale bryggsjappa. (Med mindre du bor på Hamar.)
Da betrakter vi det som et interessant eksperiment. Jeg har aldri prøvd å ikke koke vørter med pilsnermalt i 90 minutter, så hold oss gjerne oppdatert på utviklingen.
Får du svovel, så gi gjæren tid til å rydde opp mest mulig før du tapper opp. 3 uker fra brygging til tapping er ikke noe problem. Et svakt anstrøk av svovel er vel dessuten nærmest typeriktig i en kølsch?
Ikke all svovellukt kommer fra DMS - som gir opphav til den typen svovellukt som ligner kokt kål. Dette er et temmelig komplisert tema, som jeg ikke skal late som jeg, med nokså begrensede kjemikunnskaper, skjønner noe særlig av, men jeg fant noe rimelig systematisk og greit her: https://www.morebeer.com/articles/sulfur_compounds_in_beer
Dette skal jeg huske på til en gang jeg har svovellukt i gjæringskaret.Jeg tror svolvelproduksjon er vanligere enn en tror. Men på kaldere temperaturer så vil ølet kunne sitte på mer H2S (?) enn på varmere temperaturer. Jeg merker iallfall at ølet mitt lukter svolvel etter juleferien hvor temperaturen i huset sank til ~15 C. Nå som temperaturen er tilbake på omtrent 20 grader så regner jeg med at svolvelen forsvinner.
Rådene jeg har fått rundt det å kvitte seg med H2S er bare å la ølet stå på gjæringskaret til det er borte. Det er et flyktig stoff og det vil mest sannsynligvis forsvinne av seg selv. Så lenge du ikke flasker mens du har svoveltoner i ølet er alt bra. Jeg har hørt et par ganger at øl som lager svolvel er bedre enn øl som ikke lager svolvel - så lenge du greier å kvitte deg med det. Vet ikke hvor sant dette er.
Hvis svolveltonene ikke forsvinner så hadde jeg vurdert å tilsette sukker til ølet og la det gjære litt på høy temperatur (20-22 grader). Kanskje bare tilsvarende karboneringssukker. Det burde være en ren utgjæring (sukker er jo ikke vanskelig å gjære) og forhåpentligvis tar CO2 med seg svolveltonene.
Da stemmer dine tanker overens med mine vertfall.
Men ble kun synsing for min egen del.
Lagde en pils nå der jeg kokte i bare 75min. Spent på om jeg fikk kokt ut nok dms.
Når du sier at det er å bare la det stå i et par måneder så vil det dampe av. Mener du å stikke om ølet og så la det stå i gjæringskar eller på flaske ferdig karbonert?Hvis du smaker på ølet når det er ferdig og du merker DMS så lar du det bare stå et par måneder til. DMS er temmelig flyktig og vil dampe av. Forøvrig er det min hypotese at 90% ikke er særlig følsomme for DMS. Personlig er jeg forbannet med en tunge følsom for DMS og jeg plukker opp store mengder DMS i en del kommersielt tilgjengelig øl (først og fremst disse jævla "kettle sour"-ølene med 15 min kok og mye pilsnermalt).
Jeg har en del DMS-produksjon i surølet mitt (lactobacillus kan lage DMS). Dette bli jeg ikke stressa av og lar det bare stå.