Mener Brülosophy fant ut at ferskfisk i kölsch var oppskrytt uansett...
Herregud
Rettelse: Ferskgjær
Mener Brülosophy fant ut at ferskfisk i kölsch var oppskrytt uansett...
Fortsetter denne herlige tråden:
All den tid eg ikkje er begynt å bruke ferskfisk, så er eg prisgitt tørrgjær.
Har og begrense med å lagre kaldt nå om sommaren.
Safale K-97, noe erfaringar med å bruke denne?
Ser S-23 nevnes, men eg har ikkje 10-14 graders lagringsplass.
Hvis du derimot ønsker å brygge et overgjæret øl som likner mest mulig på en pils, hvilket forsåvidt kan være en beskrivelse av en kølsch, så kan du prøve k-97. Fermentis oppgir 15-20 grader som ideell temperatur, men jeg ville prøve å legge den ned mot 15 grader. Ut fra hva jeg har lest av erfaringer folk har hatt, får du fort noe som ligner på belgisk øl om temperaturen i dunken blir liggende opp mot 20.
Det er her eg er. Eg vet den ikke blir typeriktig, men d får være en del av å gå frå nybegynner til "bedre" brygger
Har vært en del US-05 og vil gjøre noe nytt. Prøve tyske humler osv. Skal også prøve meg på Hveteøl, derfor K-97.
Kan prøve å lagre den ned mot 15-16. Og lage et nytt hybridøl. Nå har eg laget steambeer, så kan eg vel lage et annet hybridøl også
Da var min første kölsch satt til gjæring!
Landet på følgende:
92 % pilsner malt
6 % Vienna
2 % Flaked oats
15 g Magnum @ 60
20 g Mittelfruh @ 15
10 g Mittelfruh @ 5
Wyeast 2565
ABV 4.7 IBU 25
Putrer nå på 15'C
Havre, Magnum og sen-humle er vel litt fyfy....
Hvor lavt kan du få gjæret ølet? Poenget med det meste av hybridøl er å få et reint øl med ale-gjær, men du bør kunne gjære relativt lavt for å få det til. Steam er vel et unntak der? Hvis du er avhengig av romtemperatur, så husk også at temperaturen i dunken er den som betyr noe, og at den fort blir liggende 2-4 grader høyere enn temperaturen i rommet under den mest aktive fasen av gjæringen.
W-34/70 er en lagergjær, men kan antakelig brukes i prosjektet ditt med tyske øl. Jeg har hørt at den kan brukes helt opp mot 20 grader og gi et godt resultat. Men jeg har ingen personlige erfaringer med det (heller).
Du bør også kunne lagre lavere enn 15-16, sjøl om 15-6 er langt bedre enn romtemperatur. Jeg sitter akkurat med en kølsch som har stått til karbonering (flaske) noen dager. Den er så god som den kan være nå, men den har litt fruktighet av det slaget som skal være nesten umerkelig. Jeg setter snart flaskene i et kaldt kjøleskap, og når de får lagret seg der en stund, forsvinner etter hvert denne fruktigheten, og jeg sitter med noe som blir temmelig likt en pils - bare ikke helt, og det er jo meningen. Det der skjer nok ikke ved 15-16 grader.
Hvis du med hveteøl mener skikkelig bayersk weissbier, så er det igjen det samme som med kølsch; du må egentlg bruke fersk gjær. Ikke for å være kjip, men jeg er redd det er den bitre sannheten.
Hvorfor ikke fersk gjær, egentlig?
Her er oppskriften jeg tok bronse med i NM. Det er en ganske klassisk oppskrift med få ingredienser.
Kalvskinnet kölsch
OG: 1.049
FG: 1.008
IBU: 30
Malt:
4,75kg Weyermann premium pilsner
0,25kg Hvetemalt
Humle:
75g Hallertauer mittelfrüh (3%) på 60min
25g Hallertauer mittelfrüh (3%) på 15min
Gjær:
Wlp029
Mesket på 65 grader
Stormgjæring på 14 grader, økt til 17 etter stormgjæringen. Etter flasking og karbonering ble ølet lagret i kjøleskapstemp i omtrent to mnd.
Brygger kölsch i dag. 20L batch.
Malt
5500 kg pilsner
Humle
40g Saaz, 60 min
20g Saaz, 10 min
40g Saaz, tørrhumling
Mesking på 66 grader.
Gjæres med WLP029 i kjelleren som holder 16,5 - 17 grader.
Jeg er litt skeptisk til ideen om å tørrhumle det ølet der. Men jeg har jo ikke prøvd, så jeg skal ikke si jeg vet det ikke passer.
Jeg kunne vel si det samme om tørrhumling med edelhumle generelt. Jeg mener jeg har lest en god del innlegg av folk som som har prøvd, og som har blitt skuffet.