1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Øllet blir lysere under lagring

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av MonoBryggeriet, 14 Aug 2019.

  1. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har brygget en Irish red (EBC ca 25) som nå etter bortimot 2 mnd har lysnet relativt mye. Fra å være mørk rødbrun i fargen er den nå nesten kobberfarget. Har prøvd å google litt på dette uten å ha funnet noe annet enn en tråd i et annet ølforum hvor noen nevnte at "den kunne skille seg hvis kok ikke var god nok"? Noen her som har en forklaring? Øllet er lagret på fat på mellom 1-2 grader. Bryggedagen gikk ikke som planlagt, og lav SG gjorde at kok var ca 2 timer. Men dette går jo imot det som jeg fant med googling og kilder jeg ikke aner noe om …
     
  2. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    @Botnen
    Var ikkje du bort i noko lignande?
     
  3. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jo, stemmer.. med meg viste det seg at ølet (som var på fat) hadde fryst. Så etterhvert som jeg kom lenger ned i fatet, smeltet sikkert isbiten i fatet å vatnet ut ølet mitt
     
    Sarge liker dette.
  4. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Høres ut som mikroskopiske partikler som har sunket over tid
     
    Sarge liker dette.
  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Partikler i ølet gjør det lysere, da de vil reflektere lyset bedre enn et øl fritt for partikler.

    Dette hørtes artig ut.
     
  6. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    For 3 uker siden tappet jeg noen flasker fra fatet, og drakk en av dem i kveld. Helt fin, den samme mørkerøde fargen, og smaken akkurat slik jeg husker den. Men fra fatet smaker det "tynnere", og slett ikke så godt som det fra flaske, og fargen er 5-10 EBC lysere. Dette med partikler er jo selvsagt en mulighet, men fatet har ikke blitt flyttet på siden jeg fylte noen flasker, og alt av eventuelle sedimenter burde vel være godt satt i bunn forlengst (brygget for 2 mnd siden). Så jeg skjønner det bare ikke! Det positive er jo at jeg tror jeg får frigjort et fat ;)
     

Del denne siden