Verdant har visst ikke endra seg så mye på de to åra sida forrige innlegg her. Men kanskje litt?
Jeg har gående en Old Salt Tavern nå, på fjerde dagen. Starta gjæringa på 16/17 grader, satte den etter hvert opp på 18/19, og nå har den havna her oppe i varmen på 20/21. Den har gått fra 1.058 til 1.018, og det er 68% utgjæring så langt. Grei jobbing, i og for seg. Det klukker fremdeles noenlunde greit, men jeg får noe av den gamle følelsen: Jeg stoler ikke på at Verdanten ikke funderer på å gå hjem litt tidlig, og får lyst til å gi den et solid spark i akterenden. Kommer den seg ned på 1.014 er vi i mål - meska tross alt på 66+72, og det er ingen strategi for maks utgjæring - men det er slitsomt med sånne du ikke helt tør stole på
. Den har liksom brukt urimelig lang tid på de siste par poengene.
Det som ikke var helt likt den opplevelsen jeg har hatt før, var at gjæren holdt seg i skinnet gjennom den mest aktive fasen. Sjøl om jeg bare har fire liters frirom, var den ikke i nærheten av å prøve å bryte seg ut, sjøl om den laga et godt skumlag. Så da jeg satte den opp det siste steget - og SG var nede på 1.022 - ante jeg fred og ingen fare. Og jeg satte den dessuten opp fordi den begynte å vise tegn til å gi seg. Men da slo svinepelsen til: Midt under nedkjølinga av gårsdagens brygg begynte den å spytte gjær ut av gjærlåsen, som deretter tetta seg godt. (Stresset blei ikke mindre av at Kaminsky-starteren med dagens gjær også valgte dette tidspunktet til å skumme over.)
Jeg fikk da ordna opp, og satte blow off på plass. Og så klart; etter at den hadde pressa ut et par dråper, trakk gjæren seg rolig tilbake ned i karet igjen. Så nå klukker den fredelig og fint. (Kusina mi hadde en gang en nokså uberegnelig katt som oppførte seg sånn. Den gikk bare under navn av Satan-katta. Du slappa ikke særlig av når den la seg til på fanget ditt.)
Nåja, poenget med denne vesle historia er - ved sida av at du aldri skal stole på denne gjæren - at den kanskje trenger mer oksygen. Denne var høsta fra et tidligere brygg, så det var ikke tørrgjær. Normalt gjærer jeg åpent under hovedgjæringa, og det tilfører noe oksygen, men den sjansen tok jeg ikke med 26 liter i dunken da skumlaget begynte å bygge seg opp. Så kanskje jeg skulle gitt den en ekstra dose O2? Kanskje den da hadde gjæra mer normalt, og ikke tatt den der merkelige pausen litt før 1.020?