Finn Berger
Moderator
Ok, så det er resultatet etter tilsetninger av salter som står i den profilen til høyre? My bad; det er rimelig. Jeg gikk ut fra at det var vannprofilen din i utgangspunktet, siden det står Lommedalen der.
Jeg tror jeg ville hatt et 1:1-forhold mellom sulfat og klorid i en porter, men det er i engelske portere, som er det jeg har brygga. Amerikanere er jo så snåle, så kanskje det er riktig. Men siden det er en amerikansk porter; hvorfor har de brukt ei europeisk humle som smaks-/aromahumle? Jeg hadde brukt noe klassisk amerikansk - og hvorfor ikke den mest klassiske, Cascade?
Jeg ville heller ikke lagt pH'en så lavt. For det første er det ikke optimalt for meskinga. Du bør ligge mellom 5,4 og 5,6 i følge vanlige anbefalinger. Og for det andre risikerer du at den lave pH'en forfølger deg fram til det ferdige ølet, og du får en syrlig og endimensjonal porter, ikke den der fyldige med mange gode smaker i. (Det blir sikkert ikke så dramatisk, men det er en sjanse du tar som ikke er nødvendig.)
Magnesium er unødvendig, som @Jørgen sier. Skal du bruke det, bør du eventuelt bruke mer, i alle fall om vi skal tro John Palmer: " ... levels of 20-40 ppm are said to enhance the flavor of dark beer styles, such as porter and stout." (Palmer, How to Brew, s.336) Med den mengden magnesiumsulfat du har der, får du 18 ppm, etter litt enkel hoderegning. (1 gr i en liter gir 98,6 ppm magnesium. Men sjekk hoderegninga mi; jeg er ikke mattematiker!) Men siden vi snakker om magnesiumsulfat, så endrer du forholdet mellom sulfat og klorid om du legger på noen gram av det. Legger du på 4 gram magnesiumsulfat, som skulle bringe deg opp på ca. 30 ppm magnesium, kan du kutte ut 3 gram kalsiumsulfat. Jeg tror det blir sånn omtrent riktig. (1 gram/l magnesiumsulfat gir 389 ppm sulfat, mens ditto kalsiumsulfat gir 557 ppm. You do the math. )
Noe helt annet jeg stusser litt over, er bruken av lyst münchenermalt. Det går fint, men det blir mye "malttyngde" i smaken (kjeks og rista brød-type smaker). En lettere versjon får du med Maris Otter. Men det er ikke noe galt å bruke münchener, altså.