Så langt ser jeg (brygge)litteraturen støtter dels opp om utsagnet ditt, men sliter med å få det til å stemme med termodynamikkens lover. Hvor blir energien av, med mindre den går til faseomvandring eller varmetap?
Ditt IRL eksempel gjør jo også det, men her er det jo litt annet som betyr noe, som nevnte varmetap, blant annet i form av overføring, hvor en stor/bred kjele vil kunne få mer energi overført via bunnen.
@Finn Berger: Er vi for off topic nå? Jeg kan kaste inleggene ut senere i så fall, men det er jo relatert til "kort og rufsete" (værsågod!)metoden mtp fordamping.
Har lest mye nå, og jeg er veldig sikker på at overflaten ikke betyr noenting for hvor mye som avdampes, Overflaten er jo (som regel) det samme som bunnen, og en bred bunn vil kunne samle opp mer varme fra gassbluss og annet. Det er også en fordel på mange måter å fordele varmen på en stor overflate.
Men det hjelper ikke på avdamping gitt samme effekt inn! Hverken av hele vørter eller DMS. Det er energi inn -> energi ut (fordamping eller tap). Fysikken er klokkeklar, og jeg kan ikke se hvordan du skal få mindre damp med mindre overflate gitt samme energi inn. Man struper jo ikke effekten ved å ha mindre overflate. (Det er ingen artikler som engang gidder å ta opp dette som et tema. Se eks: https://www.briggsplc.com/wp-content/uploads/technical-papers/EvaporationWort-Boiling-JAN-2014-Briggs.pdf )
Tror vi står overfor en skikkelig brygge-mye her, av noe som bare har blitt gjenfortalt av andre (og da på feilaktig grunnlag).
Jeg laget en tråd her, for å ikke forsøple tråden ytterligere
https://forum.norbrygg.no/threads/betydningen-av-storrelsen-pa-overflaten-av-kokekjelen.42837/
Du overser faktisk ett punkt i denne fysikken, og det er overflate. Nå har jeg vært så bastant på dette, at hvis jeg tar feil så innser jeg at en god gammeldags flogging er på sin plass. Men det er jeg null interessert i..
Jeg overser ikke overflaten. Jeg sier bare at den ikke betyr noe. Den har ingen på .
Jeg er minst like sta, så vi tar det i den andre tråden. I likhet med deg, vet jeg at jeg har rett .
Jeg for min del mener det er et enkelt regnestykke så lenge vi snakker om mengder der vi kan ignorere trykk. Den netto tilførte energien vil være bestemmende for fordamping ved koking, så lenge vi snakker om samme trykk. Legg merke til at jeg skriver netto tilført energi. Varmetap gjennom veggene etc vil selvsagt ha en negativ effekt på kokingen.
Jeg er derfor ganske sikker på at så lenge vi snakker om koking, så spiller overflaten liten eller ingen rolle for hvor mye som kokes bort per tidsenhet.
Fikk akkurat en mail fra Mats på Strømmen. De har fått inn ny ladning med Imperial gjær, så nå skal jeg teste L17 Harvest (samme som wlp860, det er gjæren fra Augustiner i München) på høy temperatur i en liten kort og rufsete batch så snart jeg får 20-liter'n i hus. L17 var den gjæren Schott særlig anbefalte til lager på ale-temperatur.
Gleder meg.
Du tester det grundig, ihvertfall. Og med mange ulike øl. Pils og en lys bitter vil vel avdekke problemer ganske greit. Det blir spennende å følge.Kort rapport:
Jeg fikk utmerket utbytte av meskinga, så den sida av kort og rufsete ser ut til å funke godt. Jeg satte ølet for 3 dager sida, og det har nå gått fra 1.050 til 1.020.
Det blei ikke høy aletemperatur; jeg begynner litt pent med 14 grader. Det er allikevel 4 grader over hva jeg "normalt" ville satt det på. (Kjelleren min holder 14 grader nå, så det passa liksom litt for godt.) Så langt ser det veldig bra ut; raskere gjæring enn jeg har hatt noen gang, og uten sjenerende H2S-produksjon. Det siste har plaga meg voldsomt tidligere - også med denne gjæren. Nå er det bare litt - og det er godt innafor. Du gjærer ikke pils uten å få noe svovel.
Dagen før denne satte jeg en annen kort og rufsete pils, med en god del Centennial i wp. Der slengte jeg en pose av Fermentis' versjon av Hürlimann-gjæren (wlp885), som visst egentlig er en alegjær med STA1 (diastaticus, altså), rett oppi vørtere. Den har også stått på 14 grader. Den er nede på 1.018, med litt mer svovel, men ikke voldsomt der heller.
Begge batchene er forøvrig halve batcher; 12-13 liter. Jeg brukte hele posen - 200 milliarder - til den med L17, og altså én pose uhydrert s-189 til den andre. Det skulle vel være grei gjærmengde, temperaturen tatt i betraktning.
Jeg har en tilsvarende behandla nord-engelsk brown ale som er 5 dager gammel, og den ser ut til å være ferdig utgjæra faktisk. Rikelig med Imperials A31 Tartan (wlp028) - og på 14 grader, den også.
Det er sjølsagt umulig å si noe om hvordan dette eksperimentet faller ut før ølene er ferdige til å drikkes, men foreløpig ser det veldig hyggelig ut. Greit utbytte, grei gjæringsprosess, og ikke noe hint av DMS så langt jeg kan kjenne, i alle fall.
Jeg kjører et brygg til i dag; en best bitter. Den skal få en pose Imperial A09 Pub (wlp002). To pils og to engelske ales; det skulle vel bli et brukbart grunnlag for å vurdere om kort og rufsete funker?
Jeg risikerer visst å gå over til den mørke sida.
Du tester det grundig, ihvertfall. Og med mange ulike øl. Pils og en lys bitter vil vel avdekke problemer ganske greit. Det blir spennende å følge.
Og da jeg åpna opp tappekaret etter at jeg var ferdig, og stakk nesa nedi, stakk det i alle fall godt i den.
Jeez. Tipper ikke det karet veldig lett?
Jeez. Tipper ikke det karet veldig lett?
Har du sett bilder av asiaten som går på stranden og balanserer lange tynne steiner oppå hverandre? Finn er vår asiat som balanserer lange tynne steiner oppå hverandre
Hadde du brukt en Rickenbacker, gitaren, i flaskefyllingsprosessen, så hadde eg oppsøkt deg og tatt den fra deg.jeg vanligvis bruker, en Rickenbacher (ikke gitaren!)
Hadde du brukt en Rickenbacker, gitaren, i flaskefyllingsprosessen, så hadde eg oppsøkt deg og tatt den fra deg.
Makan...
Godt er nå det! Flotte gitarer.Neida, jeg har en Furch, jeg (men jeg bruker den jo ikke til flaskefylling, da).