LarsUlv
Norbrygg-medlem
Ah, men vil det gi bedre effektivitet? Fordi vi filtrerer vørteren igjennom en sil når det tappes i gjæringbøttene, så det blir på en måte filtrert der.
Følte at vannet gravde seg ganger igjennom malten, så all malten ble ikke berørt under skylling om vi ikke gjorde det. Men det kan være psykisk..
Det KAN gi bedre effektivitet, men potensielt på bekostning av smak.
"Drit" i effektiviteten....vet det er lett å være veldig opptatt av det, men ... heller 19 liter godt øl enn 22 liter øl med en liten bismak.
Når dere roter opp hele maltsengen, får dere med proteiner, fett, maltrester, osv som KAN gi usmak på det ferdige ølet dersom det kommer med når vørteren kokes. Får dere for eksempel med masse korn-skall når dere koker så kan dere få en snerpete bitterhet som ikke er noe godt. Da er det for sent å filtrere gjennom en sil til gjæringsbøtten, bitterheten er allerede kokt ut i vørteren.
På BB30 er det litt vanskelig å styre hastigheten dere skyller med.
Helle på litt og litt, legg et ark med aluminiumsfolie på toppen av maltsengen og stikk mange hull i slik at skyllevannet fordeles bedre, osv osv.
Dere finner flere diskusjoner på forumet som tar opp dette.
Men RDWHAHB, godt øl blir det nok helt sikkert. Ikke meningen å skremme dere.