Tråden for dumme spørsmål.

Har nettopp kjøpt oksygenregulator fra jula og ble brått usikker på hvilken vei regulatoren skal skrus for å stenge igjen ventilen. På bildet ser dere at ved å skru mot høyre, noe jeg vanligvis forbinder med å stenge, står det +, og til venstre - .

Noen som har erfaring? Hva er åpent og hva er lukket? Jeg har lite lyst til å skru regulatoren på flaska hvis det viser seg at den står fullt åpent for å si det sånn.

3f7435d53c9ae14da3e7209af005ecfc.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Endte opp med å ha vært snill Ekornskurk i 2016 og fikk gavekort på Bryggselv, noe som selvfølgelig stod øverst på listen til nissen. Og som jeg selvfølgelig er meget fornøyd med. Aner noen her inne om de pleier å kjøre "Januarsalg" eller er det bare å kjøre ned å få brent det av nå i romjulen?
 
Hei alle sammen. Flasket mitt 3. Brygg i forrige uke. Må si at jeg var litt overasket over smaken på brygget. La meg forklare: jeg lagde et Danish style. Etter en uke med gjæring så tok jeg en prøve og det smakte godt. En uke senere tok jeg en ny prøve og til min overraskelse smakte brygget øl men med en slags eple smak. OG var 1044 og fg var 1007. Jeg brukte en pose med bedre øl , altså 50/50 druesukker og dme. Skulle nesten ønske at jeg flakset det etter en uke. Nå står den flasket og karboneres naturlig, til dette brukte jeg sukker lake. Temp under gjæring var 20-22 grader, vel og merke inne på et lite bad. Dunken sto ikke direkte på varmekabler. Disse ble forresten skrudd av.
Det jeg lurer på er : hvor kom denne fruktige , litt lignende eple smaken i fra? Og vil den forsvinne i flaskene?

Takk på forhånd!
 
Det er nok acetaldehyde. Smaken av grønne epler. Det er noe som dannes under gjæring når gjæren spiser glukose, før den videre omvandler denne til etanol. Så den blir borte hvis du har latt gjæren rydde opp etter seg. Men hvis du flasket med denne smaken så tar det kanskje litt lengre tid enn hvis den ville stått på gjæringsdunken. Det jeg stusser på er at du la merke til denne smaken etter så lenge som to uker. Som regel så er den tilstede ganske tidlig i gjæringsforløpet, for å så forsvinne igjen, hvis man først merker den.
Smaken kan også komme av oksidert etanol, men som regel er det andre smaker (eller mangel på friske, distinkte smaker) som er mer fremtredende enn a-dehyde hvis ølet er oksidert.

Det er nok mest et tegn på at gjæren ikke har gjort jobben sin skikkelig, og det kan komme av forskjellige årsaker.
 
Sist redigert:
Det er nok acetaldehyde. Smaken av grønne epler. Det er noe som dannes under gjæring når gjæren spiser glukose, før den videre omvandler denne til etanol. Så den blir borte hvis du har latt gjæren rydde opp etter seg. Men hvis du flasket med denne smaken så tar det kanskje litt lengre tid enn hvis den ville stått på gjæringsdunken. Det jeg stusser på er at du la merke til denne smaken etter så lenge som to uker. Som regel så er den tilstede ganske tidlig i gjæringsforløpet, for å så forsvinne igjen, hvis man først merker den.
Smaken kan også komme av oksidert etanol, men som regel er det andre smaker (eller mangel på friske, distinkte smaker) som er mer fremtredende enn a-dehyde hvis ølet er oksidert.

Det er nok mest et tegn på at gjæren ikke har gjort jobben sin skikkelig, og det kan komme av forskjellige årsaker.


Ok... Hvis dette er årsaken, er det ikke rart at den ikke var tilstede når jeg tok en SG prøve etter en uke? Da var SG 1010. Skulle jeg kanskje latt den stå lenger? Den sto i 2 uker på dunken før jeg flasket. Du mener altså at den vil forsvinne inne i flaskene gitt nok tid?
Takk for svar
 
Eg er på veg for å kjøpe mitt nye gjæringsskap i dag: http://www.elkjop.no/product/hvitevarer/vinskap/JC48DBL/temptech-vinskap-jc48dbl


Nokon innvendingar på om dette ikkje kjem til å fungere som eg trur? Eit kjøleskap er uaktuelt pga WAF, og eg antar eg skal klare å halde stormgjærande lagerøl på 12 grader iom skapet går ned til 8. Synes det virkar som ei god løysing for ein liten leilegheit for å gjære øl frå 12 grader og oppover. Tanken er å klistre på temperaturmålar på gjæringsskapet, og stille inn manuelt. Om det går an å køyre ein STC-aktig løysing er jo det sjølvsagt å føretrekke, men er usikker på kor vidt temperaturinnstillingane restartar seg ved av- og påslåing.
 
Eg er på veg for å kjøpe mitt nye gjæringsskap i dag: http://www.elkjop.no/product/hvitevarer/vinskap/JC48DBL/temptech-vinskap-jc48dbl


Nokon innvendingar på om dette ikkje kjem til å fungere som eg trur? Eit kjøleskap er uaktuelt pga WAF, og eg antar eg skal klare å halde stormgjærande lagerøl på 12 grader iom skapet går ned til 8. Synes det virkar som ei god løysing for ein liten leilegheit for å gjære øl frå 12 grader og oppover. Tanken er å klistre på temperaturmålar på gjæringsskapet, og stille inn manuelt. Om det går an å køyre ein STC-aktig løysing er jo det sjølvsagt å føretrekke, men er usikker på kor vidt temperaturinnstillingane restartar seg ved av- og påslåing.
Det vil fungere fint, men billige vinskap bråker veldig mye mer enn kjøleskap. Jeg ville kjøpt et benkekjøleskapnog brukt denne: https://m.bryggselv.no/temperaturkontroll/103021/itc-310t-temperaturkontroll-6-programmerbare-steg-kjøle-varme

Du vil lande på ca samme pris Om du kjøper et nytt kjøleskap.

Vinskapet har heller ikke en temp-probe du kan feste og isolere til gjæringskaret ditt.
 
Takk for svar! Tenker å prøve meg på denne med ITC:

http://www.elkjop.no/product/hvitevarer/kjoleskap/LTT68S12E/logik-kjoleskap-ltt68s12e-64-cm

og inni der står denne med blowoff:

https://m.bryggselv.no/kar/400417/gjæringskar-pet-22l-m-kran


Håpar ikkje isboksen inni vil skape problem?
De
Takk for svar! Tenker å prøve meg på denne med ITC:

http://www.elkjop.no/product/hvitevarer/kjoleskap/LTT68S12E/logik-kjoleskap-ltt68s12e-64-cm

og inni der står denne med blowoff:

https://m.bryggselv.no/kar/400417/gjæringskar-pet-22l-m-kran


Håpar ikkje isboksen inni vil skape problem?

Dette kjenner jeg at jeg ville styrt unna.
 
Pga fryseboksen?

Skal prøve meg på det utan fryseboks som vart lenka til ovanfor. Kjempeflott med raske svar her!
 
Lurer også på kjølekapasiteten til det kjøleskapet. Ser jeg ikke plass til kompressor så blir jeg litt skeptisk...
 
Tilbake
Topp