Tråden for dumme spørsmål.

Var en tur innom min lokale rørleggerforretning og kjøpte ett 90 graders messing bend for å få gjæringskaret inn i kjøleskapet. vil denne messingen lage trøbbel for meg med tanke på gjæring/smak? eller er jeg var overnervøs nå? vil jo ikke ødelegge noe øl heller. Og hvordan rengjør jeg best denne messingsaken?
154ef9c84dc09b4982282ea2dc2cb7ce.jpg
Hvis du er overnervøs kan du bruke tilsvarende i kobber, f.eks. denne: https://m.clasohlson.com/no/Bend-90°/Pr307016000
 
Var en tur innom min lokale rørleggerforretning og kjøpte ett 90 graders messing bend for å få gjæringskaret inn i kjøleskapet. vil denne messingen lage trøbbel for meg med tanke på gjæring/smak? eller er jeg var overnervøs nå? vil jo ikke ødelegge noe øl heller. Og hvordan rengjør jeg best denne messingsaken?
154ef9c84dc09b4982282ea2dc2cb7ce.jpg
Men hva skal du bruke den til?
 
Men hva skal du bruke den til?
Den skal stå oppi gummien til gjæringslåsen, og en slange videre fra den og oppi glass/flaske med starsan. Sånn at alt sammen passer inn i ett kjøleskap. Så det er jo igrunn bare CO2 som skal passere der. Så hvor mye det har å si vet jeg ikke.
 
Den som er avbildet er vel ikke av messing men kobber?
Ikke det at jeg vet det men jeg tror du er mer enn litt nervøs:)
Biltema har noen i plast som jeg har brukt. Sett med diverse smådippedutter.
Men tror ikke de var merket med food grade.
I den store butikken på nettet er det helt sikkert mye å velge i.
 
Den som er avbildet er vel ikke av messing men kobber?
Ikke det at jeg vet det men jeg tror du er mer enn litt nervøs:)
Biltema har noen i plast som jeg har brukt. Sett med diverse smådippedutter.
Men tror ikke de var merket med food grade.
I den store butikken på nettet er det helt sikkert mye å velge i.
Rørleggeren i rørleggersjappa sa det var messing. Men da vasker jeg den godt i oppvaskmaskinen og lenger den i starsan før bruk [emoji3] takker så meget for svar [emoji3][emoji106]
 
Samme som jeg har nå det. Synes det er fint å kunne lage sånn ca 1 kasse ferdig drikke. :) Men et spørsmål: Kan man bruke platen (induksjon) til å varme opp mesken mens biab fortsatt er i kjelen, eller vil biab ødelegges? Eller er det heving av temp kun ved tilsett av varmt vann som gjelder?:oops:
Synest personlig det er lettere å bruke kokende vann, kokt opp i seperat kjele for å øke temperatur. Har induksjonen på laveste trinn kun for å opprettholde temperatur på meskingen på "hovedkjelen". Grunnen til at jeg gjør det slik er for å unngå at det svir seg men også for at det skal ta mindre tid. Kokende vann står klart når det er tid for å øke temp. Bruker denne kalkulatoren for å regne ut vannmengdene: https://www.brewersfriend.com/mash/
 
Men seriøst: dropp hele driten og lag deg en blow off med en silikonslange som går rett i hullet. Easy peasy.
 
Den skal stå oppi gummien til gjæringslåsen, og en slange videre fra den og oppi glass/flaske med starsan. Sånn at alt sammen passer inn i ett kjøleskap. Så det er jo igrunn bare CO2 som skal passere der. Så hvor mye det har å si vet jeg ikke.
Atte hvaforno?
Bare stikk slangen rett i hullet, eller i den røde pakningen, slik @1Morten foreslår.
Var det jeg fisket etter også når jeg lurte på hva du skulle med rørbiten.
Slangen bøyer seg jo fint over kanten.
Du trenger ikke den metallbiten.
 
Bare stikk slangen rett i hullet, eller i den røde pakningen, slik @1Morten foreslår.
Var det jeg fisket etter også når jeg lurte på hva du skulle med rørbiten.
Slangen bøyer seg jo fint over kanten.
Du trenger ikke den metallbiten.

det er godt det finnes smartere folk enn meg i verden! takk :D
Var litt redd det skulle komme en lei knekk på slangen og blokkere hele greia, men igjen, overnernøs? [emoji3]
 
Var litt redd det skulle komme en lei knekk på slangen og blokkere hele greia, men igjen, overnernøs? [emoji3]

Du kan nok slappe helt av. Det skal være litt av en knekk hvis den skal kunne stoppe trykk etter hvert som det bygger seg opp. Gassen er såpass dynamisk at den finner en vei gjennom før eller siden.
 
I går prøvesmakte jeg på en øl vi laget av mørk økologisk malt fra der onkelen min jobber. Vi kokte det opp med 50 gram cascade, altså 20 på 60 min, 20 på 30min og 10 på 5. Easy peasy. Så tørrhumlet vi med 30 til etter 9 dager. Denne smaker lakris, fishermans friend....
Litt spess for en øl for å si det sånn, ikke vondt, men veldig uventet. Er dette resultat av dårlig hygiene eller kan det være malten. Har også merket at ølet blir bitrere, beskere etter vi begynte å brygge hos ham. Er det vannet (Storhaug vann, I Stavanger)? Vi har brukt både us-05 og andre gjærtyper som kommer med settene.
Hmph...
 
Det er ikke uvanlig at mørkt malt gir smak av lakris. Ofte er det mørk spesialmalt som gir slike smaker og hvis du bruker en stor andel av slik malt så kan smaken bli dominerende. Det høres også ut som du har fått ganske tørt øl i tillegg. Hva er OG og FG? Hva var mesketemperaturen? Var det kun en type malt i bruk?
 
Det er ikke uvanlig at mørkt malt gir smak av lakris. Ofte er det mørk spesialmalt som gir slike smaker og hvis du bruker en stor andel av slik malt så kan smaken bli dominerende. Det høres også ut som du har fått ganske tørt øl i tillegg. Hva er OG og FG? Hva var mesketemperaturen? Var det kun en type malt i bruk?
Glemte seff å presisere. Det var mørk maltekstrakt fra bakeriet der han jobber. Så ingen mesking. Tørr og tørr, OG var 1046 og FG ble 1012. Vi brukte bare dette ekstraktet. Vi eksperimenterte med dette maltet for å se om vi kunne bruke det (billig) til øl. Gjæren var faktisk noe vi hadde til overs fra et Danish style ølsett fra brewmart ( muntons produsert)
Det ble 19 liter med veldig billig øl ettersom det eneste vi kjøpte var cascade.
 
Sist redigert:
Glemte seff å presisere. Det var mørk maltekstrakt fra bakeriet der han jobber. Så ingen mesking. Tørr og tørr, OG var 1046 og FG ble 1012. Vi brukte bare dette ekstraktet. Vi eksperimenterte med dette maltet for å se om vi kunne bruke det (billig) til øl. Gjæren var faktisk noe vi hadde til overs fra et Danish style ølsett fra brewmart ( muntons produsert)
Det ble 19 liter med veldig billig øl ettersom det eneste vi kjøpte var cascade.

Tipper (igjen) at dette har sammenheng med at dette maltekstraktet er laget for å brukes i brød eller kaker, ikke for å brygge øl av. Artig at du prøvde.

:)
 
Tipper (igjen) at dette har sammenheng med at dette maltekstraktet er laget for å brukes i brød eller kaker, ikke for å brygge øl av. Artig at du prøvde.

:)

Innholdet i malt for bakerbransjen:
Barley & Malt Extracts, Actimalt Powders (band dried), Malted Flakes, Malted Kibble (cut grain), Malt Extracts, Malt Flours, Torrified Cereals, Spraymalt Powders

Innholdet i malt for brygging:
Cereal extracts, Barley & Malt extracts, Malt extracts, Actimalt powders (band dried), Spraymalt powders, Malted Barley (Whole & Crushed), Malted Wheat (Whole & Crushed), Roasted Barley (Whole & Crushed), Torrified Cereals (Whole & Crushed)

Kilde: muntons.com

En av forskjellene er altså «Maltet Kibble». På en annen nettside er dette beskrevet slik: Kibbled flakes and malts are used in a range of standard and specialist bread products to provide a natural source of fibre, flavour and texture.
 
Tilbake
Topp