Tråden for dumme spørsmål.

Nettopp fått PH meter i posten, så dumt spørsmål: Justerer dere vannet før innmesk og? Eller bare 5 minutter ut i mesk?
 
Nettopp fått PH meter i posten, så dumt spørsmål: Justerer dere vannet før innmesk og? Eller bare 5 minutter ut i mesk?

Jeg dreiv med det ei stund, og det har lite for seg. Det er pH etter at du har blandet inn malten som er interessant. Men om du veit at du skal tilsette ei teskje syre, kan du jo godt gjøre det på forhånd, eller i det du tilsetter malten. Jeg gjør det siste, dvs, jeg hiver oppi salt og eventuell syre i det jeg blander inn malten i vannet. Men det forutsetter jo at du veit sånn omtrent hva du trenger. Så måler jeg pH så snart jeg har fått rørt alt godt sammen, og har fått utjevnet og justert/stabilisert temperaturen. Det tar kanskje fem minutter. Dermed får jeg ganske kjapt justert pH'en, om det trengs.

Det er nok en fordel å kunne gjøre justeringene i det du blander malt og vann, for ting skjer veldig fort de første minuttene. Men om du ikke bommer helt, tror jeg ikke de negative konsekvensene blir særlig merkbare. Om jeg brygger en lys pils, og helst vil meske på 5,2, og så etter 5 minutter oppdager at jeg har 5,4, så tar jeg det veldig rolig:). Skulle jeg ha 5,8, derimot, ville jeg bli litt stressa (og lure hardt på hva pokker det var som skjedde her). Og viser pH-meteret 6 ... så går jeg antakelig ganske rolig bort i rotekassa og graver opp pH-stripsene, for da er det noe gæ'ernt med pH-meteret:p.
 
Jeg dreiv med det ei stund, og det har lite for seg. Det er pH etter at du har blandet inn malten som er interessant. Men om du veit at du skal tilsette ei teskje syre, kan du jo godt gjøre det på forhånd, eller i det du tilsetter malten. Jeg gjør det siste, dvs, jeg hiver oppi salt og eventuell syre i det jeg blander inn malten i vannet. Men det forutsetter jo at du veit sånn omtrent hva du trenger. Så måler jeg pH så snart jeg har fått rørt alt godt sammen, og har fått utjevnet og justert/stabilisert temperaturen. Det tar kanskje fem minutter. Dermed får jeg ganske kjapt justert pH'en, om det trengs.

Det er nok en fordel å kunne gjøre justeringene i det du blander malt og vann, for ting skjer veldig fort de første minuttene. Men om du ikke bommer helt, tror jeg ikke de negative konsekvensene blir særlig merkbare. Om jeg brygger en lys pils, og helst vil meske på 5,2, og så etter 5 minutter oppdager at jeg har 5,4, så tar jeg det veldig rolig:). Skulle jeg ha 5,8, derimot, ville jeg bli litt stressa (og lure hardt på hva pokker det var som skjedde her). Og viser pH-meteret 6 ... så går jeg antakelig ganske rolig bort i rotekassa og graver opp pH-stripsene, for da er det noe gæ'ernt med pH-meteret:p.
Takk. Jeg vet jo ikke helt hvor mye jeg trenger ennå. Regner med at det blir en litt vanesak basert på erfaring og? Stresser meg litt dette her, men det gjør jo alt nytt :) Jeg driver fly-sparge, så det vannet tenkte jeg å regulere uansett.
 
Takk. Jeg vet jo ikke helt hvor mye jeg trenger ennå. Regner med at det blir en litt vanesak basert på erfaring og? Stresser meg litt dette her, men det gjør jo alt nytt :) Jeg driver fly-sparge, så det vannet tenkte jeg å regulere uansett.

Jeg var stressa som fy den første tida med pH-meteret:). Men nå har jeg en rimelig god ide om hva som trengs, og trenger sjelden å risikere saligheta gjennom å bryte det andre bud.

Jeg justerer alltid litt på frihånd når jeg fyller på mer vann, og ja, skyllevannet bør du jo justere når du driver med kontinuerlig skylling. Jeg hiver alltid oppi ei skje 44% syre i andre runde av partiskyllinga når jeg brygger lyse øl. Det er kanskje egentlig unødvendig, for jeg risikerer jo ikke tanninekstraksjon med den teknikken. Det skjer altså ikke noe galt, og om pH blir litt høy, kan jeg bare justere i kokekjelen. pH der er jo veldig viktig, også.
 
Jeg var stressa som fy den første tida med pH-meteret:). Men nå har jeg en rimelig god ide om hva som trengs, og trenger sjelden å risikere saligheta gjennom å bryte det andre bud.

Jeg justerer alltid litt på frihånd når jeg fyller på mer vann, og ja, skyllevannet bør du jo justere når du driver med kontinuerlig skylling. Jeg hiver alltid oppi ei skje 44% syre i andre runde av partiskyllinga når jeg brygger lyse øl. Det er kanskje egentlig unødvendig, for jeg risikerer jo ikke tanninekstraksjon med den teknikken. Det skjer altså ikke noe galt, og om pH blir litt høy, kan jeg bare justere i kokekjelen. pH der er jo veldig viktig, også.
Og her lærer jeg mer. Justerer du i kokekjelen? Før eller etter kok?
 
Og her lærer jeg mer. Justerer du i kokekjelen? Før eller etter kok?

Før kok. Standard visdom er vel at du bør ligge mellom 5,2 og 5,4. Lavt for lyse øl, litt høyere for mørke, siden lyse øl skal ende opp med en lavere pH til slutt enn mørke øl.

Jeg ville ikke ligge over 5,4, da høyere pH gir en røffere bitterhet.

Vær obs på at pH'en gjerne synker i løpet av kokinga, med 0,1 til 0,2. Det er normalt, slik at den vørteren du setter til gjæring godt kan ha en pH nede på 5,0.
 
Før kok. Standard visdom er vel at du bør ligge mellom 5,2 og 5,4. Lavt for lyse øl, litt høyere for mørke, siden lyse øl skal ende opp med en lavere pH til slutt enn mørke øl.

Jeg ville ikke ligge over 5,4, da høyere pH gir en røffere bitterhet.

Vær obs på at pH'en gjerne synker i løpet av kokinga, med 0,1 til 0,2. Det er normalt, slik at den vørteren du setter til gjæring godt kan ha en pH nede på 5,0.
Tusen takk Finn :)
 
Tusen takk Finn :)

Bør vel legge til at lav pH under kokinga gir litt dårligere utbytte av alfasyra, så det kan være en ide å legge på noen IBU når du beregner bitterheta. Tror ikke det dreier seg om så mye, og vi er ikke veldig følsomme for mindre endringer i bitterhet, heller. Jeg kan ikke si at jeg merker noe, i alle fall. Men det hører med i bildet når du vurderer hvordan du vil justere pH i kok.
 
Jeg får ikke målt pH lengre. Men det jeg er skråsikker på er at før jeg begynte med kalkulerte (og også målte beregninger i starten) så får jeg merkbart lavere bitterhet enn da jeg ikke brukte syre.
 
Jeg får ikke målt pH lengre. Men det jeg er skråsikker på er at før jeg begynte med kalkulerte (og også målte beregninger i starten) så får jeg merkbart lavere bitterhet enn da jeg ikke brukte syre.

Kan det tenkes at det er forskjellen i tannininnhold du merker?

Jeg er ikke veldig mye mer begeistret for brülosofien enn du er, men for hva det er verdt: http://brulosophy.com/2016/08/08/water-chemistry-pt-5-boil-ph-in-an-ipa-exbeeriment-results/ (Det er i alle fall ikke mindre vitenskapelig enn våre subjektive opplevelser;).)
 
Skal lage starter for lagergjær for første gang i dag. Er det noe spesielt å tenke på? Bør den stå på noen spesiell kald temperatur?
 
Skal lage starter for lagergjær for første gang i dag. Er det noe spesielt å tenke på? Bør den stå på noen spesiell kald temperatur?

Det er diskutabelt. Generelt er det kanskje en fordel at gjæren dyrkes opp ikke mer enn et par-tre grader over den temperaturen den skal arbeide på. Palmer sier noe sånt, og om du har et passende rom med litt lav temperatur å sette starteren i, så er det vel ingen grunn til ikke å ta med seg den mulige fordelen. Jeg driver ikke og måler temperatur, men jeg setter ikke lagergjærstarter i vanlig oppholdsromtemperatur, men på et litt kjøligere soverom.
 
Bør vel legge til at lav pH under kokinga gir litt dårligere utbytte av alfasyra, så det kan være en ide å legge på noen IBU når du beregner bitterheta. Tror ikke det dreier seg om så mye, og vi er ikke veldig følsomme for mindre endringer i bitterhet, heller. Jeg kan ikke si at jeg merker noe, i alle fall. Men det hører med i bildet når du vurderer hvordan du vil justere pH i kok.

Jeg får ikke målt pH lengre. Men det jeg er skråsikker på er at før jeg begynte med kalkulerte (og også målte beregninger i starten) så får jeg merkbart lavere bitterhet enn da jeg ikke brukte syre.

Kjenner at dette er bare en parentes i verden av bekymringer etter i går. Mellom stresset med å lese av PH i både ene og andre prosessen klarte jeg å bomme på justering av preboil SG slik at OG ble 3 gravitypiohnts lavere enn beregnet. Når jeg skulle kjøle hadde jeg glemt å legge slangen i utslagsvasken så det gikk på parketten. I stresset med det så glemte jeg å skru av varmen under kjøling... Og PH-meteret viste verdier i hytt og gevær. I følge det steg PH i vørter under kok. Alle målinger tatt på 25°C, så hva som skjedde har jeg ingen anelse om. Bryggingen tok to timer lengre enn planlagt med vasking, så rimelig sliten når jeg traff hodeputen :)

Men at PH-meteret viste høyere, ja jeg vet ikke, det steg under mesk og. Skjønner ikke en ting. Kanskje det er billig skit (Det billige hos Bryggselv, en gul sak som heter Alla eller jalla eller noe). Kanskje det bare er begynner stress. Men batch 83 ble en av de mer stressende i karrieren.

Edit: PH METER DE POCHE 0 -14 heter saken. En gul liten nisse.
 
Sist redigert:
Kjenner at dette er bare en parentes i verden av bekymringer etter i går. Mellom stresset med å lese av PH i både ene og andre prosessen klarte jeg å bomme på justering av preboil SG slik at OG ble 3 gravitypiohnts lavere enn beregnet. Når jeg skulle kjøle hadde jeg glemt å legge slangen i utslagsvasken så det gikk på parketten. I stresset med det så glemte jeg å skru av varmen under kjøling... Og PH-meteret viste verdier i hytt og gevær. I følge det steg PH i vørter under kok. Alle målinger tatt på 25°C, så hva som skjedde har jeg ingen anelse om. Bryggingen tok to timer lengre enn planlagt med vasking, så rimelig sliten når jeg traff hodeputen :)

Men at PH-meteret viste høyere, ja jeg vet ikke, det steg under mesk og. Skjønner ikke en ting. Kanskje det er billig skit (Det billige hos Bryggselv, en gul sak som heter Alla eller jalla eller noe). Kanskje det bare er begynner stress. Men batch 83 ble en av de mer stressende i karrieren.
Det er to dingser som stort sett blir liggende ubrukt i skuffen. Det ene er refraktometeret – og det andre er pH-måleren. Beregnet pH gir mer enn godt nok resultat, etter min mening.
 
Kjenner at dette er bare en parentes i verden av bekymringer etter i går. Mellom stresset med å lese av PH i både ene og andre prosessen klarte jeg å bomme på justering av preboil SG slik at OG ble 3 gravitypiohnts lavere enn beregnet. Når jeg skulle kjøle hadde jeg glemt å legge slangen i utslagsvasken så det gikk på parketten. I stresset med det så glemte jeg å skru av varmen under kjøling... Og PH-meteret viste verdier i hytt og gevær. I følge det steg PH i vørter under kok. Alle målinger tatt på 25°C, så hva som skjedde har jeg ingen anelse om. Bryggingen tok to timer lengre enn planlagt med vasking, så rimelig sliten når jeg traff hodeputen :)

Men at PH-meteret viste høyere, ja jeg vet ikke, det steg under mesk og. Skjønner ikke en ting. Kanskje det er billig skit (Det billige hos Bryggselv, en gul sak som heter Alla eller jalla eller noe). Kanskje det bare er begynner stress. Men batch 83 ble en av de mer stressende i karrieren.

Synes det er noe kjent her:).

At pH beveger seg i motsatt retning av det lærebøkene sier at den skal, opplever jeg også - men jeg regner med at det har å gjøre med at vannet mitt er litt spesielt; det har godt med bufferkapasitet. Det kan også ha å gjøre med bruk av fosforsyre, som reagerer med kalsiumet, som jo drar pH ned. (Dette er noe jeg gjerne skulle vite mer om:(. Noen kjemikere ute der?)

Så hva gjør man da? Vel, jeg justerer med litt mer syre, og det ordner seg.

Problemet ditt nå er vel at du ikke tør å stole på pH-meteret. Jeg har også vært der, men når jeg så har sjekket med pH-strips ved siden av pH-meteret, så har det vært overensstemmelse. Så etter hvert har jeg lagt den engstelsen til side. Du kan jo dessuten bare sjekke pH-meteret mot kalibreringsvæsken.
 
Synes det er noe kjent her:).

At pH beveger seg i motsatt retning av det lærebøkene sier at den skal, opplever jeg også - men jeg regner med at det har å gjøre med at vannet mitt er litt spesielt; det har godt med bufferkapasitet. Det kan også ha å gjøre med bruk av fosforsyre, som reagerer med kalsiumet, som jo drar pH ned. (Dette er noe jeg gjerne skulle vite mer om:(. Noen kjemikere ute der?)

Så hva gjør man da? Vel, jeg justerer med litt mer syre, og det ordner seg.

Problemet ditt nå er vel at du ikke tør å stole på pH-meteret. Jeg har også vært der, men når jeg så har sjekket med pH-strips ved siden av pH-meteret, så har det vært overensstemmelse. Så etter hvert har jeg lagt den engstelsen til side. Du kan jo dessuten bare sjekke pH-meteret mot kalibreringsvæsken.
Ja det går seg til. Og du har helt rett i at tilliten er frynsete. Det går seg til. Har dessverre ikke mulighet til å bruke strips, for jeg er både nærsynt, fargeblind og plattfot.
Justerer du den ned etter kok og?
Kan forresten poengtere at vørteren faktisk smakte skitgodt! Så dette blir mer enn knall om noen uker :)
 
Det er to dingser som stort sett blir liggende ubrukt i skuffen. Det ene er refraktometeret – og det andre er pH-måleren. Beregnet pH gir mer enn godt nok resultat, etter min mening.

Helt enig når det gjelder refraktometeret, men pH-meteret ville jeg ikke vært foruten. Sjøl om jeg etter hvert treffer rimelig greit de fleste gangene, så opplever jeg såpass ofte å måtte justere etter måling at jeg er glad jeg måler.

Men hvis du har pålitelige vanndata, og derfor kan bruke et beregningsprogram, så er du i en annen situasjon enn jeg har. Og du har sikkert målt så mye at du har opplevd at du ikke trenger å gjøre det mer.
 
Tilbake
Topp