Tråden for dumme spørsmål.

Hils på min aller første gjærstarter.
Den er laget av 312gram spraymalt, 3,5 liter vann, en teskje gjærnæring og en pakke med wlp013. Så stått på snurreplata et døgn, før den ble satt kaldt. Bilde viser nå dag 2 i kjøleskapet som holder 4 grader.. jeg syns ikke det ligner noen av deres bilder av gjørstartere, så jeg lurer på om jeg har gjort noe galt, eller om jeg kan bruke denne.. noen som kan hjelpe?

Mine ser slik ut når de har flokkulert. Legger et deilig lag gjær i bunn. Ligger det ikke et lyst tynt lag der? Litt vanskelig å se på bildet.
 
Hils på min aller første gjærstarter.
Den er laget av 312gram spraymalt, 3,5 liter vann, en teskje gjærnæring og en pakke med wlp013. Så stått på snurreplata et døgn, før den ble satt kaldt. Bilde viser nå dag 2 i kjøleskapet som holder 4 grader.. jeg syns ikke det ligner noen av deres bilder av gjørstartere, så jeg lurer på om jeg har gjort noe galt, eller om jeg kan bruke denne.. noen som kan hjelpe?

Britisk godt-flokkulerende gjær?
 
Mine ser slik ut når de har flokkulert. Legger et deilig lag gjær i bunn. Ligger det ikke et lyst tynt lag der? Litt vanskelig å se på bildet.
Jo det ligger et tynt lag i bunn. Jeg trodde dette laget skulle være tykkere?
Eller er det sånn at jeg nå kan vente til onsdag, ta kolben ut av kjøleskapet ved bryggestart, tømme ut mesteparten av vannet og helle blandingen oppi gjæringskaret når bryggingen er over og vørteren er i karet?
 
Jo det ligger et tynt lag i bunn. Jeg trodde dette laget skulle være tykkere?
Eller er det sånn at jeg nå kan vente til onsdag, ta kolben ut av kjøleskapet ved bryggestart, tømme ut mesteparten av vannet og helle blandingen oppi gjæringskaret når bryggingen er over og vørteren er i karet?

Det er slik jeg gjør det. Husk å ta ut magneten. Jeg har gjæret et par av de etterhvert.
 
Hils på min aller første gjærstarter.
Den er laget av 312gram spraymalt, 3,5 liter vann, en teskje gjærnæring og en pakke med wlp013. Så stått på snurreplata et døgn, før den ble satt kaldt. Bilde viser nå dag 2 i kjøleskapet som holder 4 grader.. jeg syns ikke det ligner noen av deres bilder av gjørstartere, så jeg lurer på om jeg har gjort noe galt, eller om jeg kan bruke denne.. noen som kan hjelpe?

hadde du den rett i kjøleskapet, ikke i romtemperatur først?
 
Jo det ligger et tynt lag i bunn. Jeg trodde dette laget skulle være tykkere?
Eller er det sånn at jeg nå kan vente til onsdag, ta kolben ut av kjøleskapet ved bryggestart, tømme ut mesteparten av vannet og helle blandingen oppi gjæringskaret når bryggingen er over og vørteren er i karet?

syntes og det så en smule lite ut. Ja bare gjør det du skisserer. Viktig at du dekanterer idet du tar kolben ut av kjøleskapet.
 
Det er slik jeg gjør det. Husk å ta ut magneten. Jeg har gjæret et par av de etterhvert.
Magneten er ute av kolben og klar til neste runde.
hadde du den rett i kjøleskapet, ikke i romtemperatur først?
Jeg oppdaget ikke det før etter den hadde stått en stund i kjøleskapet at den skulle ha stått et 12-24t i romtemp etter det døgnet på snurra.
syntes og det så en smule lite ut. Ja bare gjør det du skisserer. Viktig at du dekanterer idet du tar kolben ut av kjøleskapet.
Jeg syns også det, ut fra bilder fra andre sine startere. Frister med å ta det som lærdom og gå for tørrgjær på brown ale`n (som denne skulle brukes til) og heller prøve på nytt når jeg skal brygge red ale`n. Skal ta bruke wlp001
 
Hils på min aller første gjærstarter.
Den er laget av 312gram spraymalt, 3,5 liter vann, en teskje gjærnæring og en pakke med wlp013. Så stått på snurreplata et døgn, før den ble satt kaldt. Bilde viser nå dag 2 i kjøleskapet som holder 4 grader.. jeg syns ikke det ligner noen av deres bilder av gjørstartere, så jeg lurer på om jeg har gjort noe galt, eller om jeg kan bruke denne.. noen som kan hjelpe?

Den ser da bra ut. Du var nok muligens litt kjapp med kjølinga, men jeg tror ikke det har så mye å si for mengden gjær.

Avhengig av temperatur, størrelse på starteren og hvor frisk den gjæren du har som utangspunkt, er, vil det normalt ta fra 24 til 36 timer før starteren er ferdig. Den siste halvdelen av tida skal den stå i ro, uten tilførsel av luft, for å bygge opp lagrene sine mest mulig effektivt. Så du har ikke gjort det helt optimalt - men det betyr ikke at du ikke kan bruke gjæren. Det går sikkert bra.

Hell av vørteren, men la det være igjen akkurat nok til at du kan få løst oppgjæren og helt den ut. Og husk å ikke hive magneten med oppi gjæringsdunken:). Du kommer til å gjøre det før eller seinere, men vent til du har skaffet deg en supermagnet - hvis du ikke har det, da.

Alle som lager gjærstartere bør ha en liten supermagnet. Jeg har en kube med sider på 1cm, det holder. Da kan du røre i gjæren når du skal ha den ut av kolben, og du kan få magneten ut av gjæringskaret, eller holde den igjen inne i kolben. I det hele tatt, nyttig.
 
Hold en magnet i bunn av kolben som holder fast røremagneten idet du heller.
Jeg trodde jeg kjøpte store magneter fra Kina som viste seg å være bittebittesmå.. men heldigvis sterke nok til å få ut røreren ut av kolben uten store utfordringer. Må nok gå til anskaffelse av en skikkelig magnet nå..
 
Jeg trodde jeg kjøpte store magneter fra Kina som viste seg å være bittebittesmå.. men heldigvis sterke nok til å få ut røreren ut av kolben uten store utfordringer. Må nok gå til anskaffelse av en skikkelig magnet nå..

Hehe! in minste er ca 3mm lang. Fulgte med et "kit" forsåvidt fra kina.
 
Hils på min aller første gjærstarter.
Den er laget av 312gram spraymalt, 3,5 liter vann, en teskje gjærnæring og en pakke med wlp013. Så stått på snurreplata et døgn, før den ble satt kaldt. Bilde viser nå dag 2 i kjøleskapet som holder 4 grader.. jeg syns ikke det ligner noen av deres bilder av gjørstartere, så jeg lurer på om jeg har gjort noe galt, eller om jeg kan bruke denne.. noen som kan hjelpe?
Jeg syns ikke mengden gjær ser så ille ut. Bare å bruke.
Men dere, er ikke 1 teskje gjærnæring veldig mye? Jeg bruker ikke så mye til en starter.
Det gjør nok ikke noen skade, men. Hva mener dere om mengde gjærnæring.
 
Jeg syns ikke mengden gjær ser så ille ut. Bare å bruke.
Men dere, er ikke 1 teskje gjærnæring veldig mye? Jeg bruker ikke så mye til en starter.
Det gjør nok ikke noen skade, men. Hva mener dere om mengde gjærnæring.
Så vidt jeg har forstått så finnes det forskjellige typer/pakker gjærnæring som har forskjellig dosering. På den jeg kjøpte fikk jeg beskjed om å ta veldig lite oppi, så jeg pleier å kjøre max en kvart teskje.
 
Så vidt jeg har forstått så finnes det forskjellige typer/pakker gjærnæring som har forskjellig dosering. På den jeg kjøpte fikk jeg beskjed om å ta veldig lite oppi, så jeg pleier å kjøre max en kvart teskje.
Ja, selvfølgelig kan det jo være forskjell på de ulike produktene.
 
Jeg bruker ikke det i starterne mine... Var liksom aldri snakk om det for i tiden (for et par år siden). I alle fall fikk ikke jeg det med meg.
 
Jeg syns ikke mengden gjær ser så ille ut. Bare å bruke.
Men dere, er ikke 1 teskje gjærnæring veldig mye? Jeg bruker ikke så mye til en starter.
Det gjør nok ikke noen skade, men. Hva mener dere om mengde gjærnæring.

De vanligste er vel "rørene" til Wyeast og WL, og de anbefaler 1/2 ts til et 20 liters brygg.

Men jeg gjør som deg; bruker det bare i startere. Det er hva Palmer anbefaler. Begrunnelsen er vel at det både er helt unødvendig å bruke det begge steder, og at du dessuten kan gi gjæren en overdose sink om du gjør det. For min egen del: Gjærnæringen inneholder aminosyrer som er involvert i fuselproduksjonen - og det er for meg en utmerket grunn til å holde den langt unna den vørteren som skal bli til øl:). (Betydningen er sikkert temmelig liten, men angsten min for fusel er stor.)

Bortsett fra behovet for sink, er gjærnæring egentlig unødvendig så lenge vi ikke bruker mye råfrukt ("ikke-malt") i gristen. Sink er heller ikke nødvendig så lenge vi ikke gjenbruker gjæren over flere generasjoner.

Siden sink er det eneste som strengt tatt trengs, er det irriterende at det ikke sies klart om et produkt inneholder sink eller ikke. Det er sink i produktet til Wyeast (Wyeast Beer Nutrient Blend), men ikke i det tilsvarende produktet til Whitelabs,som bare sier noe vagt om vitaminer og mineraler.

Hvor mye trengs i en starter? Det veit jeg egentlig ikke, men ei halv teskje er kanskje overkill. Jeg bruker ei kvart teskje av gjærnæringa til Wyeast i en tre liters starter.
 
De vanligste er vel "rørene" til Wyeast og WL, og de anbefaler 1/2 ts til et 20 liters brygg.

Men jeg gjør som deg; bruker det bare i startere. Det er hva Palmer anbefaler. Begrunnelsen er vel at det både er helt unødvendig å bruke det begge steder, og at du dessuten kan gi gjæren en overdose sink om du gjør det. For min egen del: Gjærnæringen inneholder aminosyrer som er involvert i fuselproduksjonen - og det er for meg en utmerket grunn til å holde den langt unna den vørteren som skal bli til øl:). (Betydningen er sikkert temmelig liten, men angsten min for fusel er stor.)

Bortsett fra behovet for sink, er gjærnæring egentlig unødvendig så lenge vi ikke bruker mye råfrukt ("ikke-malt") i gristen. Sink er heller ikke nødvendig så lenge vi ikke gjenbruker gjæren over flere generasjoner.

Siden sink er det eneste som strengt tatt trengs, er det irriterende at det ikke sies klart om et produkt inneholder sink eller ikke. Det er sink i produktet til Wyeast (Wyeast Beer Nutrient Blend), men ikke i det tilsvarende produktet til Whitelabs,som bare sier noe vagt om vitaminer og mineraler.

Hvor mye trengs i en starter? Det veit jeg egentlig ikke, men ei halv teskje er kanskje overkill. Jeg bruker ei kvart teskje av gjærnæringa til Wyeast i en tre liters starter.
Jeg har i mange år brukt Servomyces i vørter, men ingenting i starter. Nå broker jeg i tillegg Wyeast gjærnæring i starter. Overkill? Er det enighet rundt det Palmer anbefaler?
 
Tilbake
Topp