1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. Sersjanten

    Sersjanten
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Porsgrunn
    Jeg trodde jeg kjøpte store magneter fra Kina som viste seg å være bittebittesmå.. men heldigvis sterke nok til å få ut røreren ut av kolben uten store utfordringer. Må nok gå til anskaffelse av en skikkelig magnet nå..
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hehe! in minste er ca 3mm lang. Fulgte med et "kit" forsåvidt fra kina.
     
  3. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Er jo litt gøy å ta med magneten hele veien til flaske. Litt som å få mandelen i grøten.
    Men du trenger en stor flaske. Og flaskefyller.
     
    RealGone, erikraude og Finn Berger liker dette.
  4. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jeg syns ikke mengden gjær ser så ille ut. Bare å bruke.
    Men dere, er ikke 1 teskje gjærnæring veldig mye? Jeg bruker ikke så mye til en starter.
    Det gjør nok ikke noen skade, men. Hva mener dere om mengde gjærnæring.
     
    Finn Berger liker dette.
  5. Espen A.

    Espen A.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Så vidt jeg har forstått så finnes det forskjellige typer/pakker gjærnæring som har forskjellig dosering. På den jeg kjøpte fikk jeg beskjed om å ta veldig lite oppi, så jeg pleier å kjøre max en kvart teskje.
     
  6. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Ja, selvfølgelig kan det jo være forskjell på de ulike produktene.
     
  7. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg bruker ikke det i starterne mine... Var liksom aldri snakk om det for i tiden (for et par år siden). I alle fall fikk ikke jeg det med meg.
     
  8. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Og jeg bruker det KUN i gjærstarter og ikke i vørteren som skal blir til øl. :)
     
    YngveKL, Finn Berger og Sarge liker dette.
  9. Anders-

    Anders-
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tveita, Oslo
    Bruker en tablett WLN3200 siste 15min av koken
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    De vanligste er vel "rørene" til Wyeast og WL, og de anbefaler 1/2 ts til et 20 liters brygg.

    Men jeg gjør som deg; bruker det bare i startere. Det er hva Palmer anbefaler. Begrunnelsen er vel at det både er helt unødvendig å bruke det begge steder, og at du dessuten kan gi gjæren en overdose sink om du gjør det. For min egen del: Gjærnæringen inneholder aminosyrer som er involvert i fuselproduksjonen - og det er for meg en utmerket grunn til å holde den langt unna den vørteren som skal bli til øl:). (Betydningen er sikkert temmelig liten, men angsten min for fusel er stor.)

    Bortsett fra behovet for sink, er gjærnæring egentlig unødvendig så lenge vi ikke bruker mye råfrukt ("ikke-malt") i gristen. Sink er heller ikke nødvendig så lenge vi ikke gjenbruker gjæren over flere generasjoner.

    Siden sink er det eneste som strengt tatt trengs, er det irriterende at det ikke sies klart om et produkt inneholder sink eller ikke. Det er sink i produktet til Wyeast (Wyeast Beer Nutrient Blend), men ikke i det tilsvarende produktet til Whitelabs,som bare sier noe vagt om vitaminer og mineraler.

    Hvor mye trengs i en starter? Det veit jeg egentlig ikke, men ei halv teskje er kanskje overkill. Jeg bruker ei kvart teskje av gjærnæringa til Wyeast i en tre liters starter.
     
    Espen A. liker dette.
  11. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg har i mange år brukt Servomyces i vørter, men ingenting i starter. Nå broker jeg i tillegg Wyeast gjærnæring i starter. Overkill? Er det enighet rundt det Palmer anbefaler?
     
  12. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg bruker en knivsodd servomyces i gjærstarter. Ingenting i vørteren.
     
    Finn Berger liker dette.
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg er i hvert fall helt enig:).

    Har aldri gått inn for å sjekke det. Det er ikke noe tema som dukker opp så ofte. Jeg har i alle fall aldri sett noe som indikerer at det ikke skulle stemme, for å si det sånn.

    Hvis du setter en starter på gjær fra produsent, som er utstyrt med solide reserver av sink, og tilsetter gjærnæring med sink i starteren, og i tillegg bruker Servomyces, som også inneholder sink, er det definitivt overkill - og muligens uheldig. (Jeg har ikke grensa for hva som ikke er bra, i hodet. Her vil det greie seg med den sinken gjæren har med seg.

    I videre gjenbruk av den gjæren vil det antakelig greie seg langt om du bruker Cervomyces i annethvert brygg - om du da ikke brygger noe med store mengder umaltet korn og/eller sukker.
     
  14. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    På pakken står det vel 10g til 1000 liter eller noe, det blir 0,1g pr 10 liter for gjæring. 0,2g per 10 liter for starter/cellevekst. Derav en bitteliten knivsodd for mine 2-3 liters startere. Det er sikkert litt i overkant det også...:confused:
     
    Finn Berger liker dette.
  15. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jepp. Er på liten knivsodd-nivå her også. Jeg bruker Wyeast sin gjærnæring når jeg setter startere.
     
    Espen A. og Finn Berger liker dette.
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det høres ut som en veldig safe praksis.

    Her er hva Palmer skriver: "..., adding too much zinc will cause the yeast to produce excessive byproducts and cause off-flavors. Zinc acts as a catalyst and tends to carry over into succeeding generations, therefore it is probably better to add zinc to either the starter or the main wort, but not both. For best performance, zink levels should be between 0.1-0.3 mg/l, with 0,5 being the maximum." (HTB, s.99)

    Det kan se ut som om du fort kan komme opp i for mye, så det virker lurt å være litt konservativ, ja.
     
    YngveKL liker dette.
  17. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Så les me frå Palmers brev til bryggeren 3,14


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kan jo legge til hva han skriver samme sted om behovet for næringssupplement forøvrig:

    "Nutritionally speaking, the wort should supply everything the yeast need, but some high-gravity styles, or styles that have a high proportion of refined sugar may need supplements to get the job done." (HTB, s.99)

    Så for de øltypene jeg stort sett brygger, er det overhodet ikke noe poeng i å tilsette gjærnæring i vørteren. Det er helt enkelt bortkastet. Men litt i starterne er en grei forsikring. (Jeg setter nesten alltid startere. Gjenbruker jeg gjær uten å friske den opp, er det fra brygg som har vært veldig snille mot gjæren - og som nærmest er å betrakte som startere.)
     
    #6718 Finn Berger, 17 Apr 2018 kl 12:39
    Sist redigert: 17 Apr 2018 kl 13:58
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja - og som du ser tok jeg med et vers til:).
     
    Jo-Helge liker dette.
  20. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg setter alltid startere for gjenbrukt gjær. Det er viktig både for å få relativt unge og raske gjærceller, men også for å være relativt sikker på at den ikke har med ufysligheter på lasset. Jeg har dumpet startere som ikke har kommet raskt nok i gang eller lukter litt "funky". Da har jeg alltid noe tørrgjær i bakhånd.
     
    YngveKL og Finn Berger liker dette.

Del denne siden