Hvor fort? Kan de bli flaskebomber på et døgn, for eksempel?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dette må vi se! Sett videoovervåkning på noen av dem.Hvor fort? Kan de bli flaskebomber på et døgn, for eksempel?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Har søkt litt, og det viser seg at dette kunne blitt aller første video av en flaskebombesprengning på YouTube. Ville sikkert spilt inn mer enn den What the fock's-greia til Ylvis. Og hvor er "Ikke gjør dette hjemme"-holdningene? Ikke snyt oss for moroa da! [emoji6]Bra at det gikk bra
Du kan sikkert droppe kork i starten og heller ha sølvpapir med strikk noen dager
Likte derimot Oberstens forslag med Flaskebombe - minutt for minutt
Jeg har aldri brygget så mye at jeg har hatt behov for å gjenbruke gjær. Dette er nå litt i endring og jeg ønsker å lære meg skikkelige metoder for gjenbruk av gjær. Har allerede lært masse fra poster i forumet her, og jeg er i gang med å lage en starter hovedsaklig bare for å teste hvordan det går. Blir det bra må jeg vel bare kaste i hop et brygg også, men alt til sin tid.
Jeg har noen spørsmål ifm. startere:
1. Er det helt krise dersom gjæren ikke er 100% rent vasket? Har vasket fire batcher og de ser litt forskjellig ut i renhetsgrad. Fikk teken på dette til slutt da.
2. Hvor mye slurry må sånn ca til for at det skal bli en bra starter på f.eks 1 liter?
3. Pitchet jeg bare starter rett i gjæringskar når denne skal brukes videre?
Er som sagt helt grønn på gjenbruk da jeg stort sett har pitchet ny gjær hver gang.
1. Nei, men det er grenser
2. Du trenger strengt tatt nesten ingenting, men du "bør" ha i alle fall en spiseskje (15 ml) ganske fersk, tjukk, kremet og ganske rein slurry. Gammel, dårlig gjær bør du strengt tatt ikke bruke i det hele tatt, men må du, så dyrk opp bare litt først, og bruk så den til en større starter igjen. Skal du ta vare på gjær over lengre tid, bør det være gjær fra en starter.
3. Jeg ville ikke hevet en hel starter oppi. Sørg for at den har gått ferdig, la gjæren synke til bunns, og dekanter det aller meste av "starterølet".
For best mulig resultat bør du ta starteren av magnetrøreren - jeg forutsetter at du har en magnetrører med en erlenmeyerkolbe, helst 5 liter - når den verste skummingen er over. Du lar aluminiumsfolien sitte løst over åpningen på kolben i den tida starteren står på røreren, slik at det kan komme til ny oksygen hele tida, men så klemmer du den godt rundt halsen på kolben når du tar kolben av røreren. La den stå i ro til den er ferdig. Nå er den klar til å brukes, eller til å settes i kjøleskap.
Takk for fantastisk utfyllende svar. Jeg har ikke magnetrører (enda, hahah). Erlendmeyerkolbene jeg bruker fulgte med propper for montering av gjærlås. Vet at mange foretrekker alufolie over gjærlås, men det er tydeligvis et veldig omstridt tema. Når det er sagt så tenkte jeg aldri å helle utgjæret dme i gjæringskaret, men det er godt å vite at jeg kan pitche selve gjærkulturen rett i bøtta.
Har en starter gående her nå, så det skal bli spennende å se om det blir noe tess. Heldigvis er det ikke noe særlig kostnad i å gjøre noen forsøk på å sette starter. Har høstet gjær fra forskjellige brygg helt tilbake til nesten to måneder siden, så det skal bli gøy å observere forskjellen i disse kulturene, og om det i det hele tatt lar seg gjøre å vekke til live en gammel kultur.
Takk for hjelpen!
Poenget med løs alufolie er å få CO2 ut og luft inn i kolben, og poenget med magnetrører er å få vispet noe av denne luften inn i mesken, samtidig som man slår CO2 ut av mesken Hvorfra har du det at det er veldig omstridt med alufolie?
Starter er som en liten batch med øl, og den trenger mye oksygen i starten...Jeg tenkte jo at starter i prinsippet er det samme som en liten batch med øl, slik at det ikke burde tilsettes oksygen.
Starter er som en liten batch med øl, og den trenger mye oksygen i starten...
Leste en del på amerikanske forum at det var en del delte meninger om dette. Lot starteren min stå over natten med bare en gjærlås, men den ser veldig fin ut alikevel. Byttet til alufolie og rørte nå nettopp.
Jeg tenkte jo at starter i prinsippet er det samme som en liten batch med øl, slik at det ikke burde tilsettes oksygen.
Forstår jeg det riktig hvis jeg sier at gjæren trenger oksygen for å formere seg på optimalt vis?
Merkelig; jeg har virkelig aldri støtt på noen som har hevdet at starteren ikke skal ha oksygentilførsel kontinuerlig for å fremme veksten.
En starter er noe helt annet enn en liten batch med øl. Målet med starteren er å produsere gjær, ikke øl. Derfor kan du rolig gjøre alt mulig gæ'ernt som ødelegger smaken på ølet, og som du derfor ikke vil gjøre når du brygger, så lenge det bare bidrar tl å gi mer gjær.
Mer oksygen => mer gjær, ja. Men du skal altså la gjæren få slappe av uten oksygen mot slutten; da skal den ikke formere seg mer, men bare bygge opp energilagrene sine.
Hvor lenge vil du anslå at starteren må stå? Høstet en veldig frisk batch for noen dager siden som jeg nå lager starter på mest bare for treningens skyld. Ble skikkelig kanonstart her altså.
Når det er sagt så tenkte jeg aldri å helle utgjæret dme i gjæringskaret, men det er godt å vite at jeg kan pitche selve gjærkulturen rett i bøtta.