Tråden for dumme spørsmål.

Brygger et brygg som skal OG på 1.059. Oppskriften var % vis malt mengde, så jeg regnet og estimerte mengde meskevann og skyllevann. Har akkurat begynt koking, og ser at volumet er litt lite. Med refraktometer måler jeg 1.060 etter bare 10 min koking.
Spørsmål, kan jeg sette til kokende vann?

Har du målt flere ganger? Ja du kan tilsette både kokende vann og vann rett fra springen.
 
En pakke på 3 liter er bedre enn 2 pakker på 2 liter? Må få meg større kolbe, tjener fort inn den

Jeg ser ingen grunn til noen gang å kjøpe mer enn ei pakke gjær så lenge vi snakker om hva som trengs for å brygge 25 liter hjembrygg. Og egentlig ikke noen gang i det hele tatt, med mindre du driver et bryggeri.

Enkelt resonnement: Det er sjelden du trenger mer gjær enn det du får ut av ei pakke i en 3-liters starter. Den gir deg 500 milliarder celler, forutsatt 70% levdyktige celler, som WL garanterer ved utløpsdato. (Så får en vurdere om en tror på det, men det spiller ikke veldig stor rolle om det er riktig.) Om du hiver oppi en pose til, får du null vekst ut av den, så det er totalt meningsløst.

Så du har helt rett; den 5-literskolben tjener du veldig fort inn:).

Rådet fra BS var litt rart - og dyrt. Du hadde trengt å øke starterstørrelsen 0,5 - 0,6 liter for å få den mengden celler det er i ei pakke.
 
Jeg ser ingen grunn til noen gang å kjøpe mer enn ei pakke gjær så lenge vi snakker om hva som trengs for å brygge 25 liter hjembrygg. Og egentlig ikke noen gang i det hele tatt, med mindre du driver et bryggeri.

Enkelt resonnement: Det er sjelden du trenger mer gjær enn det du får ut av ei pakke i en 3-liters starter. Den gir deg 500 milliarder celler, forutsatt 70% levdyktige celler, som WL garanterer ved utløpsdato. (Så får en vurdere om en tror på det, men det spiller ikke veldig stor rolle om det er riktig.) Om du hiver oppi en pose til, får du null vekst ut av den, så det er totalt meningsløst.

Så du har helt rett; den 5-literskolben tjener du veldig fort inn:).

Rådet fra BS var litt rart - og dyrt. Du hadde trengt å øke starterstørrelsen 0,5 - 0,6 liter for å få den mengden celler det er i ei pakke.

BS lever jo av å selge :p
 
Bare noen generelle nybegynner spørsmål om fat/tapping/kraner:
Sitter og planlegger og vurderer. Skal i et kjøleskap med tappekraner i dørene.
1. Tappekraner med og uten flowkontroll. Verdt pengene? Ser for meg at jeg vil ha med. Unødvendig?
Merker, stor forskjell i kvalitet på Perlick og de andre?
2. Co2 Regulator. Bare å gå rett på å få til 2 utganger til ulike trykk. Eller lar dette seg gjøre enkelt uten også?
3. Andre ting å tenke på når en lager seg en kegator?
Jeg bygde meg keezer for halvannet år siden.Perlick med flowcontrol og regulator med 3 utganger. Kranene er fine og det har aldri vært no tull med dem, men har enn så lenge ikke brukt flowcontrol-funksjonen. Ei heller har jeg hatt brukt for forskjellig trykk kjører stort sett på 1bar. Men plutselig en dag har jeg brukt for begge deler (saison,cider eller noe annet kraftig karbonert samtidig som en stout f.eks) Jeg handlet etter "buy once, cry once" prinsippet. Jeg bygde også tårn på lokket til frysern i stedet for krage som mange gjør. Litt mer strev når man skal nedi der, men det er ikke så ofte så det gjør meg ingenting.
 
Jeg ser ingen grunn til noen gang å kjøpe mer enn ei pakke gjær så lenge vi snakker om hva som trengs for å brygge 25 liter hjembrygg. Og egentlig ikke noen gang i det hele tatt, med mindre du driver et bryggeri.

Enkelt resonnement: Det er sjelden du trenger mer gjær enn det du får ut av ei pakke i en 3-liters starter. Den gir deg 500 milliarder celler, forutsatt 70% levdyktige celler, som WL garanterer ved utløpsdato. (Så får en vurdere om en tror på det, men det spiller ikke veldig stor rolle om det er riktig.) Om du hiver oppi en pose til, får du null vekst ut av den, så det er totalt meningsløst.

Så du har helt rett; den 5-literskolben tjener du veldig fort inn:).

Rådet fra BS var litt rart - og dyrt. Du hadde trengt å øke starterstørrelsen 0,5 - 0,6 liter for å få den mengden celler det er i ei pakke.
Er det noe poeng i å regne på dette hver gang, ta utgangspunkt i en pakke og justere størrelsen på starteren?
Noen fare ved å overpitche?
 
Er det noe poeng i å regne på dette hver gang, ta utgangspunkt i en pakke og justere størrelsen på starteren?
Noen fare ved å overpitche?

Du vil få forskjellige resultater.. Men du kan jo aldri vite hvor mye levende celler du pitcher med mindre du teller med mikroskop. Men hvis du pitcher "mye" vs "lite" så merker du en forskjell hvis det er en stamme som skal gi mye fenoler eller estere.
 
Jeg bygde meg keezer for halvannet år siden.Perlick med flowcontrol og regulator med 3 utganger. Kranene er fine og det har aldri vært no tull med dem, men har enn så lenge ikke brukt flowcontrol-funksjonen. Ei heller har jeg hatt brukt for forskjellig trykk kjører stort sett på 1bar. Men plutselig en dag har jeg brukt for begge deler (saison,cider eller noe annet kraftig karbonert samtidig som en stout f.eks) Jeg handlet etter "buy once, cry once" prinsippet. Jeg bygde også tårn på lokket til frysern i stedet for krage som mange gjør. Litt mer strev når man skal nedi der, men det er ikke så ofte så det gjør meg ingenting.
Jeg bygde meg keezer for halvannet år siden.Perlick med flowcontrol og regulator med 3 utganger. Kranene er fine og det har aldri vært no tull med dem, men har enn så lenge ikke brukt flowcontrol-funksjonen. Ei heller har jeg hatt brukt for forskjellig trykk kjører stort sett på 1bar. Men plutselig en dag har jeg brukt for begge deler (saison,cider eller noe annet kraftig karbonert samtidig som en stout f.eks) Jeg handlet etter "buy once, cry once" prinsippet. Jeg bygde også tårn på lokket til frysern i stedet for krage som mange gjør. Litt mer strev når man skal nedi der, men det er ikke så ofte så det gjør meg ingenting.

Ser mange sliter med skum osv, vil ikke en flowkontroll være en enkel forsikring mot dette?
Tror det må bli en regulator med to kontroller...
 
Ser mange sliter med skum osv, vil ikke en flowkontroll være en enkel forsikring mot dette?
Tror det må bli en regulator med to kontroller...
Har ikkje brukt FC noko omtrent.. Hadde eg kjøpt om igjen så trur eg at eg hadde droppa det for å spare litt peng.. Unødvendig med riktige slangedimensjoner og riktig karbonert øl. Hadde eit ganske overkarbonert øl og då hjalp ikkje det noko særlig å justere FC.. Mulig det har meir føre seg dersom tappelinjene er for korte eller har for stor diameter.
 
God kveld!
Prøvde meg på mitt første brygg idag. Det ble øl-ekstrakt fra mangrove jack(American Amber Ale). Regner med det blir allgrain i fremtiden når jeg har kommet litt inn dette. Men et par spørsmål dukket opp etter at jeg hadde satt det til gjæring, og satt meg ned for å lese mer om ølbrygging.

1. Jeg rehydrerte ikke gjæret. Hva er det verste som kan skje?
2. Jeg rista ikke gjæringskaret før jeg satt det til gjæring. Er det forseint å gjøre det evt nå? Hvorfor man gjør det er vel for å få mer oksygen i vørteren?
 
God kveld!
Prøvde meg på mitt første brygg idag. Det ble øl-ekstrakt fra mangrove jack(American Amber Ale). Regner med det blir allgrain i fremtiden når jeg har kommet litt inn dette. Men et par spørsmål dukket opp etter at jeg hadde satt det til gjæring, og satt meg ned for å lese mer om ølbrygging.

1. Jeg rehydrerte ikke gjæret. Hva er det verste som kan skje?
2. Jeg rista ikke gjæringskaret før jeg satt det til gjæring. Er det forseint å gjøre det evt nå? Hvorfor man gjør det er vel for å få mer oksygen i vørteren?

Det går greit i utgangspunktet. MJ-gjær er etter egen erfaring ikke alltid kremen, så det kan evt ta litt tid før det skjer noe. Tørrgær trenger egentlig ikke risting da gjærcellene skal ha nok innebygget "niste" som oksygentilførselen ved risting er for, men som sagt egne erfaringer med MJ tilsier at de trenger oksygen og. Men du har fulgt produsentens anbefalinger. Hadde ikke brydd meg med å tukle med noe nå, det blir øl :)
 
Det går greit i utgangspunktet. MJ-gjær er etter egen erfaring ikke alltid kremen, så det kan evt ta litt tid før det skjer noe. Tørrgær trenger egentlig ikke risting da gjærcellene skal ha nok innebygget "niste" som oksygentilførselen ved risting er for, men som sagt egne erfaringer med MJ tilsier at de trenger oksygen og. Men du har fulgt produsentens anbefalinger. Hadde ikke brydd meg med å tukle med noe nå, det blir øl :)

Akkurat ja! Takk for svar. Da er det bare å vente!

Når det kommer til SG da. Stod ikke noe(i instruksene) om at jeg burde sjekke det før jeg satt til gjæring. Noe sier meg at jeg burde ha gjort det? Ut i fra tabellen til "MJ" så veit jeg jo når den sånn ca er ferdig. Noen tanker om dette? Skal jeg ta et mål nå F.eks? God måte å "øve" seg på det også.
 
Akkurat ja! Takk for svar. Da er det bare å vente!

Når det kommer til SG da. Stod ikke noe(i instruksene) om at jeg burde sjekke det før jeg satt til gjæring. Noe sier meg at jeg burde ha gjort det? Ut i fra tabellen til "MJ" så veit jeg jo når den sånn ca er ferdig. Noen tanker om dette? Skal jeg ta et mål nå F.eks? God måte å "øve" seg på det også.

Ja why not. Bare det du tar en prøve med er sanitært.
 
Har ikkje brukt FC noko omtrent.. Hadde eg kjøpt om igjen så trur eg at eg hadde droppa det for å spare litt peng.. Unødvendig med riktige slangedimensjoner og riktig karbonert øl. Hadde eit ganske overkarbonert øl og då hjalp ikkje det noko særlig å justere FC.. Mulig det har meir føre seg dersom tappelinjene er for korte eller har for stor diameter.
Hmm ok. Nyttig. Takk.
 
Ser mange sliter med skum osv, vil ikke en flowkontroll være en enkel forsikring mot dette?..
Det er ikke uvanlig å ha skum i sitt nye tappeanlegg. Det er da man ofte poster på forumet...
Over tid får man tilpasset dette ved riktig lengde og tykkelse på rør. Resten klarer man lett å tilpasse ved riktig karbonering. Jeg vil derfor tro det er ganske få som sliter med skum, men at mange nybegynnere har innkjøringsutfordringer.
Ved balansert anlegg og riktig karbonert øl, er kraner med flowcontrole en uting :)
 
Hei igjen,
sjekka gjærlåsen nå. Væska har nå flyttet seg til kun den ene halvdelen av låsen. Bør jeg ta av lokket for å lette litt på trykket? eller popper det av seg sjøl hvis det blir for mye trykk?(regner jo med det men)
 
Tilbake
Topp