1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Tenkte å fyre opp en starter i dag av en liten porsjon WLP 013, som eg har spart på et glass.
    Denne er datert 5/2-19. Går en da for vanlig OG 1.040 starter, eller skal denne steppes med 1.020?
     
  2. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Kommer nok litt an på hvem du spør. Våghalsene sier kanskje at det bare er å gønne på. Selv ville jeg gitt den en rolig start på 1020 – har gode erfaringer med det.
     
    msevland og Finn Berger liker dette.
  3. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Var det eg var redd for. Håpte på å få brygget på fredag. Hvordan ville du da gått frem?
    EDIT: Eg har en pakke US 05 om det ikkje skulle virke/være liv. Og tenker ikkje å høste/gjenbruke fra denne startbatchen.
     
  4. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Du rekker neppe ikke å dekantere med så kort tid. En løsning kan jo være å lage en litt svakere (1030) i ett step – og bruke resultatet sammen med US-05. I teorien skal du få det beste fra to verdener – og uansett er det en spennende miks. Har blandet gjær med godt resultat.
     
  5. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Merker at miksen av gjær tiltaller lite, vil prøve 013 i en IPA for første gang. Er og litt lei disse nøytrale yankee'ene.
    Er det et alternativ å la en relativt stor starter på .030? Tenker OG på 1.070-75. 10-11 liter til gjæring.
     
    Lars Jarle Skorge liker dette.
  6. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Absolutt. Til 10-11 liter er jo en 2 liters starter ”stor”. Du bør skride til verket ASAP, for en stor starter krever dekantering.
     
    RealGone liker dette.
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    I prinsipper er jeg enig med @Holmentoppen. Men mye avhenger av tilstanden til den gjæren du lagra i februar. Jeg satte nettopp i gang en tre måneder gammel rest fra en starter som nok var i veldig god form for tre måneder siden, og den tok av som et skudd. Nå satte jeg bare vel en liter med litt lettere vørter, men den hadde helt sikkert fungert utmerket direkte i en 3-liter på 1.040. (Jeg hadde tid, og kunne jo ikke vite at gjæren fremdeles var så sprek.)

    Hvis du veit at det var gjær i fin form, tatt fra en starter, hadde jeg tatt sjansen. Men jeg hadde ikke gjort det hvis det var en bunnhøsta slant. (Kanskje hvis det var fra et ganske lett øl der du hadde sørga for optimale forhold.)

    edit: 013 lager en fin IPA. Ta den gjerne opp til 20 grader under stromgjæringa, også - men start ikke så høyt. Gjærer du lavt hele veien, får du et ganske reint øl.
     
    Einar Michelsen og RealGone liker dette.
  8. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Skal vi møtes på midten? 2 liter starter på 1.030? Setter i gang nå, får gå til i morgen tidlig?
    Gjæren er et overskudd fra tidligere starter 2-3 gen.
     
    Finn Berger liker dette.
  9. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Hehe, den første våghalsen er på banen :D
     
  10. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Ja, det er mitt tips. Det vil helst gå bra. Og om det fungerer får du nok gjær.
     
    RealGone og Finn Berger liker dette.
  11. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Kan rapportere om at dette trolig har gått bra. Den startet relativt normalt. Og gikk i natt. Magneten har løsnet en gang etter klokka 02.00, men den skummet godt i dag. Fikk en time og to til med oksygen i dagmorges for sikkerhets skyld. Nå er den i god gang. Har stoppet snurringen.
     
    Holmentoppen liker dette.
  12. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hovedutfordringen din var ikke så mye prosess, men snarere tidsknapphet.
    Når jeg dyrker opp gammel gjær, er det lite å vinne på en 1.040 starter, og potensielt mye å vinne på en 1.020 starter på eksempelvis 1L som du stepper opp med 2L 1.040 etter et døgn.
    Godt å høre at du kom deg ut av tidsklemma :)
     
  13. peram

    peram
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    hei folkens...

    har planer om å gjøre et nytt forsøk på å brygge 7Fjells Dopamine Pale Ale i løpet av helgen. Laget en starter for den for "lenge" siden men så kom "real life" i veien og den har stått i kjøleskapet en del måneder nå i kolbe med folie over. Vørter har naturlig nok blitt rimelig mørk med tiden så lurer på hva som er det lureste her nå. Sette en ministarter på 1.020 i kveld og se hva som skjer eller kjøpe to nye pakker med gjær....

    Hva anbefaler folket ? Kjør debatt :)

    peram
     
  14. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ministarter på 1.020, og steppe opp med 1.040 etter et døgn
     
  15. peram

    peram
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    takker, men blir det ikke "grisemye" gjær da ? Er jo laget starter på 2 pakker gjær allerede og det er *mye* gjær koben allerede ?

    peram
     
  16. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det kommer an på hvor mini ministarteren din er og hvor mye av gjæren som er død.
    Jeg gutser og sier at 1L 1.020 + 2L 1.040 gir deg plenty gjær.
    Avhengig av hva du brygger (PaleAle) og gjærtype, er overpitching lite problematisk
     
    peram liker dette.
  17. peram

    peram
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hvis jeg har funnet riktig bestilling på bryggselv så bestilte jeg 2 stk WLP028 Edinburgh Scottish Ale Yeast som erstattning for wyeast 1728 så det er utgangspunktet. Tester med 1.020 starter i kveld og ser hva som skjer...

    peram
     
    msevland liker dette.
  18. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvordan går det med bygging av det nye bryggeriet ditt?
     
  19. peram

    peram
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    hysj på deg - nå som vi hadde det så hyggelig ;)

    Spøk til side - det står stille en stund til, har rett og slett ikke tid om dagen. Det som dog har skjedd er at 32A 1-fas stikk er på plass der bryggeriet skal inn. Alt som gjennstår er fjerning av en del kubikk fjell +++ o_O

    men snart....

    peram
     
    msevland liker dette.
  20. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Joda, ser den. Følte den starta i normalt tempo. Kunne kanskje dratt til med 1.040, men skit la gå, små problem.
    Da blir det brygging i dag. Rug IPA og 013.
     
    msevland liker dette.

Del denne siden