Han her har gjort et eksperiment med dette:Ok den er god. Men skulle ønske det var noen som kunne gi en skikkelig forklaring på hvorfor man ikke kan bruke sukkerlake istedenfor vørter i starteren.
Takker men er det da likegyldig hvilken type maltekstrakt man bruker? Skulle tro det har en del å si også?Han her har gjort et eksperiment med dette:
http://brulosophy.com/2015/06/05/real-wort-vs-dextrose-yeast-starter-exbeeriment-results/
Og ellers er det den vanlige analogien: Går du til et koldtbord og spiser så mye kake du blir servert, orker du ikke kraftkosten du serveres etterpå
Refraktometer måling blir påvirket av ethanol, i følge kalkulator ligger din slutt gravity nærmere 1.023-24. Du kan bruke refraktometer men du må huske å justere FG (final gravity). Du kan også sammenligne hva du får på hydrometer med refraktometer for å få korreksjonsverdi.
Med høy mesketempertur (66/67+) medfører at du blir sittende igjen med en del ugjærbar maltsukker.
Tenker på om det kan ha noe å si hvor mye ugjærbart sukker for eksempel den inneholder. Man får jo maltekstrakt som inneholder litt forskjellige mengder av de forskjellige sukkerertene vel? Hvis gjæren er såpass selektiv og "venner seg til" å bare spise det letteste og siden ikke vil ha noe annet så skulle man jo tro at det gjelder alle sukkerarter? Eller er det helt likegyldig hva slags vørter man ender opp med? Mørk, lys mye eller lite gjærbart sukker?Hva tenker du på her? Malt(ekstrakt) inneholder ca 60% disakkarider, hvorav mesteparten maltose, 10-15% monosakkarider og resten er mer komplekse sukkerarter.
OkLys vs mørk spiller ingen rolle. Bruker du DME/LME basert på maltet bygg er tallene ca. som jeg nevnte ovenfor, eventueller forskjeller er neglisjèbare.
Ved mitt første brygg gjæret jeg ved en ganske høy temperatur, og fikk veldig god utgjæring. Jeg fikk da tips om å gjære ved en lavere temperatur for å unngå fuselproduksjon. Ved mitt andre brygg gjæret jeg ved et uhell ved en ganske lav temperatur (15-16 grader i 5 dager før jeg fikk økt den til 21), og endre opp på FG 1.015, mao noe over forventet FG på 1.010. Den 27. september brygget jeg en Red Ale med denne gjæren. Jeg pitchet uten å rehydrere ved 16,5 grader og lot dunken stå i 18 grader til stormgjæringen var over (ca 3-4 dager). Deretter økte jeg temperaturen til 20-21 grader, men opplevde minimal aktivitet i gjærlåsen. For et par dager siden målte jeg SG, og den var da 1.021, noe som er alt for høyt. Jeg økte da temperaturen til 23-24 grader, og det har nå boblet noen ganger i minuttet siden da. Det kan med andre ord se ut til at jeg får dårlig utgjæring om jeg gjærer ved en lav temperatur, selv om det er innenfor området for gjæren. Noen tanker?
Skal bygge om et kjellerrom til et fashionabelt bryggerom nå.. Hurra for tålmodige samboere!
Noen tips på vifte? Har ventil rett ut til fri natur.
Hvor mye strøm trenger jeg? - Har BB60 nå, skal oppgradere til 50L herms etterhvert..